• Οικονομία

    Βρετανία: Η Ριβς λέει «ναι» στην πειθαρχία στις δαπάνες αλλά «όχι» στη λιτότητα

    • NewsRoom
    Ρέιτσελ Ριβς

    Ρέιτσελ Ριβς


    «Η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στη λιτότητα», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς, ωστόσο τόνισε ότι οι προτάσεις που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, θα περιέχουν «δύσκολα» μέτρα.

    «Θα είναι ένας προϋπολογισμός με πραγματικές φιλοδοξίες… ένας προϋπολογισμός για την επίτευξη της αλλαγής που υποσχεθήκαμε. Ένας προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας», ανέφερε η υπουργός σε ένα πλήθος εκπροσώπων του Εργατικού Κόμματος.

    Η κεντρική της ομιλία, η οποία διακόπηκε για λίγο λόγω ενός φιλοπαλαιστίνιου διαδηλωτή, έγινε καθώς οι Εργατικοί ξεκίνησαν το ετήσιο συνέδριο του κόμματός τους, το πρώτο τους στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας «καταστροφής» για την κατάσταση των δημόσιονομικών, με τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να προειδοποιεί για «επώδυνες» αποφάσεις μετά τη νίκη του κόμματος στις γενικές εκλογές του Ιουλίου.

    Η Ριβς από πλευράς της έχει προτείνει αυξήσεις κάποιων φόρων, αφού ανακάλυψε όπως είπε μια δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» 22 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Ωστόσο, ο προκάτοχός της Τζέρεμι Χαντ, από το αντίπαλο Συντηρητικό Κόμμα, έχει χαρακτηρίσει «πλασματικούς» τους ισχυρισμούς της.

    Η Ριβς  στην σημερινή της ομιλία σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον εταιρικό φόρο.

    Αντίθετα, υποσχέθηκε να συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα, πατάσσοντας όλες τις μορφές φοροδιαφυγής.

    «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα τιμωρήσει αυτούς που δεν πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν», είπε.

    Υπενθυμίζεται ότι στο 100% του ΑΕΠ ανήλθε το βρετανικό χρέος τον Αύγουστο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του ’60 και επιβαρύνοντας το έργο της της υπουργού Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το χρέος της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και έφτασε σε μέγεθος την ετήσια αξία όλων όσων παράγονται στην βρετανική οικονομία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μισέλ Μπόουμαν (Fed): Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να θεωρηθεί πρόωρη νίκη επί του πληθωρισμού

    FED: Ανοίγει την πόρτα στην ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων – Τα νέα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ