Την ευκαιρία να εφοδιαστούν με ψηφιακές δεξιότητες οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς θέλουν να αξιοποιήσουν 17 φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (από τις 24 Μαϊου μέχρι τις 31 Ιουλίου) με τίτλο την «Υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών» συνολικού προϋπολογισμού 62,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι η επιδοτούμενη κατάρτιση τουλάχιστον 34.722 εργαζομένων, από τους οποίους θα πρέπει τουλάχιστον το 25% να είναι γυναίκες. Η πρόσκληση αφορά σε εργαζόμενους (όχι αυτοαπασχολούμενους), τουλάχιστον μέσου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν νέες προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου:

1

«Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας προϋποθέτει και παράλληλα, δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για ψηφιακές δεξιότητες. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξασφαλίζουμε μέσω του ΕΣΠΑ τους κατάλληλους πόρους και λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτών με ψηφιακές δεξιότητες.

Το reskilling και το upskilling των πολιτών είναι απαραίτητο ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Σε αυτή τη λογική σχεδιάσαμε και τη νέα πρόσκληση του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” για την αναβάθμιση του ψηφιακού επιπέδου χιλιάδων εργαζομένων σε τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι 17 φορείς ασχολήθηκαν με σοβαρότητα και υπέβαλαν την πρόταση τους για δράσεις ψηφιακής κατάρτισης των εργαζομένων». Επισημαίνει μάλιστα, ότι υπάρχει σχεδιασμός να καθίσουν στα «θρανία» και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

«’Αμεσα θα προχωρήσουμε σε ανάλογο πρόγραμμα και στο Δημόσιο. Θέλουμε όλοι οι πολίτες, όλοι οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και ιδιωτικού, τομέα να είναι συμμέτοχοι στο ψηφιακό άλμα που συντελείται. Η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι ψηφιακή και θα συμμετέχουμε ενεργά όλοι, σε αυτή».

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε για υλοποίηση στους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους (συμπεριλαμβανομένων των Ινστιτούτων/φορέων αυτών), τα Επιμελητήρια και Ενώσεις Επιμελητηρίων Εθνικής Εμβέλειας και τους Συνδέσμους Επιχειρήσεων Πληροφορικής Εθνικής Εμβέλειας και περιλαμβάνει κριτήρια αποδοτικότητας στην αξιολόγηση της, καθώς και κίνητρα επιβράβευσης για τους φορείς που υλοποιούν ποιοτικά και ταχύτερα.

Τι λένε θεσμικοί φορείς

Σχολιάζοντας την πρόσκληση για την «Υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών» η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βασικός άξονας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών.

Ταυτόχρονα όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο ψηφιακός συντονισμός της χώρας στην νέα παγκόσμια ψηφιακή πραγματικότητα δεν μπορεί να προχωρήσει με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αλλά και με τεράστιο έλλειμα ψηφιακών γνώσεων.

Δράσεις και έργα που συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση και στηρίζουν τη διαρκή ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων είναι σημαντικά και απαραίτητα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνδράμει στο upskilling αλλά και σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) διαχρονικά σχεδιάζει, συμμετέχει και υλοποιεί επιτυχώς έργα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, το reskilling και upskilling.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τους προέδρους των 37 Σχολών ΤΠΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων προχωρήσαμε σε εξειδικευμένη μελέτη μέσα από την οποία καταθέσαμε ένα σύνολο σημαντικών, ουσιαστικών και καινοτόμων προτάσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η επιτυχής υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και μας ωφελεί και μας αφορά όλους».

Από την πλευρά του, ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το έλλειμμα του εξειδικευμένου ανθρωπίνου κεφαλαίου στον κλάδο των νέων τεχνολογιών στη Ελλάδα, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παραγωγούς Τεχνολογίας.

Αυτή η έλλειψη αναφέρεται στη δυσκολία των επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται από τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και στην περιορισμένη προσαρμοστικότητα των εργαζομένων σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους.

Τα προγράμματα reskilling/upskilling όπως το συγκεκριμένο, συμβάλλουν σημαντικά ώστε να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους με σύγχρονες τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς».

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί δε μετονομασία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο οποίος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994. Σήμερα έχει εθνική εμβέλεια, εκπροσωπώντας φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

Που απευθύνονται τα προγράμματα κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης αποτελούν σε ποσοστό τουλάχιστον 75% επιλεγμένες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030 και προσδιορίστηκαν με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τρέχουσες τάσεις των ΤΠΕ.

Ενδεικτικά αφορούν σε :

– AI /ΑΙ ethics/AI & Enterprises/AI chatbots

– Cybersecurity/ Cybersecurity με έμφαση σε SMEs /IoT & Cybersecurity/Data Protection Policy

– Cloud & SMEs

– Big Data/ Big Data at IoT/Βig Data & Enterprises/Data Visualization/Data Analysis Tools/Big Data Analytics

– Data Analytics/Data Analysis

– Blockchain

– Project Management με έμφαση σε έργα IT

– 3D printing

– e-Invoicing

– Ρομποτική υπηρεσιών

Παράλληλα, οι δικαιούχοι με βάση την ανίχνευση αναγκών που πραγματοποιούν και τη εμπειρία των μελών τους, δύνανται να προτείνουν μέχρι το ποσοστό 25% προγράμματα προχωρημένων δεξιοτήτων ΤΠΕ.

Η πιστοποίηση του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων για την επιλογή των συμμετεχόντων, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΥΨΗΔ που χρησιμοποιεί ΑΙ και έχει αναπτυχθεί από το ΕΔΥΤΕ. Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις συμβουλευτικής στους συμμετέχοντες.

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Νέα μείωση τον Οκτώβριο εξετάζει η ΕΚΤ – Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο – Τι ισχύει

Σύνοδος του ΟΗΕ: Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Κρίσιμες συναντήσεις για Μεσανατολικό και Κυπριακό