• Οικονομία

    Κύκλωμα με golden visa στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος


    Φύλλο και φτερό έχει ξεκινήσει να κάνει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ύποπτες υποθέσεις με Golden Visa, μετά από πληροφορίες που έχουν έρθει από την Κίνα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται πληροφορίες από κινεζικές αρχές για διαδρομές χρήματος με υποψίες φοροδιαφυγής μέσω του προγράμματος απόκτησης κατοικιών στη χώρα μας.

    Το κόλπο που στήνεται είναι μέσω της γνωστής πρακτικής της «πυραμίδας». Άλλωστε πριν από 1,5 χρόνο (όπως είχε αποκαλύψει τότε το mononews) ο έμπειρος εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε στείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το πρόγραμμα της άδειας διαμονής επενδυτή, ένα πόρισμα «φωτιά», με όλα τα “τρωτά” σημεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν κάποιοι, για παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος ή για την παραμονή διείσδυση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

    Εδώ και καιρό «ξεπηδούν» υποθέσεις με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας για να εκμεταλλευτούν τη Golden Visa. Όμως, οι αγοραπωλησίες και οι συμφωνίες χτυπούν καμπανάκια φοροδιαφυγής, οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

    Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας το ελάχιστο τίμημα αγοράς ήταν αρχικά στα 250.000 ευρώ, ανέβηκε στα 500.000 και με την αλλαγή του νόμου αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ.

    Τα προηγούμενα χρόνια οι επιτήδειοι (με συνεργασίες Κινέζων, Ελλήνων δικηγόρων και μεσιτικών γραφείων) προσέγγιζαν έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διέθεταν παλιά φθηνά ακίνητα και τους υπόσχονταν μεγαλύτερη τιμή αγοράς από την πραγματική αξία.

    Ακόμα κι αν ένα σπίτι άξιζε 100.000 ευρώ, τους υπόσχονταν ότι θα το αγοράσουν, για παράδειγμα 150.000 και στη συνέχεια το πωλούσαν στον κινέζο έναντι 250.000 ευρώ. Η τακτική ήταν γνωστή: ο υποψήφιος επενδυτής γνώριζε ότι το ακίνητο είναι χαμηλότερης αξίας αφού και ο ίδιος λάμβανε την υπόσχεση ότι θα του επιστραφούν χρήματα, μιας και το ακίνητο που αγόραζε, δεν άξιζε αυτό το ποσό.

    Με τη ραγδαία άνοδο του ελάχιστο ποσού επένδυσης σε δημοφιλής περιοχές της χώρας, το «κόλπο» μεταφέρθηκε σε άλλα σημεία, κυρίως της Αττικής, όπου το τίμημα έχει παραμείνει στα 250.000 ευρώ.

    Η αρχή για το ξέπλυμα, από τις δεκάδες υποθέσεις που φτάνουν στα γραφεία της, προσπαθεί να εντοπίσει τη διαδρομή των χρημάτων, δηλαδή το πώς επιστρέφονται τα κεφάλαια στον ξένο επενδυτή, αλλά και την «χρυσή» προμήθεια που κρατούν όσοι βρίσκονται στο «κόλπο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Ορόσημο για τον δημόσιο διάλογο το debate – Μήνυμα ενότητας με ανάρτησή του

    JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες θα μοιράζουν υψηλά μερίσματα τα επόμενα έτη χωρίς πρόβλημα από τα DTCs/DTAs

    Κώστας Ζουράρις: «Σούργελο ο Κασσελάκης – Μου αρέσει το ύφος του Πολάκη»



    ΣΧΟΛΙΑ