ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για το “Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με τη Νέα Αριστερά δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για διαφανέστερη, αποτελεσματικότερη, γρηγορότερη και καλύτερη διαχείριση και κατανομή των πόρων, που λύνει το πρόβλημα με τα λιμνάζοντα και ανολοκλήρωτα έργα δίνοντας μία νέα αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών της χώρας».
Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς ορισμένα άρθρα, τα οποία, όπως υποστήριξε. χρίζουν αποσαφηνίσεων , ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις, ενώ έδωσε έμφαση, κυρίως ως προς την διαφάνεια και την λογοδοσία στην κατανομή των πόρων, καθώς και στην εκτέλεση και υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμα εξέφρασε προβληματισμό ως προς την διαβούλευση, σημειώνοντας ότι ενώ διήρκησε δύο χρόνια πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου ήταν κλειστά για παρατηρήσεις και σχόλια.
Έμφαση έδωσε ο κ. Παπαθανάσης στην ενίσχυση της ανάπτυξης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ίσως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε παραλάβει περίπου 25.000 στρέμματα ξεκινώντας από την περιοχή της Μεγαλούπολης και στην Κοζάνη και αμέσως μπαίνουμε στη λειτουργία αυτών των χώρων των τεχνικών πάρκων για να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα χάνει επενδύσεις, διότι αυτή τη στιγμή τα βιομηχανικά πάρκα έχουν σχεδόν μηδενικό χώρο, διότι μια ελληνική ή μία ξένη επιχείρηση, αναζητά γρήγορη αδειοδότηση για να μπορέσει να μπει σε ένα βιοτεχνικό βιομηχανικό χώρο. Γι΄αυτό θα δούμε στις αιτήσεις που έγιναν τώρα στη Δυτική Μακεδονία, και γενικά στις προσκλήσεις που βγάλαμε, εταιρίες που έχουν πάει στην βιομηχανική περιοχή της Κοζάνης όπου υπάρχει κάποιος χώρος και μπόρεσαν και μπήκαν εκεί. Τώρα δουλεύουμε την Μεγαλούπολη που είναι μια περιοχή την οποία θέλουμε να την μετατρέψουμε σε βιομηχανική περιοχή έτσι ώστε να πάνε εταιρίες που είναι με νέες τεχνολογίες, να εγκατασταθούν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου που αφορά τις αυτοδίκαιες ανακλήσεις των κατανομών του ΠΔΕ που δεν εκτελούνται εντός 4μήνου, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι, «αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποφυγή ύπαρξης λιμναζόντων πόρων έτσι ώστε να μπορεί να εκτελείται ορθά το πρόγραμμα και να είναι αποτελεσματικότερο κάθε έτος».
«Εμείς δεν θέλουμε να είναι κολλημένα τα έργα διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται τα έργα να μπαίνουν γρήγορα μέσα στην οικονομία και να παρέχουν αυτά που πρέπει να παρέχουν επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ξεκαθάρισμα. Ότι έργο δεν μπορεί να προχωρήσει θα πηγαίνει στην άκρη και θα μπαίνει ένα άλλο έργο μέσα έτσι ώστε να τρέχουν τα προγράμματα και να μην σταματά η πρόοδος εκεί που πρέπει να υπάρχει», συμπλήρωσε.
Οι απόψεις των φορέων
Νωρίτερα, οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, εμφανίστηκαν θετικοί στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα κατέθεσαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.
Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλιας, υπογραμμίζοντας ότι «για να πετύχει το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο θέτοντας τις απαραίτητες δομές για ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον που θα διευρύνει το πεδίο των επενδυτών».
Για νομοσχέδιο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, μίλησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων Επενδύσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ωστόσο «την ανάγκη αύξησης των πόρων που είναι απαραίτητοι για την συντήρηση έργων υποδομών.
Όπως είπε, οι περιφέρειες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν επαναλαμβανόμενες δράσεις σε έργα υποδομής που προκύπτουν είτε από φυσικές καταστροφές είτε από τη φθορά του χρόνου, και τόνισε ότι θα ήταν ωφέλιμο να είναι εκτός του ΠΔΕ, ώστε να δοθεί στις περιφέρειες η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από αυτό, για επένδυση σε νέα αναπτυξιακά έργα.
Ο Βασίλειος Κουτσιάνος, αναπληρωτής γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία επεσήμανε ότι θα πρέπει στα κριτήρια επιλογής έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ να τηρηθεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και να συμπεριληφθεί κριτήριο οριζόντων πολιτικών.
Την ικανοποίηση της για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου εξέφρασε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη -Εφραίμογλου, προτείνοντας παράλληλα, στενότερη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αύξηση του ποσού χρηματοδότησης και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ως προς τα περιθώρια των καθυστερήσεων ορισμένων έργων για τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας».
Θετική στις νέες ρυθμίσεις δήλωσε και η διευθύνουσα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Η αρχή έχει τη διαχείριση ενός αριθμού προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ 2021-2027, από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και από ενωσιακά, διακρατικά προγράμματα διεθνών οργανισμών και αναπτυξιακών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας μας έχει ζητηθεί να εξαιρείται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας κάτι το οποίο μας δυσκόλευε σε πρακτικό επίπεδο και δεν επιτρέπει την σωστή υλοποίηση των προγραμμάτων και των πληρωμών που αφορούν τα προγράμματα αυτά προς τους τελικούς αποδέκτες», ενώ μετά από σχετικές ερωτήσεις βουλευτών κατέθεσε στοιχεία σχετικά με το εύρος των δραστηριοτήτων της Τράπεζας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, μίλησε για «ένα πολύ σημαντικό, χρήσιμο εργαλείο προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και πρόσθεσε ότι η διασύνδεση του Εθνικού προγράμματος με το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ενισχύει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της περιφέρειας.» Τόνισε ακόμα «την ανάγκη επαναξιολόγησης του άρθρου για την συντήρηση και λειτουργία έργων υποδομών καθώς θα αποστερήσουν σημαντικούς πόρους από τις Περιφέρειες που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλα έργα”» προτείνοντας την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των έργων αυτών.
«Σημαντικό βήμα για την διόρθωση δυσλειτουργιών και την καλύτερη διαχείριση των πόρων», χαρακτήρισε τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κωνσταντίνα Βρακοπούλου.
Ο Νικόλαος Βέττας, γενικός διευθυντής το Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε απόλυτα ορθή κατεύθυνση και σε σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της χώρας».
«Μπαίνει σε λειτουργία ένας σημαντικός μηχανισμός προτεραιοποίησης έργων με σταθερότητα και κανόνες για την αξιολόγηση τους», σημείωσε.
Για ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς μίλησε η Μαργαρίτα Θωμαϊδου, προϊσταμένη του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «θετικά αξιολογείται η συγκέντρωση κανόνων, η παρακολούθηση και καταγραφή έργων με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, ο απολογισμός και η αξιολόγηση προγραμμάτων, ο έλεγχος για την τήρηση των υποχρεώσεων και η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Την ικανοποίηση του καθώς μετά από πολλά χρόνια αναμορφώνεται και κωδικοποιείται η νομοθεσία καθιστώντας την χρήσιμο εργαλείο προς όφελος των αναπτυξιακών επενδύσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΜΟΔ Βασίλης Σιαδήμας.
Συμπλήρωσε δε ότι ενισχύεται ο ρόλος της ΜΟΔ με την άμεση στελέχωση της με 199 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
«Με πιο ορθολογικό και δίκαιο τρόπο θα γίνεται πλέον η απορρόφηση των απαραίτητων πόρων που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή μετάβαση της χώρας», ανέφερε η Αλεξάνδρα Μαυρογονάτου, διευθύντρια του γραφείου διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Απαντώντας σε ερώτημα βουλευτών σχετικά με τους πόρους που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και το ύψος της πραγματικής απορρόφησης τους η κ. Μαυρογονάτου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η υπηρεσία επί του παρόντος έχει υπό την διαχείριση της το πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο δεν υπήρχε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και έχει ξεκινήσει από το μηδέν.
Μέχρι στιγμής, και σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών που έχει εγκριθεί και έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα ΔΑΠ, η ειδική υπηρεσία έχει καταφέρει να εξειδικεύσει μέσω της διαχειριστικής αρχής το 54% αυτού του προϋπολογισμού έχει βγάλει προσκλήσεις που αντιστοιχούν στο 47,5% του συνολικού προϋπολογισμού που διαχειρίζεται, έχουν ενταχθεί έργα της τάξεως των 338 εκ ευρώ, ένα ποσοστό 20,8% του συνολικού προϋπολογισμού και από αυτά τα ενταγμένα έργα μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί 101 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε πραγματική πορεία υλοποίησης και δημιουργούν δαπάνες.»
Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που έρχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα με ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των πόρων, αλλά και με την απένταξη έργων που λιμνάζουν για να δοθούν σε άλλα βιώσιμα αναπτυξιακά έργα.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν αρκετά θετικά στο νομοσχέδιο», ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για τους πραγματικούς στόχους όσο και για την αποτελεσματικότητα του.
Επιφυλάξεις ως προς την λογοδοσία και τη διαφάνεια για το πώς κατανέμονται οι πόροι, εξέφρασε η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταράκα.
Για «ωραιοποιημένα λόγια χωρίς αντίκρισμα» μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.
Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, υποστήριξε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η νομοθετική πρωτοβουλία, όμως δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαχρονικές αδυναμίες.
Τους προβληματισμούς του ως προς την επίτευξη των στόχων, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «δημιουργεί γκρίζες ζώνες στην κατανομή των πόρων».
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς ζήτησε την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων που ασχολούνται στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νότια Κορέα: Γιατί απέτυχε η σύλληψη του Γιουν – «Τείχος προστασίας» από υποστηρικτές του
- Συναγερμός στις τράπεζες για τη νέα τεχνική απάτης «Caller ID spoofing»: Πλαστές κλήσεις και deepfake φωνές και βίντεο
- ΑΑΔΕ: Νέος οδηγός για τα Airbnb – Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και η φορολογία
- Ντόναλντ Τραμπ σε Βρετανία: Ξεφορτωθείτε τις ανεμογεννήτριες