Σταθερά σε υψηλό 16ετίας στο 4,50%, διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενδεχόμενες περικοπές δεν θα υπάρξουν μέχρι το α’ τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται μια περιοριστική νομισματική πολιτική προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός, στον στόχο εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα».

1

«Τα επιτόκια θα διατηρηθούν πιθανότατα στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ίντα Γουόλντεν Μπάκε.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί το επιτόκιο πολιτικής στο σημερινό επίπεδο για μια επόμενη περίοδο, αλλά ότι η στιγμή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει», συνέχισε.

Η απόφαση της Norges Bank έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την Τετάρτη μια αναμενόμενη σειρά περικοπών επιτοκίων με μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ήρθε μετά την πρόσφατη χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η νορβηγική κεντρική τράπεζα πρέπει να εξισορροπήσει τον πληθωρισμό που κυμαίνεται άνω του στόχου της ΕΕ, και ο οποίος επιδεινώνεται από την πτώση του νομίσματος και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η Norges Bank τον Ιούνιο απέσυρε την πρόβλεψή της για χαλάρωση πολιτικής στις αρχές του 2025, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο «για κάποιο χρονικό διάστημα μπροστά» χωρίς να διευκρινίσει πόσο καιρό.

Η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2025, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ (εξαιρουμένου του πετρελαίου) θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,1%, κάτω από την ανάπτυξη 1,3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5%

Εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας: Με έλλειμμα σε βάρος της χώρας μας τον Ιούλιο

Το επόμενο βήμα των κεντρικών τραπεζών – Fed, EKT, ΒοΕ στο ραντάρ των επενδυτών