Η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου καθιερώθηκε το 2005, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και γιορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.

Οι εκπρόσωποι του εμπορίου σε δηλώσεις τους με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής ημέρας, υπογραμμίζουν ότι «κανένας εθνικός και ευρωπαϊκός αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος εάν δεν λαμβάνει υπόψη το οικοσύστημα του εμπορίου, τόσο στην εγχώρια όσο και την διεθνή αγορά» καθώς και ότι «απαιτούνται από τη πολιτεία στοχευμένες και κυρίως ευέλικτες πολιτικές για την εξέλιξη του Ελληνικού Εμπορίου».

1

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επίτιμος πρόεδρος ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει:

Έχουμε συνηθίσει να «εορτάζουμε» κατ’ έτος διάφορες ημέρες «αφιερωμένες» σε κάτι. Αλλά φέτος ο εορτασμός της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» προσλαμβάνει άλλης βαρύτητας και σημασίας.

Μέσα σε ένα ρευστό διεθνώς οικονομικό περιβάλλον, μέσα σε μία «εκρηκτική» γεωπολιτική κρίση «γύρω από την αυλή μας» το Ελληνικό Εμπόριο συνεχίζει να είναι ανθεκτικό και κυρίως συνεχίζει να μάχεται σε ένα αντίξοο περιβάλλον, με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πορεία ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, αλλά και εξωστρέφειας.

Αυτή είναι άλλωστε και η αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και συνακόλουθα της βιωσιμότητας.

Το Ελληνικό Εμπόριο είναι εδώ, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτός ο ρόλος του, ως πολλαπλασιαστή στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία.

Κανένας εθνικός και ευρωπαϊκός αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος εάν δεν λαμβάνει υπόψη το οικοσύστημα του εμπορίου, τόσο στην εγχώρια όσο και την διεθνή αγορά. Απαιτούνται ωστόσο από τη πολιτεία στοχευμένες και κυρίως ευέλικτες πολιτικές για την εξέλιξη του Ελληνικού Εμπορίου.

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυκλική και η ισχύς της εφοδιαστικής αλυσίδας προσμετράτε από την ισχύ του εμπορικού κρίκου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:

Στην τροχιά της δύσκολης αλλά και απολύτως απαραίτητης μετάβασης στη ψηφιακή εποχή βρίσκει τον εμπορικό κόσμο η εφετινή «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου».

Όντας ο κλάδος που δικαίως χαρακτηρίζεται ως μεγαλύτερος εργοδότης, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται περί τις 227 χιλιάδες επιχειρήσεις με περισσότερους από 700 χιλιάδες εργαζόμενους, το Ελληνικό Εμπόριο έχει την τιμή να αποτελεί τον βασικό κορμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία είναι σταθερά ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, έχοντας επιδείξει ισχυρές αντοχές στις συνεχείς, διεθνείς και εγχώριες, κρίσεις των τελευταίων 15 ετών.

Η πανδημία αποτέλεσε στη χώρα μας τον καταλύτη και την αφετηρία μίας, μακράς όπως όλα δείχνουν, ψηφιακής κούρσας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, που έκτοτε βρίσκονται ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων αλλά και σημαντικών ευκαιριών.

Έτσι σήμερα, ενώ μία ελληνική επιχείρηση είναι πιο εύκολο από ποτέ να διεισδύσει σε διεθνείς αγορές μέσω του διαδικτύου, άλλο τόσο γρήγορα κινδυνεύει να απωλέσει ανταγωνιστική ισχύ και πελατολόγιο, αντιμετωπίζοντας πολυάριθμους εγχώριους και πολυεθνικούς εμπορικούς κολοσσούς που διαθέτουν ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους, τεχνογνωσία και, πολλές φορές, δύναμη επιρροής στα κέντρα των αποφάσεων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ισχυρές εμπορικές επιχειρήσεις, που είναι εξωστρεφείς, καινοτομούν και προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Η χώρα μας μπορεί να περιμένει πολλαπλά οφέλη εάν διευρύνει τις διακλαδικές συνεργασίες του ελληνικού Εμπορίου με τους άλλους μεγάλους αναπτυξιακούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και η αγροδιατροφή.

Παράλληλα, η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τα εμπορικά καταστήματα για να γίνουν κέντρα αναζωογόνησης των υποβαθμισμένων συνοικιών στις πόλεις, καθώς και των περιφερειών που ερημώνουν λόγω της δημογραφικής γήρανσης και του brain drain.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ζητήματα ισότιμης αντιμετώπισης και χρηματοδότησης των ΜμΕ, προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και αναβάθμισης των δεξιοτήτων ιδιοκτητών και εργαζομένων καθίστανται κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο του Εμπορίου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

Τέλος, με αφορμή την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει τα εξής:

Η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» είναι μία ημέρα κατά την οποία το Ελληνικό Εμπόριο τιμά την ιστορία του και την παράδοσή του, προβληματίζεται για τις προκλήσεις του παρόντος και σχεδιάζει το μέλλον του.

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και έντονου ανταγωνισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από γεωπολιτικές αναταράξεις και οικονομικές κρίσεις σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση και τις κλιματικές αλλαγές, δημιουργεί ένα σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως ο πυρήνας της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρές προκλήσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Παρά τις προκλήσεις όμως, διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την ευελιξία, την καινοτομία και την προσωπική σχέση με τους πελάτες. Η ψηφιακή μετάβαση και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτές τις αλλαγές, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, διεθνoποιώντας τις δραστηριότητές τους και υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές. Γι αυτό και αναζητούν στοχευμένες πολιτικές που θα τις στηρίξει για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πολιτεία, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να ενωθούν σε αυτήν την προσπάθεια. Μέσα από συνεργασίες, επενδύσεις στην εκπαίδευση και την καινοτομία, καθώς και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας και ότι η επιτυχία τους είναι συνυφασμένη με την ευημερία της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να δω στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου – Γράφει ο αρχαιολόγος Γιάννος Κουράγιος

Βιολογική καλλιέργεια: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και οι στόχοι – Τα νέα προγράμματα και οι δικαιούχοι

Φωτοβολταϊκά: Το νέο πλαίσιο για νοικοκυριά και επαγγελματίες – Πότε μεγιστοποιείται το όφελος