• Ναυτιλία

    Υπάρχει θέμα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων των απόμαχων ναυτικών

    Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (1927-1930) από τον αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού

    Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (1927-1930) από τον αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού


    Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων – ΝΑΤ υποστηρίζει ότι με πρωτοβουλία της – αναφορά στη Βουλή ανοίγει το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων 65.000 απόμαχων της θάλασσας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση είχε αποστείλει επιστολή τον Ιούλιο 2024 προς τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τον επανυπολογισμό των συντάξεων και έχει λάβει απαντήσεις από κόμματα και βουλευτές.

    Η θετική εξέλιξη είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας έμμεσα παραδέχτηκε πιθανές αδικίες στον επανυπολογισμό, ενώ οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ επισημαίνουν ότι οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με εσφαλμένα κριτήρια, σε αντίθεση με άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

    Ζητούν άμεση αποκατάσταση των αδικιών και επανυπολογισμό με τα σωστά δεδομένα.

    Αναλυτικά η ΠΕΣ ΝΑΤ, επισημαίνει:

    “Στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει έμμεση παραδοχή για την πιθανότητα αδικιών και εσφαλμένων επανυπολογισμών στις συντάξεις του ΝΑΤ, καθώς από τη μια αναφέρεται ότι «η αναπροσαρμογή των μέχρι τις 12.5.2016 συντάξεων έγινε με βάση τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη».

    Ταυτόχρονα, όμως, τονίζεται πως «κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων δεν είναι δυνατή η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών ή του χρόνου ασφάλισης που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον αρχικό υπολογισμό της σύνταξης».

    Λέει δηλαδή το υπουργείο ότι έκανε τους επανυπολογισμούς με τα στοιχεία που βγήκαν οι αρχικές συντάξεις, αλλά εμμέσως παραδέχεται ότι ακόμη και αν υπήρχαν αδικίες σε σχέση με στοιχεία αποδοχών ή χρόνου ασφάλισης, αυτές δεν θα μπορούσαν να διορθωθούν κατά τη διαδικασία επανυπολογισμού.

    Δεν κλείνει δηλαδή το θέμα που ανοίξαμε, και που ισχυριζόμαστε ότι οι συντάξεις παλαιών και νέων συνταξιούχων του ίδιου κλάδου έγιναν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με ριγμένους τους παλαιούς συνταξιούχους.

    Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί ένας επανυπολογισμός στις συντάξεις του ΝΑΤ, καθώς από τα δεδομένα και τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί υπάρχουν περιπτώσεις που οι συντάξεις έχουν λάθη.

    Κυρίως, δε, το ζήτημα του επανυπολογισμού σε 65.000 συντάξεις του ΝΑΤ τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι από το γεγονός και μόνον ότι θα έπρεπε να συνυπολογιστεί η προσαύξηση 0,075% για τις επιπλέον εισφορές σύνταξης, που ήταν 3 μονάδες πάνω από του ΙΚΑ.

    Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καραμπινάτη υπόθεση εσφαλμένου επανυπολογισμού των συντάξεών μας, και όχι μόνο για 65.000 συναδέλφους, με λάθη που σου «κλείνουν το μάτι», και φυσικά δεν θα παραμείνουμε άπραγοι έως ότου δικαιωθούμε.

    Δεν είναι δυνατόν να γίνονται νέοι επανυπολογισμοί σε συνταξιούχους άλλων ασφαλιστικών ταμείων (Δημοσίου, Ένστολων, κ.λ.π), και να δίνονται αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω λαθών που έγιναν στον προηγούμενο επανυπολογισμό, και στους συνταξιούχους του ΝΑΤ που είναι ολοφάνερο ότι έγιναν κραυγαλέα λάθη, να μην γίνεται εκ νέου ο επανυπολογισμός με τα σωστά κριτήρια”.

    Διαβάστε επίσης:

    Τάκης Αράπογλου (Τράπεζα Κύπρου): Ήρθαμε στο Χ.Α. και αφήσαμε το Λονδίνο για να αυξήσουμε την εμπορευσιμότητα της μετοχής

    MSC: Νέα παραγγελία ναυπήγησης 10 πλοίων των 24.000 TEU αξίας 2,7 δισ. δολαρίων

    Hurriyet: O Ράμα ετοιμάζει στα Τίρανα το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών στα πρότυπα του Βατικανού



    ΣΧΟΛΙΑ