Ριζικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να καταστήσουν τον πληθωρισμό ασταθή για αρκετά χρόνια ακόμα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελέγχου των τιμών, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν αλλάξει τη δομή της οικονομίας και αποτελούν μια πρόκληση για το πώς αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής» τόνισε.

1

Η ίδια, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τις πολιτικές στόχευσης του πληθωρισμού.

«Αν εισέλθουμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πιο αβέβαιη, η διατήρηση αυτού του πυλώνα για τη διαμόρφωση των τιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας» ανέφερε σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει ο ίδιος» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια από τις βασικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία αφορά την κυριαρχία των ψηφιακών εταιρικών κολοσσών, οι οποίοι στηρίζονται λιγότερο στην εξωτερική χρηματοδότηση και έχουν μικρότερο προσωπικό, οπότε είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις μεταβολές στα επιτόκια και περιορίζουν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επηρεάσουν την οικονομία.

H Λαγκάρντ υποστήριξε ότι μια αντιστροφή της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή των κεντρικών τραπεζών.

Αν οι εταιρείες συρρικνώσουν τις αλυσίδες αξίας και φέρουν πιο κοντά στη χώρα στην οποία εδρεύουν τις μονάδες παραγωγής θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Σε Άκτωρ και Άβαξ η αποκατάστασης δικτύων άρδευσης – Στα 105,4 εκατ. ευρώ η σύμβαση

Λευκός Οίκος: Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στα Άνω Λιόσια – Συνελήφθησαν 12 άτομα