• Pharma & Health

    Έρευνα και καινοτομία στην Υγεία: Επενδύσεις άνω του 1 δισ.

    Παπαστεργίου Πάρκο Καινοτομίας Λάρισα

    Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου


    Φιλόδοξα προγράμματα για υπερυπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, ιατρική ακριβείας, απεικονιστικές μέθοδοι για χρόνια νοσήματα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, που δίνει μεγάλη σημασία στην έρευνα και στην καινοτομία στην Υγεία. Συνολικά οι επενδύσεις για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας είναι άνω του 1 δισ., με στόχο τη συλλογή δεδομένων, ανώνυμα και με ασφάλεια.

    Αυτά επεσήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του InnoHealthForum 2024, που έγινε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα. Έναν χώρο που εστιάζει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας, για την   προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

    Ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στην ενότητα με θέμα «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας», την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ανθή Αγγελοπούλου, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της ΗΔΙΚΑ, στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και στην ψηφιοποίηση αρχείων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

    «Τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων δεν έχουν διασύνδεση, φτιάχνουμε ένα σύστημα που τα ενώνει. Η επιχειρηματικότητα ξεκινά από τα δεδομένα.

    Ο υπερυπολογιστής, για τον οποίον συζητάμε, και για τον οποίο «τρέχει» ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, είναι μια υποδομή 50 εκατ. ευρώ», είπε ο Υπουργός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός – ακόμη και ένα νέο Υπουργείο – για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων.

    Έρευνα και καινοτομία στην Υγεία

    Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στην Υγεία, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων του Horizon Europe (ως το 2027). Κατά την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έλαβε 1,75 δισ. ευρώ μέσα από 5.000 και πλέον προτάσεις Ελλήνων επιστημόνων.

    Επιπλέον έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.920 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα», όπως εξήγησε.

    Σχετικά με το πώς θα συμβάλλει η Πολιτεία στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, αναμένονται κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, φοροαπαλλαγές και φοροαποσβέσεις για τις εταιρείες, οι οποίες θα παραγάγουν έρευνα και καινοτομία.

    Για τον λόγο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται νομοσχέδιο, που θα καταγράφει αναλυτικά τα νέα αυτά κίνητρα.

    Ψηφιακές συσκευές για θεραπεία;

    Τη δεύτερη μέρα του InnoHealthForum2024, στην ενότητα με θέμα «Ψηφιακό φάρμακο», οι ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συσκευές από το μέλλον, οι οποίες όχι μόνο θα δείχνουν συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά θα μπορούν να συμβάλουν και στη θεραπεία τους.

    Πρόκειται ουσιαστικά για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για health apps με θεραπευτικό όφελος.

    «Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη πλαίσιο για πιστοποιήσεις τέτοιων προϊόντων, αναμένεται, καθώς προς το παρόν δεν έχουμε επιτροπή αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στην Ευρώπη μόνο έξι Οργανισμοί μπορούν να τα εγκρίνουν», επεσήμανε η Head of International Market Access της ELPEN, Ζωή Στεφανίδου.

    Πάρκο Καινοτομίας JOIST

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα. Δημιουργήθηκε το 2022 και είναι ιδιωτική πρωτοβουλία. Στον βιομηχανικό του χώρο – που φιλοξενούσε ένα εργοστάσιο αλουμινίου – start ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς και ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου συνεργάζονται πάνω σε φιλόδοξα projects.

    Το Πάρκο προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, από coworking spaces και εργαστήρια κατασκευής πρωτοτύπων, έως και χώρους στέγασης επιχειρήσεων, που διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας.

    Λειτουργεί ως κόμβος για τη δικτύωση και για τη διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας μεταξύ ερευνητικών Οργανισμών με την επιχειρηματική αγορά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει υπηρεσίες,   που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα υποστηρίζει επιχειρήσεις για την ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών, με στόχο τις νέες τεχνολογίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Εφημερίες: Σε έναν μήνα οι αλλαγές – «Στα κάγκελα» οι υγειονομικοί, πυρετός κινητοποιήσεων

    Υπουργείο Υγείας: Η επόμενη μέρα μετά την απάτη με τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

    ΣΦΕΕ – ΙΟΒΕ: Πώς θα έρθουν επενδύσεις, πού έφθασε η δαπάνη και το ρεκόρ στην παραγωγή φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ