• Άρθρα

    Είδες ο ΕΦΚΑ! Κατάσχει και συντάξεις

    • Της Ιωάννας Δημηλά
    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ (ΕΦΚΑ)

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Η σύνταξη είναι ακατάσχετη, έτσι έχει ορίσει η κυβέρνηση. Η λογική είναι πως ότι και να γίνει ένας συνταξιούχος έχει μέχρι το μέγιστο 1200 ευρώ για να ζήσει.

    Δεν έχει σημασία αν χρωστά στο κράτος ή όχι. Το κράτος λέει «σου αφήνω μέχρι 1200 ευρώ τον μήνα για να επιβιώσεις».

    Έλα, όμως, που ο ΕΦΚΑ διαφωνεί. Βέβαια, δεν κατάσχει συντάξεις. Τα παιδιά που ηγούνται βρήκαν άλλο τρόπο: απλά δεν πληρώνουν την σύνταξη. Την παρακρατούν. Μάλιστα, για κάποιο λόγο που υποθέτω τους δόθηκε ως νομική συμβουλή για την κάλυψη της πράξης τους, καταθέτουν …1 ευρώ.

    Τα χρήματα δεν φεύγουν από τον ΕΦΚΑ, κι έστι δεν φτάνουν στην τράπεζα. Οπότε, τυπικά κατάσχεση δεν γίνεται. Αυθαίρετα και χωρίς να δοθεί στον συνταξιούχο η ευκαιρία να αντιδράσει, ο ΕΦΚΑ δεν πληρώνει.

    Θα πείτε τώρα κάποιος λόγος θα υπάρχει. Βέβαια και υπάρχει λόγος και θα έρθουμε σ’ αυτό. Το βασικό θέμα, όμως, είναι αν μπορεί το κράτος (φαντάζομαι ότι ο ΕΦΚΑ είναι μέρος του κράτους) να στερήσει σύνταξη εφόσον αυτή έχει αποκτηθεί καθόλα νόμιμα και επίσης νόμιμα κατέχεται.

    Η σύνταξη είτε πληρώνεται είτε δεν πληρώνεται. Είτε καλύπτεται ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση είτε δεν καλύπτεται. Είτε κατάσχεται είτε δεν κατάσχεται.

    Τι συμβαίνει, όμως; Ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να μαζέψει χρήματα πατάσσοντας την εισφοροδιαφυγή. Ξεκίνησε λοιπόν βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα καμιά 30 ανθρώπους (στην συγκεκριμένη περίπτωση δημοσιογράφους) που θεωρήθηκε βάσιμα ή αβάσιμα ότι χρωστούσαν χρήματα από άλλες συναφείς δραστηριότητες τους.

    Οπότε αντί να τους καλέσει και να αποσαφηνιστεί το θέμα ο ΕΦΚΑ απλά δεν πλήρωσε την σύνταξη αφήνοντας τους συνταξιούχους σύξυλους.

    Οι αιτίες μπορεί να υπάρχουν: συμμετοχή σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δεν έχει καμία δραστηριότητα για 20 χρόνια αλλά για διάφορους λόγους δεν έχει επίσημα κλείσει—οπότε τυπικά η εταιρεία χρεώνεται εισφορές.

    Συνταξιούχος λαθεμένα εμφανίζεται ότι έχει αρχίσει να δουλεύει ξανά. Ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αφενός μεν ο ΕΦΚΑ όφειλε να είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους και να ζητήσει  διευκρινίσεις.

    Αφετέρου, δε, να σεβαστεί το ακατάσχετο της σύνταξης εφόσον αυτή είναι νόμιμη και δεν υπάρχει άλλη πηγή εισοδήματος.

    Το θέμα, όμως, δεν λήγει εδώ. Όπως παρατηρούσαν πηγές στον ΕΦΚΑ, ο οργανισμός θα αρχίσει να ακολουθεί την ίδια τακτική με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, αρχής γενομένης με πολίτες που ως άνεργοι πήραν επίδομα από τον (πρώην ΟΑΕΔ) και για διάφορους λόγους εμφανίζονται ότι χρωστούν.

    Αναρωτιέται κανείς αν αυτές οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ είναι σε γνώση του υπουργού;



    ΣΧΟΛΙΑ