• Μετοχές

    Citi για ΔΕΗ: Αγοράστε τη μετοχή – Ξεκινά την κάλυψη με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα €14,70

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Η αμερικανική τράπεζα Citi και η αναλύτρια Ella Walker-Hunt ξεκινούν την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με στόχο τα 14,70 ευρω στο βασικό τους σενάριο και σύσταση αγοράς (buy). To περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντας επίπεδα είναι σημαντικό με 27% και μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση ξεπερνά το 30%.

    Στο θετικό σενάριο (bull case) η τιμή στόχος ανέρχεται στα €19,10 ή 63% υψηλότερα, ενώ το αρνητικό σενάριο (bear case) η τιμή στόχος είναι στα €10,90 ή μόλις 6,8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    «Ξεκινάμε την κάλυψη της ΔΕΗ με αξιολόγηση buy και στόχο τα €14,7 ανά μετοχή.

    Μας αρέσει η ιστορία μετασχηματισμού της ΔΕΗ, η οποία στηρίζεται στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου παραγωγής από τον άνθρακα με οργανικές και ανόργανες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας σε ανώτερη ανάπτυξη (12% CAGR EBITDA), ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης.

    Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έχει πλοηγηθεί καλά μέσα στην ενεργειακή κρίση και τις διάφορες συναφείς πολιτικές πιέσεις. Επίσης, θεωρούμε ότι οι επενδυτές λαμβάνουν προστασία από την αποτίμηση με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA για το 2025 σε 6,5 φορές», εξηγεί η Ella Walker-Hunt.

    Ελκυστικός μετασχηματισμός του χαρτοφυλακίου παραγωγής με επικεφαλής τη δυναμική διοίκηση

    Η ΔΕΗ είναι μια ολοκληρωμένη επιχείρηση κοινής ωφέλειας που δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας (παραγωγή, προμήθεια και διανομή).

    Η ΔΕΗ έχει αφιερώσει επενδυτικό πρόγραμμα (capex) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) από 4,6GW το 2023 (43% του στόλου) σε 8,9GW το 2026 (68% του στόλου), ενώ ταυτόχρονα έχει παροπλίσει ολόκληρο τον λιγνιτικό της στόλο ισχύος 1,6GW.

    «Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης των ΑΠΕ είναι περιορισμένος, καθώς το 80% περίπου του στόχου για τη δυναμικότητα του 2026 είναι εξασφαλισμένο.

    Η ΔΕΗ θα προσφέρει κορυφαία αύξηση κερδών στον κλάδο, καθώς προβλέπει EBITDA το 2026 ύψους 2,3 δισ. ευρώ (15% CAGR) που υποστηρίζεται από τα νέα κέρδη από ΑΠΕ, την απομάκρυνση της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας και τη συνεχή επέκταση της διανομής λόγω της αύξησης της ρυθμιζόμενης αξίας RAB (6% CAGR) και της αύξησης του επιτοκίου (WACC) στη Ρουμανία.

    Αναμένουμε ένα πιο συγκρατημένο ρυθμό μεγέθυνσης (CAGR) της τάξης του 12%, καθώς υποθέτουμε ότι η δημιουργία αξίας από τις νέες ΑΠΕ είναι κάτω από τις προβλέψεις και την ομαλοποίηση στην προμήθεια/παραγωγή, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

    Παρόλο που αναμένουμε ότι η ΔΕΗ θα χάσει το EBITDA του 2026 λόγω της παραδοχής μας για δημιουργία αξίας από ΑΠΕ κάτω από το guidance, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ήδη σύμφωνο με το consensus. Βλέπουμε οποιαδήποτε πρόσθετη παράδοση ΑΠΕ ως θετικό στοιχείο.

    Ο στόχος στα 14,7 ευρώ ανά μετοχή βασίζεται σε ένα συντηρητικό σύνολο υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός premium -5% έως 0% για το RAB, ενός πολλαπλασιαστή 6,5 φορές για τα υδροηλεκτρικά και ενός πολλαπλασιαστή 4,5-5,5 φορές σε άλλους τομείς. Αυτό τοποθετεί τη ΔΕΗ σε ένα πλαίσιο αποτίμησης στον δείκτη EV/EBITDA για το 2025 της τάξης των 7,1 φορών, ένα discount της τάξης του 4% σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

    Οι βασικοί κίνδυνοι είναι: 1) ο ρυθμιστικός και πολιτικός κίνδυνος, 2) ο λειτουργικός κίνδυνος, 3) η ανοδική και η καθοδική πορεία της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και 4) ο μακροοικονομικός κίνδυνος», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    BNP Paribas: Εξαγοράζει τo private banking της HSBC στη Γερμανία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος του 2024 θα υπάρχει ένας φορέας για τον σιδηρόδρομο

    Eurobank Equities: Ποντάρει σε Τράπεζα Πειραιώς, Metlen, Τιτάν, ΔΕΗ και Jumbo μέχρι το τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ