• Ναυτιλία

    Navigator Forum: Το 50% του ελληνόκτητου στόλου έχει τις ρίζες του στη Χίο και στις Οινούσσες

    Η κα Δανάη Μπεζεντάκου


    Με την παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Navigator στη Χίο.

    Ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία, που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας, παρά τις διεθνείς κρίσεις και δυσκολίες (πόλεμοι, πανδημία), επιδεικνύει πάντα τα καλύτερα αντανακλαστικά και τα καλύτερα αποτελέσματα στις σύγχρονες εξελίξεις, και αποτελεί διαρκή μέριμνα της κυβέρνησης.

    Ο Καπετάν Δημήτρης Μπεζαντάκος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα “κάψει” τα μυαλά των νέων, αλλά θα συνεισφέρει θετικά, όπως κάθε νέα γνώση και τεχνολογία. Οι νέοι αυτοί, τόνισε, θα συνεχίσουν την παράδοση της ελληνικής ναυτοσύνης, αντικαθιστώντας επάξια όσους σήμερα κατέχουν τα ηνία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

    Το συνέδριο παρουσίασε και συζήτησε συμπεράσματα και ιδέες από το Navigator Assembly 2024, στο οποίο συμμετείχαν 200 στελέχη από πλοιοκτήτριες εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης πλοίων, καθώς και εκπροσώπων του Navigator Forum Advisory Board.

    Καλύφθηκαν σύγχρονα θέματα όπως η ανθρακοποίηση και η βιωσιμότητα (σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις), το Smart Shipping και η κυβερνοασφάλεια, όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί, ο ανθρώπινος παράγοντας, η εφοδιαστική αλυσίδα και το ESG.

    Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, μαζί με γενικότερα αναπτυξιακά και οικονομικά θέματα της ναυτιλίας, πρακτικά θέματα που αφορούν τα πλοία και τους ναυτικούς, διεθνείς εξελίξεις, καθώς και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

    Το “NAVIGATOR – The Shipping Decision Makers Forum” διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001 και αποτελεί σημείο συνάντησης, συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθιστώντας το ιδιαίτερα σημαντικό για τις εξελίξεις στον κλάδο.

    Στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο Navigator Forum 2024, το πρωί του Σαββάτου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεραφείμ Κάπρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας “Καλωσήρθατε στο κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας”.

    Τόνισε ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει σε βαρύτητα παγκοσμίως το 24%, όσο αντιπροσωπεύει σε βαρύτητα ο πληθυσμός της Κίνας στον πληθυσμό της Γης, και ότι περισσότερο από το μισό της ελληνόκτητης ναυτιλίας έχει τις ρίζες του στην Αιγνούσα, τη Χίο, τον Βροντάδο και τα Καρδάμυλα.

    Για αυτόν τον λόγο, το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ναυτιλιακό συνέδριο, το Navigator Forum, τιμά κάθε χρόνο τη Χίο με τη διοργάνωσή του στο νησί. Η Χίος φιλοξενεί επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κόσμημα και εργαλείο προόδου, με το ανεκτίμητης αξίας Τμήμα Ναυτιλίας του, που συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται προς το καλύτερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος του 2024 θα υπάρχει ένας φορέας για τον σιδηρόδρομο

    Υπάρχει θέμα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων των απόμαχων ναυτικών

    Eurobank Equities: Ποντάρει σε Τράπεζα Πειραιώς, Metlen, Τιτάν, ΔΕΗ και Jumbo μέχρι το τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ