Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα ότι μιλάει με τον ομόλογο της στην αμερικανική Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά δεν συντονίζονται σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Μιλάμε, αλλά δεν συντονιζόμαστε, δεν το κάνουμε αυτό». Ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Daily Show του Jon Stewart στη Νέα Υόρκη.

1

«Εμείς μειώσαμε κατά 25 μονάδες βάσης, αυτός κατά 50», ανέφερε. «Αλλά μετά το ξανακάναμε… αρά αυτό είναι 50 μονάδες βάσης», ανέφερε.

Η Fed την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε 11-1 για τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,75% με 5% αφού προηγουμένως το κράτησε σταθερό για 14 μήνες στο 5,25% με 5,5%.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει επιβραδύνει σημαντικά, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και επισήμανε ότι η μάχη αναμένεται να συνεχιστεί. «Ο στόχος μου είναι το 2%. Θέλω να φτάσω στο 2%… και θέλω να διασφαλίσω ότι θα μείνουμε στο 2% – πλησιάζουμε πάρα πολύ».

Μεγάλες ομοιότητες με τη δεκαετία του 1920

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε αίσθηση στην ομιλία της σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα όταν επισήμανε τις μεγάλες ομοιότητες που εντοπίζονται στην παγκόσμια οικονομία λίγο μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο στη δεκαετία του 1920 με την σημερινή εποχή.

Και οι δύο αυτές περίοδοι στιγματίστηκαν από αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόδιο, την ίδια στιγμή που η τεχνολογική πρόοδος σημείωνε άλματα, ανέφερε. Τη δεκαετία του 1920 επίσης, η κατάρρευση της Pax Britannica και η άνοδος του οικονομικού εθνικισμού οδήγησε στον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Το εμπόριο ως μερίδιο του ΑΕΠ κατέρρευσε, συμβάλλοντας στον αποπληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια. Την ίδια στιγμή, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η εμφάνιση της γραμμής παραγωγής και η μηχανή εσωτερικής καύσης, οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά τροφοδότησαν επίσης και κερδοσκοπικές φούσκες, κάτι που οδήγησε στη χρηματιστηριακή κατάρρευση του 1929.

Η Λαγκάρντ βλέπει και σήμερα να διαμορφώνεται ένας παρόμοιος κατακερματισμός να διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφοροποιούν τις πηγές προμηθειών τους, με πολλές επιχειρήσεις να υιοθετούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση στη Νέα Υόρκη(upd)

Δημόσιο: Έχει αντλήσει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, από την αρχή του 2024

Μπάιντεν – Τελευταία του ομιλία στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν απέτυχε στην εισβολή του στην Ουκρανία