• Το comeback του Αυγενάκη, γιατί κάνει ράλι η ΔΕΗ, τι συμβαίνει με τα χρέη του Κωστέα – Γείτονα, τα σχέδια του Μακρόπουλου, το βραβείο στον ΟΠΑΠ, ο γάμος του Φέσσα και ένα quiz με την Ελένη Κιμ του ΑΔΜΗΕ, τον εκδότη και το πούρο

    Η ανακοίνωση της συνεργασίας των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα με έναν παγκόσμιο κολοσσό στο χώρο, την Inspired του Λιβανοβρετανού, Nadim Nsouli, τάραξε τα νερά

    Wiseman
    image
    Wiseman

    ΔΕΗ: Γιατί παίζει δυνατά

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν δυνατή ειδικά στις τραπεζικές μετοχές.

    Η Εθνική έκλεισε στα 7,70 ευρώ με κέρδη 2,7%, η METLEN στα 36 ευρώ με κέρδη 2,57% ενώ δυνατές ήταν EUROBANK, ALPHA, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πειραιώς.

    Η ΔΕΗ κινήθηκε έντονα ανοδικά καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη εντολή από την CITI.

    Οι πηγές μου κάνουν λόγο για 2.000.000 μετοχές.

    H LAMDA στον απόηχο του μεγάλου deal με τον Προκοπίου, συνεχίζει ανοδικά και έκλεισε στα 7,53 ευρώ.

     

    Γιατί επέλεξε τώρα ο Μυτιληναίος να επιτεθεί στην Ούρσουλα

    Δεν ξέρω αγαπητοί αναγνώστες αν ο Βαγγέλης Μυτιληναίος θα συναντήσει σύντομα την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όμως, αν γίνει αυτό πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε… επεισόδια.

    Διότι η σκληρή επίθεση κατά της Προέδρου της Κομισιόν από τον πρόεδρο του Ομίλου ΜΕΤLEN, Ευάγγελο Μυτιληναίο από τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνει την άποψή του ότι… η Ούρσουλα είναι άχρηστη.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τη θητεία της.

    Την επέκρινε δριμύτατα λέγοντας ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030 έως  2050, θα αποδειχτεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια».

    Πρόσθεσε, δε πως το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

    Εκεί είναι και το κλειδί της σκληρής κριτικής: Η καταστρεπτική ενεργειακή πολιτική της κας Ούρσουλα και της ομάδας της τα προηγούμενα χρόνια, με την οποία «τσακίστηκε» η βαριά βιομηχανία της ΕΕ και φυσικά της Ελλάδας.

    Υπάρχει και ο φόβος ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και για αυτό ο κος Μυτιληναίος επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    Αλλά ο κος Μυτιληναίος υπήρξε ακόμη πιο επιθετικός αναφορικά με τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει η ΕΕ για να είναι ανταγωνιστική.

    Εκτίμησε ότι η κα Φον Ντερ Λάιεν «θα πετάξει στα σκουπίδια» την  έκθεση Ντράγκι για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ, «θα καταλήξει  η έκθεση στον κάλαθο των αχρήστων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε πως σήμερα δεν υπάρχουν στην ΕΕ  ηγέτες  πολιτικού διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ και ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την ΕΕ το 2024….

     

    …Και τα καμπανάκια για την οικονομία

    Αναφορικά με  την ελληνική οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη και η δεύτερη τετραετία όπως όλες οι δεύτερες, λίγο πιο δύσκολη.

    Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ, όπως είπε.

    Επισήμανε ότι, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται, κάτι που σημαίνει ότι παρόλα τα μνημόνια, την αυστηρότητα και την πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, «δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική».

    Επισήμανε ωστόσο ότι η βιομηχανία «είναι εδώ και το παλεύει», «θέλω να πιστεύω με επιτυχία».

    Να θυμίσουμε πως ο κος Μυτιληναίος είναι επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης, άρα δεν μιλάει μόνο για τον όμιλό του και αυτό είναι αξιοσημείωτο.

    Στη Θεσσαλονίκη μίλησε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), που εκπροσωπεί μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα.

     

    Κορυφαία διεθνής διάκριση για τον ΟΠΑΠ στα 2024 Europe & Emerging EMEA Equities Awards

    Το βραβείο «Most Honoured Company», Αναδυόμενων Αγορών (EMEA), απέσπασε ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο των βραβείων 2024 Europe & Emerging EMEA Equities Awards, που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Extel, διεθνής πάροχος υπηρεσιών ανάλυσης απόδοσης και σύγκρισης επιδόσεων προς την επενδυτική κοινότητα. Στα 2024 Europe & Emerging EMEA Equities Awards, ψήφισαν 5.621 διαχειριστές επενδύσεων και αναλυτές από 1.860 εταιρείες.

    Η αναγνώριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της περυσινής κατάκτησης του βραβείου «Best Team in IR», στην κατηγορία «EMEA, Large Cap, Consumer Sector». Η νέα αυτή διάκριση αντανακλά τη διαρκή προσήλωση του ΟΠΑΠ στην εξυπηρέτηση των αναγκών των Επενδυτών και την αναγνώριση της συμβολής της Ομάδας Επενδυτικών Σχέσεων από την επενδυτική κοινότητα.

     

    Η νέα εταιρεία ακινήτων των Καλλιτσάντσηδων

    Όπως θυμάστε προ ετών Δημήτρης και Πάρις Καλλιτσάντσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους μετά την αποχώρησή τους από την Ελλάκτωρ.

    Εκείνη την εποχή ο Πάρις ίδρυσε την Blend Development, και πρόεδρος αναλαμβάνει ο πατέρας του Δημήτρης.

    Η εταιρεία αυτή σχεδιάζει επενδύσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ και πέρυσι απέκτησε ένα κτίριο εννέα ορόφων του 1959 στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Φαίνεται, όμως, ότι η οικογένεια δεν… ησυχάζει κι ετοιμάζεται για νέα projects.

    Μόλις χθες συστάθηκε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Πόρτο Αναπτυξιακή Ακινήτων η οποία έχει πρόεδρο τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλος τον Πάρι Καλλιτσάντση και μέλος το άλλοτε στέλεχος του Ελλάκτωρα, Μιχάλη Κατούνα.

    Το αρχικό κεφάλαιο ορίστηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο σκοπός της εταιρείας είναι η διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

    Το κεφάλαιο καταβλήθηκε σε μετρητά από την «BLEND 6 VENTURES LIMITED», η οποία ανήκει στην οικογένεια.

     

    Τα σχέδια του Μακρόπουλου για την «Ευρώπη»

    Σε νέους κλάδους ετοιμάζεται να μπει η Ευρώπη Ασφαλιστική, με τον πολυσχιδή Νίκο Μακρόπουλο να έχει στα σκαριά πλάνα, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της αγοράς.

    Όπως πληροφορούμαι, η Ευρώπη, αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στο κλάδο περιουσίας (εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων), ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη του κλάδου υγείας.

    Παράλληλα, έχει στα σκαριά σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της «Ευρώπη» και στη ναυτιλία καθώς στην ΑΜΚ που θα γίνει το επόμενο διάστημα, θα συμμετέχουν ισχυροί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και εφοπλιστές, με τους οποίους ο κ. Μακρόπουλος επιδιώκει και ευρύτερες συνεργασίες.

    Όμως, όπως πληροφορούμαι τα σχέδια για ανάπτυξη της Ευρώπη δεν σταματούν εκεί, αφού ο ίδιος θα επιδιώξει να αξιολογηθεί από διεθνείς οίκους όπως π.χ. η Standard & Poor’s, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμμιά άλλη ασφαλιστική στη χώρα.

     

    Η Καμπουρίδου και το μέρισμα του 2023

    Το νούμερο πράγματι εντυπωσιάζει.

    Η ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα, μοίρασε για την χρήση του 2023, στους μετόχους της το 81% των καθαρών της κερδών που ξεπέρασαν τα 6,22 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,9 εκατ. ευρώ το 2022.

    Οφείλω να πω ότι ξαφνιάστηκα, καθώς είθισται οι εταιρίες να μοιράζουν έως και το 50-55% των καθαρών κερδών τους.

    Τα υπόλοιπα χρήματα τα χρησιμοποιούν για ανάπτυξη.

    Προφανώς η επικεφαλής της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου ξέρει να προσέχει τους μετόχους της ΔΙΑΣ, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδας και όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Δηλαδή η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς, η Alpha, η Attica, η OPTIMA κ.λπ..

    Ίσως πάντως του χρόνου οι μέτοχοι θα πρέπει να μοιραστούν λιγότερα λεφτά, έτσι ώστε η εταιρεία να έχει μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης…

     

    Σε αναμμένα κάρβουνα ο κύριος «Πιρουέτας»

    Έχουν βαλθεί φίλοι και γνωστοί του κου Πιρουέτα (κατά κόσμον Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ) να μας πείσουν και να «διανείμουν την είδηση» πως η πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ είναι δικό του έργο και δική του επιτυχία.

    Η οργάνωση «Φίλοι του κου Πιρουέτα» δεν εργάζεται  φυσικά για την ψυχή της μανούλας των μελών της και ο νοών νοείτω.

    Ομιλούν μάλιστα και για πίεση Μανουσάκη στη ΡΑΕΚ για  τον προσδιορισμό του ποσού που θα ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος 35ετίας για τα έξοδά του τη διετία 2024 – 2025.

    Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο που λένε.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Το παιχνίδι πήρε επάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτον με το να στείλει τον ΥΠΕΝ κο Σκυλακάκη στην Κύπρο και δεύτερον με το να ανεβάσει στην Αθήνα τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

    Μόνο μετά από αυτές τις ενέργειες έγιναν οι ευνοϊκές ρυθμιστικές αποφάσεις από τη ΡΑΕΚ, με τις οποίες «τακτοποιήθηκαν» οι κρίσιμες οικονομικές εκκρεμότητες ώστε να μπορεί να προχωρήσει το έργο αφού η ΡΑΕΚ ενέκρινε την ανάκτηση 550 εκατ. Ευρώ.

    Φυσικά και με τις κατάλληλες κινήσεις των υπερατλαντικών φίλων και συμμάχων μας όπως θα δούμε…

    Και ξέρετε εσείς. Αυτός που επιχειρεί να καρπωθεί την επιτυχία των άλλων, μάλλον νιώθει ανασφάλεια για τη θέση του.

    Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται, λοιπόν, ο κ. Μάνος…

     

    Ο Ταλλεϋράνδος και ο κ. Μάνος του ΑΔΜΗΕ

    Το κυριότερο, όμως, θέμα για το οποίο ο κος Πιρουέττας «κοκκορευόταν» από τον Μάιο πως το έλυσε, δηλαδή η κυπριακή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με 100-120 εκατομμύρια, ακόμη δεν έχει λυθεί.

    Η Λευκωσία θα πρέπει να λάβει την οριστική της απόφαση για συμμετοχή στην εταιρεία που υλοποιεί το έργο με ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ.

    Προς το παρόν, υπάρχει δήλωση θετικών πολιτικών προθέσεων από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μετά από αναλυτική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Υπογραφές, όμως, ακόμη δεν υπάρχουν, όπως σας έχει ενημερώσει το mononews.gr έγκαιρα και έγκυρα.

    Όπως μαθαίνει επίσης έγκυρα ο Wiseman, στη διάρκεια παραμονής του κου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, υπήρξε διακριτική, αλλά σαφής (σαφέστατη) υπενθύμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το έργο, από άνθρωπο που εκπροσωπούσε τον υπερατλαντικό παράγοντα.

    Αυτό είναι που λένε οι διπλωμάτες below the line activity (σ.σ. δραστηριότητα ανεπίσημη, κάτω από το τραπέζι) και η οποία φυσικά ούτε ανακοινώνεται, ούτε επιβεβαιώνεται.

    «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται….» όπως είχε πρωτοπεί ο Ταλλεϋράνδος και το επανέλαβαν δεκάδες ηγέτες αργότερα…

     

    Η μπάλα στους Γάλλους και το ενδιαφέρον του Μακρόν…

    Απομένουν τώρα από τη γαλλική Nexans ο νέος γύρος θαλασσίων ερευνών για τη πόντιση του καλωδίου (detail marine survey) και τέλος η υλοποίηση της απόφασης να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο, ισόποσα μεταξύ των καταναλωτών των δύο χωρών, δηλαδή 50%-50%.

    Αυτό το τελευταίο και πολύ σημαντικό ζήτημα θα λυθεί, καλό… Οκτώβριο ίσως και  Νοέμβριο, όπως σας γράψαμε.

    Συνεπώς για ποια επιτυχία Μανουσάκη ομιλούν τα παπαγαλάκια;

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: με χαρά διάβασα χθες σε πρωτοσέλιδα μεγάλων καθημερινών εφημερίδων για «ενδιαφέρον Μακρόν στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου».

    Σας θυμίζω τι έγραφε ο wiseman στις 12 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Οι Γάλλοι δίνουν παράταση με παρέμβαση Μακρόν!»:

    Αυτό που σας αποκαλύπτει σήμερα ο wiseman είναι ότι η «σκληρή και ανυποχώρητη» Γαλλική εταιρία Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο, κάμφθηκε και απέσυρε το δεύτερο τελεσίγραφο που είχε δώσει ότι δηλαδή εάν δεν έχει τις γραπτές εγγυήσεις που θέλει ως τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα αποχωρούσε από το έργο το οποίο μοιραία θα βούλιαζε.

    Θα χανόταν έτσι οριστικά και η εκταμίευση που έχει αποφασίσει η ΕΕ για 657 εκατομμύρια και τότε… game over που λένε.

    «Εάν κάποιοι αιφνιδιάστηκαν με την παράταση των σκληρών Γάλλων, να ξέρουν ότι υπήρξε προσωπική παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ενδιαφέρθηκε προσωπικά και για το λόγο αυτό η Nexans  παραμένει προς ώρας στο έργο» μου είπε ο υψηλά ιστάμενος Κύπριος φίλος μου που προσέθεσε πως «μέτρησε και η παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ προς όλους, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον…».

    Όσοι διαβάζουν wiseman και mononews.gr μαθαίνουν τα σπουδαία νέα σχεδόν 15 ημέρες νωρίτερα!

     

    Τα «περίεργα» στα οικονομικά του Κωστέα – Γείτονα

    Η ανακοίνωση της συνεργασίας των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα με έναν παγκόσμιο κολοσσό στο χώρο, την Inspired του Λιβανοβρετανού, Nadim Nsouli, τάραξε τα νερά.

    Ειδικά από τη στιγμή που ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση συνεργασίας του ίδιου ομίλου με τη Σχολή Μωραΐτη.

    Στην ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές αν ο Nsouli μπαίνει μετοχικά στα Εκπαιδευτήρια, ούτε τι χρήματα θα βάλει για να κτιστεί το δεύτερο σχολείο στο Ελληνικό.

    Γιατί δεν μπορεί, ο Λιβανοβρετανός έρχεται για να επενδύσει στην Ελλάδα και να έχει κέρδος.

    Εγώ πάντως να σημειώσω δύο πράγματα που μου έκαναν αίσθηση ψάχνοντας το οικονομικό προφίλ της εταιρείας CGS, των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα δηλαδή.

    Το πρώτο είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι, στις 8 Ιουλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε ξαφνικά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20.178.475 ευρώ, κι ενώ ήταν 2.671.625 ευρώ έγινε 22.671.625 ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η ΑΜΚ έγινε συνεπεία συμψηφισμού χρέους δια της εκδόσεως 807.139 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας εικοσιπέντε ευρώ (€ 25,00) έκαστη και ήδη υλοποιήθηκε η κατάθεση σε μετρητά.

    Το δεύτερο που μου προξενεί διάφορα ερωτήματα ως προς την οικονομική κατάσταση των Εκπαιδευτηρίων είναι η έκθεση των ορκωτών εκτιμητών που έγινε στις αρχές του έτους, αλλά για τη χρήση του… 2022.

    Εκεί διακρίνω δύο σημαντικές επιφυλάξεις.

    Η πρώτη αναφέρει: «Στις «Εμπορικές απαιτήσεις» & «Λοιπές απαιτήσεις» περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση & επισφαλείς-επίδικες απαιτήσεις, συνολικού ποσού € 4,7εκ. περίπου, για τις οποίες δεν έχει διενεργηθεί κατάλληλη απομείωση για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών.

    Με βάση τον έλεγχό μας εκτιμούμε ότι η σχηματισθείσα από την εταιρία απομείωση ποσού € 1,091 εκ υπολείπεται κατά € 3,5 εκ., του ποσού που έπρεπε να έχει σχηματιστεί.

    Ο μη σχηματισμός της απαιτούμενης απομείωσης συνιστά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, με συνέπεια, η αξία των απαιτήσεων αυτών και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 3,5 εκ. και τα αποτελέσματα κυρίως των προηγουμένων χρήσεων ισόποσα μεγαλύτερα».

    Και το εξής σημαντικό:

    «Δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν με επιβεβαιωτικές επιστολές ή άλλες εναλλακτικές διαδικασίες, υποχρεώσεις σε προμηθευτές συνολικού ποσού €10.062.433 και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη με την αξία των υποχρεώσεων αυτών».

    Έχουν ενδιαφέρον όλα αυτά από τη στιγμή που ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός κολοσσός μπαίνει ως «λευκός ιππότης» στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα.

     

    Ποιους βρίζουν οι γαλάζιοι «αντάρτες»

    Ο… σούπερ Μάριο (Σαλμάς για τους μη γνώστες) μπορεί να τραβάει για άλλες κομματικές πολιτείες, όμως, εγώ έχω να σας πω κάποια πράγματα που μου εκμυστηρεύτηκαν κάποιοι από την ομάδα των «11» ή και περισσότερων που κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη.

    Πέραν της προσπάθειας εκπροσώπησης της «λαϊκής» δεξιάς, μιας γκρίνιας που βγάζουν για την κεντρώα στροφή της ΝΔ και ίσως και κάποιας προσωπικής πικρίας που έχουν ορισμένοι (δικαιολογημένα) από υπουργούς που δεν… σηκώνουν τα τηλέφωνα, μαθαίνω ότι οι γαλάζιοι αντάρτες τα έχουν βάλει ξανά με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

    «Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε αγώνα στις περιφέρειες, να τρώμε… ξύλο από τους ψηφοφόρους μας, αλλά στις υπουργικές καρέκλες να κάθονται κάποιοι που δεν ξέρουν ούτε την ιστορία της ΝΔ», μου έλεγε εις εκ των διαμαρτυρομένων.

    Και μου ανέφερε και ονόματα: «Γιατί συνέχεια ο Σκέρτσος;

    Ποια είναι η Χαραλαμπογιάννη και ο Στυλιανίδης;

    Ως πότε η Μενδώνη και τι έχει κάνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους;».

    Και για άλλους μου έλεγε, αλλά δεν είναι της παρούσης.

    Εδώ, πάντως, ταιριάζει αυτό που λέγαμε παλιά: «Είμαστε Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι… Καθολικώς Διαμαρτυρόμενοι».

     

    Η επιστροφή του Λευτέρη

    Ας αφήσουμε τους διαγραφέντες και τους καθολικώς διαμαρτυρόμενους και να πάμε στους… ανανήψαντες ή άλλως σε όσους ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο μαντρί, που έλεγε και ο αείμνηστος Αβέρωφ.

    Πρώτοι διαβάσατε στο mononews και το ρεπορτάζ του Γιώργου Σιαδήμα, για σκέψεις που κάνει το Μαξίμου να επαναφέρει στην Κ.Ο. τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο είχε διαγράψει για το σοβαρό επεισόδιο με υπάλληλο του αεροδρομίου.

    Σας το λέω, λοιπόν, με σιγουριά ότι πολύ σύντομα θα βγει μια ανακοίνωση που θα λέει ότι ο… ολίγον αψύς κρητικός βουλευτής επιστρέφει στις αγκάλες της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Άλλωστε, από το κόμμα ο κ. Αυγενάκης δεν είχε διαγραφεί ποτέ, σε αντίθεση με τον Σαλμά.

    Μαθαίνω ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δείχνει ότι οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

    Αλλωστε, μετά τη διαγραφή του ο κ. Αυγενάκης ουδέποτε προκάλεσε με δηλώσεις του και περίμενε καρτερικά την «αποκατάστασή» του, έχοντας μάλιστα ζητήσει και συγγνώμη.

    Μάλιστα, σε χθεσινή του ανάρτηση στο Χ, ο κ. Αυγενάκης έβαλε την αφίσα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης γράφοντας: «50 χρόνια Νέα Δημοκρατία, Συνεχίζουμε ενωμένοι».

     

    Ο Τσιάρας και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

    Να σας ενημερώσω και για ένα δύσκολο θέμα που είχε διαχειριστεί ο Αυγενάκης, αλλά τώρα η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του διαδόχου του, Κώστα Τσιάρα.

    Είναι τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς.

    Μου λένε ότι τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η ρύθμιση που φέρνει ο Τσιάρας η οποία θα προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των δανείων και αναχρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρωθούν από τους οφειλέτες.

    Οι συζητήσεις με τις τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί ώστε να γίνει η αναχρηματοδότηση και να προχωρήσει η ρύθμιση που περιμένουν χιλιάδες αγρότες.

    Κάτι μου λέει ότι ο κ. Τσιάρας κινείται ταχύτατα στο θέμα αυτό, και καλά κάνει αφού οι αγρότες έχουν μεγάλο πρόβλημα.

    Ισως δε να θέλει να προλάβει και κάποια «περίεργη» ερώτηση από τους «γαλάζιους» βουλευτές.

     

    Ο διακριτικός γάμος του γιου του Θεόδωρου Φέσσα

    Υπό άκρα μυστικότητα, με ελάχιστες πληροφορίες και χωρίς φωτογραφικά ενσταντανέ να κυκλοφορούν παντού, έγινε το περασμένο Σάββατο ο γάμος του γιου του επικεφαλής της Quest, Θεόδωρου Φέσσα και της επίσης επιτυχημένης επιχειρηματία, Έφης Κουτσουρέλη.

    Ο Δημήτρης Φέσσας παντρεύτηκε την αγαπημένη του στο ξενοδοχείο Cape Sounio, απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον γάμο δεν υπήρχαν αφού οι νεόνυμφοι ζήτησαν από τους καλεσμένους τους να αφήσουν τα τηλέφωνα στην είσοδο της δεξίωσης, θέλοντας να κρατήσουν για τους ίδιους τις ιδιαίτερες αυτές χαρούμενες στιγμές.

    Ο νεαρός γαμπρός, Δημήτρης Φέσσας, είναι μουσικό ταλέντο και πρόσφατα στο Τζάζ Φέστιβαλ που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα Μάρα Καρέτσος στο κατάμεστο Θέατρο του Φιλοππάπου, είχε καταχειροκροτηθεί.

    Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο Ίδρυμα του Σερ Έλτον Τζόν εναντίον του AIDS, o Δημήτρης Φέσσας και η μπάντα του είχαν καταχειροκροτηθεί από τους παρευρισκόμενους.

    Και από εμάς, βίον ανθόσπαρτον!!!

     

    QUIZ: Ο Μανουσάκης, ο εκδότης και το πούρο

    Σκηνή 1.

    Ο εκδότης, χαλαρός, ανεβάζει τα πόδια πάνω στο γραφείο και ανάβει ένα πουράκι.

    Τραβάει μερικές ρουφηξιές. Παφ, παφ, παφ.

    Κοιτάει έξω από το παράθυρο, στον δεύτερο όροφο του «στρατηγείου του» στα Βόρεια Προάστια.

    Ταυτόχρονα σκέφτεται πόσο «πρίμα» πάνε όλα, στις  business.

    Αφού είχε χαλαρώσει αρκετά, του χτυπάει την πόρτα ο γενικός του διευθυντής.

    Μόλις έχει ενημερωθεί, ότι ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή διαμαρτυρίας.

    Στην επιστολή θα γράφει ότι «οι δημοσιογράφοι της κυριακάτικης εφημερίδας και των sites  (ένα πολιτικό και ένα οικονομικό) δεν συνεργάζονται μαζί του».

    Σε απλά ελληνικά, η επιστολή διαμαρτυρίας, θα λέει ότι οι κακοί δημοσιογράφοι δεν γράφουν ότι τους υπαγορεύει το μεγάλο αφεντικό και η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος του, αλλά έχουν την δικιά τους γνώμη.

    Ξέρετε τώρα.

    Όπως ακριβώς γίνεται στην Βόρειο Κορέα.

    Η Ελένη Κιμ του ΑΔΜΗΕ, υπαγορεύει και οι δημοσιογράφοι σκύβουν το κεφάλι, αλλιώς εκτελούνται.

    Προφανώς ο Μανουσάκης και το γραφείο Τύπου νομίζουν ότι με το budget των 2+ εκατ. ευρώ/ κατ’ έτος που έχουν, μπορούν να εξουσιάζουν τα media.

    Ο εκδότης λοιπόν τελείως χαλαρά, αφού ενημερώνεται για περιεχόμενο της επιστολής με το γνωστό του σκωπτικό ύφος, απαντάει στον Γενικό του διευθυντή.

    «Γράφτον στα π@π@ρι@ σου».

    Σκηνή 2

    Την Κυριακή που μας πέρασε κυριακάτικη εφημερίδα (έχει και καθημερινή πρωινή έκδοση Τρίτη έως Σάββατο) γράφει ένα θέμα για τον ΑΔΜΗΕ και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

    Το κείμενο γράφτηκε στο σομόν ένθετο.

    Και πάλι το ρεπορτάζ ήταν επικριτικό για τον Μανουσάκη αν και ο τίτλος ήταν ήπιος και χωρίς αιχμές. Ούτε φωτογραφία του υπήρχε.

    Το μεγάλο αφεντικό, δηλαδή ο Μάνος Μανουσάκης, μίλησε με την ηγεσία και διαμαρτυρήθηκε για την δημοσιογράφο που έγραψε το κείμενο.

    Δεν έχω άποψη τι είπαν σε αυτή την περίπτωση.

    Αλλά μου είπαν, ότι δάκρυσαν από τα γέλια.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.