• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι περιμένει η αγορά από ΕΤΕ, Lamda, KΡI, Αττικής, Ιντεάλ και Ιντρακόμ

    Παύλος Μυλωνάς, Οδυσσέας Αθανασίου, Παναγιώτης Τσινάβος, Ελένη Βρεττού, Σωκράτης Κόκκαλης

    Παύλος Μυλωνάς, Οδυσσέας Αθανασίου, Παναγιώτης Τσινάβος, Ελένη Βρεττού, Σωκράτης Κόκκαλης


    Τι κι αν η αγορά έχει δείξει να κολλάει μεταξύ των 1.400 – 1.430 μονάδων από τις αρχές Σεπτεμβρίου ή ακόμα – ακόμα να μην έχει επιστρέψει στη ζώνη άνω των 1.450 μονάδων (αρχές Αυγούστου) στη χρηματιστηριακή γλώσσα μεταφράζεται σε μία συσσώρευση που είναι θέμα χρόνου να εκτονωθεί βρίσκοντας κατεύθυνση σε επίπεδα πιο ψηλά που έχει δει νωρίτερα μέσα στο 2024 η αγορά (1.502 μονάδες) υψηλά έτους).

    Στο προσκήνιο έχουν αρχίσει να συζητούνται deals και εξαγορές, αναμένονται placements και νέες εισαγωγές μετοχών.

    Η Ιdeal δέσμευσε την γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης για μελλοντική απόφαση του Δ.Σ. να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η διοίκηση της εταιρείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς, πιθανότατα στον χώρο των τροφίμων, αυτή τη φορά.

    Κατά τα άλλα, η συσσώρευση που έχει βγει σε μια σειρά από blue chips, π.χ. ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, το τελευταίο διάστημα, ή στις τραπεζικές μετοχές, Άλφα, Πειραιώς, Eurobank, συνδέεται ως επί το πλείστο με το επικείμενο placement της Εθνικής.

    Με την μετοχή της ΕΤΕ άνω των 7,40 ευρώ και με την κυβέρνηση να κρατάει προς ώρας κλειστά τα χαρτιά της, η αγορά προσπαθεί να διερευνήσει το ύψος του  discount που θα δοθούν οι μετοχές, την τιμή, τον χρόνο (μέχρι τις 10 Οκτωβρίου αναφέρουν πληροφορίες) και βεβαίως το ύψος που διατεθεί 8 – 13% από 18% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ.

    Αν δοθεί το 13%, με βάση τη τιμή της Παρασκευής, αυτό αποτιμάται σε 864 εκατ. ευρώ (τρέχουσα αξία).

    Ισχυρό είναι δε, το ενδιαφέρον για μεμονωμένες μετοχές.

    Όπως αναφέρουν χρηματιστές, δεν περνάει απαρατήρητη η επιστροφή της Λάμδα σε επίπεδα που έχει να δει από το 2021 στη ζώνη των 7,50 ευρώ.

    Το deal, όπου ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου έδωσε 120 εκατ. ευρώ για την αγορά οικοπέδων στο Ελληνικό, ανέδειξε τα οφέλη για την Lamda και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον,  υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Η αξία των οικοπέδων στα βιβλία της Λάμδα την 30.06.2024 ανερχόταν σε 37 εκατ.

    Η εταιρεία αναμένεται να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 82 εκατ. (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής), ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και την ρευστότητα του έργου του Ελληνικού.

    Σε άλλο κλάδο της οικονομίας, στα τρόφιμα, η Κρι Κρι κάνει τη διαφορά με την μετοχή να γράφει μέσα στην εβδομάδα νέα ιστορικά υψηλά στην περιοχή των 13,40 ευρώ.

    Η είσοδος στην Αμερική μπορεί να φέρει τεράστια νούμερα. Παράλληλα, τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα πλησιάζει φέτος και το 2025 μαζί τα 50 εκατ. ευρώ περίπου.

    Η Piraeus Securities ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 15,80 ευρώ και σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, σημειώνοντας την είσοδο στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες για παραγωγή private label σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 39,2 εκατ. ευρώ.

    Στις 2/10 συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου συνδέεται άμεσα με την προοπτική της μεγάλης επένδυσης της Cenergy στο Μέρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία και θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν.

    Στάση αναμονής τέλος και για την αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής, με την μετοχή να συμπληρώνει μέσα στην εβδομάδα έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

    Αφορμή φυσικά για την υποχώρηση η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία όμως θα της δώσει αναπτυξιακή προοπτική.

    Στην τράπεζα θα μπουν κεφάλαια έως 675 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 475 εκατ. ευρώ θα βάλει το ΤΧΣ και έως 200 εκατ. ευρώ η Thrivest.

    Στην αγορά «παίζει» η σύγκριση με την Optima που έχει κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα, θα εκδοθούν και μετοχές και warrants ενώ θα γίνει reverse split (1 νέα για κάθε 100 παλιές).

    Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι 1,87 ευρώ.

    Eπίσης, το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές κινήσεις που θα ολοκληρώσουν το μεγάλο εγχείρημα του Σωκράτη Κόκκαλη, για τη δημιουργία του νέου σχήματος που θα ενοποιεί τις Intracom Properties, Κλουκίνας Λάππας και Ευρώπη Ασφαλιστική, υπό την «ομπρέλα» της Ευρώπη Holdings, με τη συμμετοχή εφοπλιστικών κεφαλαίων, family offices και ισχυρών επενδυτών.

    Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η έγκριση, από την Τράπεζα της Ελλάδας, της εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική, ώστε, έχοντας και τους όρους συγχώνευσης της Κλουκίνας Λάππας με την Intracom Properties, το νέο σχήμα της Ευρώπη Holdings να εισέλθει στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Μέσω της σύνθετης αυτής συμφωνίας η εισηγμένη αποκτά παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα, έχοντας πλέον περιουσιακά στοιχεία – ακίνητα άνω των 150 εκατ. ευρώ.

    Το σχέδιο για το μετασχηματισμό της Κλουκίνας – Λάππας και τη μετονομασία της σε Ευρώπη Holdings προβλέπει τη δημιουργία μίας εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών με ίδια κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων και κέρδη περί τα 30 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 24 μηνών.

    Τέλος, τη Δευτέρα αναμένεται η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στην αγορά της Λευκωσίας.

    Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ. 

    Διαβάστε επίσης

    Epsilon Net: Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών στο ΧΑ

    Τράπεζα Κύπρου: Πρόθεση επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. ευρώ στο ΧΑ

    Eurobank Equities για Fourlis: Έτοιμος για υψηλότερες τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ