• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με άνοδο, ενισχυμένες από τα μέτρα τόνωσης της Κίνας

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη, ενισχυμένες από τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 519,70 μονάδες με άνοδο 0,65%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές εξόρυξης ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο περίπου 4,5%, καθώς τα μέτρα τόνωσης της Κίνας έδωσαν ώθηση στα εμπορεύματα.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Anglo American PLC βλέποντας τις μετοχές της να ανεβαίνουν 6,64%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Saab AB Series B βλέποντας τις μετοχές της να υποχωρούν -9,27%.

    Το θετικό κλίμα έρχεται μετά την άνοδο των αγορών της Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για μια σειρά πολιτικών μέτρων χαλάρωσης σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας.

    Το Πεκίνο θα «μειώσει τον λόγο υποχρεωτικών αποθεματικών» και «το κατευθυντήριο επιτόκιό της» και θα μειώσει επίσης «το επιτόκιο αναφοράς της αγοράς», συνόψισε ο Παν Γκονγκσένγκ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

    «Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμυρίου γιούαν (128 δισεκ. ευρώ)», διευκρίνισε.

    Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης «τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων» και «θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια», είπε ακόμη ο επικεφαλής της.

    Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς από 1,7% σε 1,5%.

    Οι μετοχές που εκτέθηκαν στην κινεζική αγορά και τους καταναλωτές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη με την εταιρεία εξόρυξης Antofagasta
    να έχει κορυφαία απόδοση στο Stoxx 600. Οι μετοχές της Antofagasta αυξήθηκαν 6,30%, ενώ οι άλλοι εταιρείες εξόρυξης Anglo-American, Glencore και Rio Tinto όλες είχαν αύξηση άνω του 4%.

    Οι μετοχές αυτοκινήτων ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων, με τη BMW να έχει άνοδο 3,7%, η Valeo 2,3% και η Volkswagen σχεδόν 2% υψηλότερα, αντίστοιχα.

    Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούσαν επίσης τις μετοχές της Commerzbank την Τρίτη, αφού η μετοχή υποχώρησε περίπου -5,7% κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank έκλεισαν με άνοδο 2,2% υψηλότερα.

    Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση αυτής της συμμετοχής έως και 29,9%, σηματοδοτώντας ότι μια προσφορά εξαγοράς μπορεί να είναι στα χαρτιά. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική τράπεζα απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αυτής της συμμετοχής αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

    Ο Βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 8.282,76 μονάδες με άνοδο 0,28%.

    Ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε στις 7.604,01 μονάδες με πτώση 1,28%. Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 18.996,63 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,80%.

    Στον Νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 33.881,26 μονάδες με άνοδο 0,60% και ο IBEX 35 έκλεισε στις 11.837,00 με άνοδο 0,33%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική συμμορία υπεύθυνη για 121 κλοπές στην Αττική

    Κυρανάκης: Eίμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο – Τέλος της κτηματογράφησης το 2025

    Fourlis: Δωρεάν διάθεση 385.033 νέων μετοχών σε στελέχη



    ΣΧΟΛΙΑ