• Business

    Vodafone Italia: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για την εξαγορά της από την Swisscom έναντι €8 δισ.

    • NewsRoom
    Aldo Bisio

    Aldo Bisio, CEO Vodafone Italy Πηγή: https://www.vodafone.com


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της Vodafone Italia από την Swisscom, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συμφωνία εξακολουθεί να υπόκειται και σε άλλες ρυθμιστικές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού.

    Όπως σημείωσε η Swisscom, το deal θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Swisscom συμφώνησε να εξαγοράσει την Vodafone Italia έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και να συγχωνεύσει τον πάροχο με την δική της επιχείρηση Fastweb.

    Η ελβετική εταιρεία κατάφερε να επικρατήσει έναντι των ανταγωνιστικών προσφορών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Iliad, του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Ξαβιέ Νιελ, ο οποίος επίσης ενδιαφέρθηκε υποβάλλοντας προσφορά τον Ιανουάριο έως 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά απορρίφθηκε από την Vodafone.

    Η Vodafone είχε απορρίψει το 2022 και άλλη προσφορά 11,25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ιταλική της μονάδα, από κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την Iliad, αναφέροντας ότι η προσφορά δεν ήταν προς το συμφέρον των μετόχων.

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vodafone, Margherita Della Valle, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώση της τιμής της μετοχής και την πίεση να πουλήσει ή να συγχωνεύσει μονάδες με χαμηλή απόδοση.

    Σε αυτές περιλαμβάνεται και η ιταλική επιχείρηση, η οποία παλεύει με τον έντονο ανταγωνισμό και τις τιμές καταναλωτή στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία, είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, εν μέρει μετά την είσοδο της Iliad το 2018 στη χώρα, προσφέροντας φθηνότερα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, γεγονός, που έχει πυροδοτήσει έναν “πόλεμο” τιμών στην αγορά μεταξύ των μεγάλων παρόχων τηλεπικοινωνιών.

    Η Vodafone Italia και η Fastweb είναι ο δεύτερος και ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος της χώρας αντίστοιχα, με συνολικές πωλήσεις περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

    Η Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των εσόδων της Vodafone και αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά της μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Mega deal στις τηλεπικοινωνίες: Η Swisscom εξαγοράζει την Vodafone Italia έναντι 8 δισ. ευρώ

    Swisscom: Πουλά μερίδιο της Telecom Italia ύψους 439 εκατ. ευρώ στην KKR

    Commerzbank: Στέλεχος της τράπεζας προειδοποιεί για κύμα απολύσεων αν εξαγοραστεί από την UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ