• Πολιτική

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το debate των έξι υποψηφίων προέδρων

    • NewsRoom
    Debate των υποψηφίων για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ News

    Debate των υποψηφίων για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ News


    Στις 21:00 σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκίνησε το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ.

    Οι όροι διεξαγωγής του debate

    Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης συμφώνησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.

    1. Οικονομία-Ανάπτυξη
    2. Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
    3. Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
    4. Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
    5. Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
    6. ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

    Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

    Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15’’ και κάθε απάντηση τα 30’’.

    Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε (5) φορές -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.

    Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

    Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, χρονικής διάρκειας έως 90’’.

    Οι υποψήφιοι κάθονται κατ΄ αλφαβητική σειρά και παίρνουν τον λόγο διαδοχικά.

    Το ντιμπέιτ θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.

    Οι προετοιμασίες στην ΕΡΤ

    Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate υποψηφίων για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Ορίσθηκαν οι χώροι που θα διατεθούν στους υποψηφίους και τοποθετήθηκαν ακόμη και συνθέσεις με λουλούδια- δώρο της ΕΡΤ προς του έξι υποψηφίους.

    Πρώτη θεματική ενότητα: Οικονομία και ανάπτυξη.

    Ερώτηση στον Ν. Ανδρουλάκη για τον ρόλο της αντιπολίτευσης

    Ν. Ανδρουλάκης: «Είναι juicy ότι οι 11 βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Εμείς όμως είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου πολύ πριν τους 11 για την α’ κατοικία. Σήμερα καταθέσαμε ξανά τροπολογίες. Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους».

    Η πρώτη διακοπή από τον Ανδρουλάκη στον Γερουλάνο

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέκοψε την απάντηση του Παύλου Γερουλάνου για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια, λέγοντάς του ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Π. Γερουλάνος: Το δανειολόγιο είναι πολλά περισσότερα από αυτό, δίνει όλο το ιστορικό του δανείου. Μια σειρά από θέματα που αν δεν μπουν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή μας θα είναι ελλειμματική.

    Ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι το δανειολόγιο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμά μας είναι η προμετωπίδα μας

    Πινγκ πονγκ ανάμεσα στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Νίκο ξέρεις ότι φέρνω προτάσεις. Το θέμα είναι έχουμε κληθεί να φέρνουμε προτάσεις;»

    Στη συνέχεια η κυρία Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο, αναφερόμενη στις μικρές επιχειρήσεις και τι πρέπει να γίνει. Πάντως, έχασε το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί.

    Είναι σημαντικό αν αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ.Γερουλάνος. Η κυρία Διαμαντοπούλου επιχείρησε να επανέλθει, αλλά οι συντονιστές της θύμισαν ότι δεν είχε πια το δικαίωμα, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση είπε στην πρώτη παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

    Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα

    «Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

    Ερώτηση σε Άννα Διαμαντοπούλου για τεκμαρτή φορολόγηση σε ελεύθερους επαγγελματίες

    Άννα Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ ότι ήταν ισοπεδωτικό μέτρο. Χρειάζεται δίκαιη φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι εξωφρενικό να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Το φορολογικό μας σύστημα αλλάζει συνέχεια. Αυτό διώχνει τους επενδυτές. Θέλουμε σταθερότητα και δίκαιους κανόνες».

    Ερώτηση σε Χάρη Δούκα για Τράπεζες

    Χ. Δούκας: Οι τράπεζες ανακοίνωσαν υπερκέρδη όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει με 40 δισ. Όσον αφορά το «που θα βρούμε τα λεφτά» χρειάζεται ανακατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

    Δούκας: Να μπουν όροι και κανόνες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Εχει δίκιο η Νάντια, απάντησε στην παρέμβαση της κυρίας Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Χάρης Δούκας. πρόσθεσε, δε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες γιατί είναι ζούγκλα.

    Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο; αντέτεινε η Αννα Διαμαντοπούλου

    Δούκας: Υπάρχει μία ζούγκλα στον χώρο της εκπαίδευσης. Πρέπει να μπει μία τάξη.

    Γιαννακοπούλου: Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Χιλιάδες νέα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν σε Βουλγαρία και Κύπρο και εμείς κλείνουμε τα μάτια;

    Δούκας: Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μπουν όροι και κανόνες. Στη δημόσια δωρεάν παιδεία είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότηση. Πρέπει να την ενισχύσουμε.

    Κατρίνης: Υπάρχουν δύο Ελλάδες

    Υπάρχουν δύο Ελλάδες, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις πολλές που δεν έχουν.

    Ερώτηση στον Μ. Κατρίνη για το στεγαστικό

    Προτείνω οργανισμό εργατικής κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες ακίνητα του δημοσίου. Το βασικό είναι ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Υπάρχει μια οικονομία για λίγες επιχειρήσεις, υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν αξιοποιεί τα έσοδα από AirBnb για να χρηματοδοτήσει τη στέγαση.

    Η τοποθέτηση Γερουλάνου στην θεματική ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη

    Καταρχήν να πούμε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο από την άποψη ότι ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Δηλαδή φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σημαίνει ότι συμβαίνει. Διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο.

    Μας λέει και ο Μητσοτάκης ότι έχουμε την καλύτερη ψηφιοποίηση και ότι μας ζηλεύει ακόμα και η Ιαπωνία, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει και να φορολογηθεί πάνω σε αυτό. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

    Ο καλύτερος τρόπος είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να μπορούν να αφαιρούν τα έξοδά τους. Έτσι ώστε να ζητάνε παντού αποδείξεις.

     

    Δείτε εδώ το debate:

    Διαβάστε επίσης:

    Γερουλάνος για το debate: Ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλο

    Δούκας για το debate: Είμαι χαρούμενος γιατί οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν και να συμμετέχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

    Ανδρουλάκης για το debate: Γίνεται με όρους πρωτοποριακούς για να υπάρξει ένας πιο ανοιχτός διάλογος



    ΣΧΟΛΙΑ