• Business

    Λίνα Σουλούκου: Από «σιδηρά» κυρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε καθεστώς προστασίας

    • NewsRoom
    ΛΙΝΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟΥ

    ΛΙΝΑ ΣΟΥΛΟΥΚΟΥ


    Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Λίνα Σουλούκου ανέλαβε μετά διθυράμβων τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Ρόμα στην «Αιώνια πόλη» της Ιταλίας.

    O Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Νταν Φρίντκιν, ιδιοκτήτης της Ρόμα, έκανε λόγο για «μία έμπειρη, σεβαστή και έμπιστη ηγέτιδα τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στις επιχειρήσεις». Και πώς θα μπορούσε να πει το αντίθετο, όταν το μόλις 40 ετών στέλεχος έχει ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στον Ολυμπιακό, πριν κάνει τη «χρυσή» μεταγγραφή στην Ιταλία και έχει αποδείξει ότι ακόμα και σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο κατάφερε να έχει μία σταθερά ανοδική πορεία.

    Από την αποθέωση στη στοχοποίηση εν μία νυχτί

    Οι ιαχές μετατράπηκαν σε γιουχαΐσματα, όταν οι φίλαθλοι πληροφορήθηκαν πριν λίγες ημέρες την απόλυση του προπονητή Ντανιέλε ντε Ρόσι από την ομάδα. Μία προσωπικότητα ιδιαίτερα αγαπητή στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, η οποία ήρθε για να «απαλύνει» τις ενστάσεις τους, όταν τον Ιανουάριο του 2024, η ομάδα αποφάσισε να απολύσει τον Ζοζέ Μουρίνιο.

    Το όνομα της Σουλούκου βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε δημοσιεύματα, στα οποία φερόταν να έχει καθοριστικό ρόλο στην απότομη διακοπή της συνεργασίας της ομάδας με τον ντε Ρόσι.

    Η στοχοποίηση ήταν άμεση. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ρόμα δέχθηκε διαδικτυακές φραστικές επιθέσεις, στοχοποιήθηκε σε πανό φιλάθλων και έπεσε θύμα καταιγισμού απειλών (τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της), με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο, η ιταλική αστυνομία να της παρέχει προστασία.

    Ακόμα και τα παιδιά της πήγαν στο σχολείο με τη συνοδεία αστυνομίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

    Την Κυριακή, κι ύστερα από έντονες πιέσεις και στοχοποίηση, η Λίνα Σουλούκου υπέβαλλε την παραίτησή της από τη θέση της διευθύνοντος συμβούλου.

    «Ευχαριστούμε τη Λίνα για τις αφοσιωμένες υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για τον σύλλογο και της ευχόμαστε τα καλύτερα στις μελλοντικές της προσπάθειες. Η ιδιοκτησία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην ανάπτυξη και την επιτυχία της AS Roma, με συνεχή εστίαση στις αξίες που κάνουν τον σύλλογό μας τόσο ξεχωριστό», ήταν η ανακοίνωση της ομάδας.

    Η αγάπη για τον αθλητισμό

    Μπορεί η Ρόμα να παλεύει αυτή τη στιγμή να ρίξει τους τόνους μεταξύ των οπαδών του, όμως η Λίνα Σουλούκου –παρά τις δύσκολες μέρες που περνάει- έχει διαγράψει μία πορεία που την διατηρεί περιζήτητη στους διεθνείς κύκλους του ποδοσφαίρου.

    Πριν περάσει ένα 24ωρο από την είδηση για την παραίτησή της από τη Ρόμα έγινε γνωστό ότι στελέχη από αραβικά funds τα οποία κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βολιδοσκοπούν το πρώην στέλεχος της ιταλικής ομάδας και συζητούν για μία πιθανή πρόσληψη σε κομβική θέση.

    Άλλωστε η περίπτωση της Λίνας Σουλούκου είναι ξεχωριστή. Η ίδια έχει μία σχέση από τα παιδικά της χρόνια με τον αθλητισμό. Ο πατέρας της είχε εργαστεί ως τερματοφύλακας και προπονητής ποδοσφαίρου, η ίδια έπαιζε βόλεϊ, ενώ από νεαρή ηλικία ανέλαβε να γίνει η  πρώτη εκπρόσωπος της διαφορετικότητας στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τις ποδοσφαιρικές ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στον αθλητισμό.

    Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT, «η ECA ήταν ένα κρίσιμο βήμα για τη Σουλούκου, η οποία εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο ως παρατηρητής και έμαθε πολλά δουλεύοντας δίπλα σε παράγοντες και φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκεί γνώρισε τον Ντάνιελ Φρίντκιν, τον δισεκατομμυριούχο με έδρα το Τέξας που αγόρασε τη Ρόμα σε μια συμφωνία αξίας 591 εκατ. ευρώ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια».

    Η Λίνα Σουλούκου ανέλαβε τον Απρίλιο του 2023. Πριν από αυτό, είχε διατελέσει για τέσσερα χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος του Ολυμπιακού.  Το δικό της στοίχημα για τη Ρόμα ήταν να προετοιμάσει την ομάδα για την επόμενη μέρα της. Σε αυτό περιλαμβανόταν η οικονομική βιωσιμότητα της, ύστερα από μία μακρά περίοδο χρεών.

    Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για παροχή στους φιλάθλους ελίτ ποδοσφαίρου, ακόμα και την ανέγερση ενός γηπέδου για την ομάδα, το κακό ξεκίνημα της σεζόν 2024-2025 με ένα σερί αγώνων χωρίς νίκη ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις στην απομάκρυνση της Σουλούκου από τη Ρόμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Ράλι στις πωλήσεις του φαρμάκου για την παχυσαρκία – Στα $65 δισ. τα κέρδη στο τέλος του έτους

    LVMH-Kering: Γιατί οι μετοχές των οίκων πολυτελείας μπήκαν στο στόχαστρο της BofA

    Siemens: Δημιουργεί αυτόνομη εταιρεία για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ