Ένα “ραβασάκι” έλαβε η Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου ο τεχνολογικός κολοσσός καλείται να “ανοίξει” τα άκρως προστατευμένα λειτουργικά της συστήματα, iPhone και iPad, σε ανταγωνιστικές τεχνολογίες, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με αυτή την οδηγία εντός έξι μηνών, θα της επιβληθούν πρόστιμα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ κάλεσε την Apple να διασφαλίσει ότι οι συσκευές που περιλαμβάνουν smartwatches, ακουστικά και συσκευές εικονικής πραγματικότητας είναι διαλειτουργικές με τα δικά της smartphones και τα λειτουργικά τους συστήματα.

1

Οι εποπτικές αρχές της ΕΕ έδωσαν στην εταιρεία έξι μήνες για να συμμορφωθεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μελλοντικών κυρώσεων.

Παρόλο που η ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα, η ΕΕ σκοπεύει να υποχρεώσει την Apple να ανασχεδιάσει τις υπηρεσίες της για να επιτρέψει σε αντίπαλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα του iPhone και του iPad.

Ωστόσο, η ΕΕ ενδέχεται αργότερα να αποφασίσει να ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα εάν η Apple δεν συμμορφωθεί με το Digital Markets Act (DMA), κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός γίγαντας ήδη αντιμετωπίζει μια παράλληλη έρευνα σχετικά με τους κανόνες του App Store για προγραμματιστές, η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε βαριές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ κάλεσε την Apple να διασφαλίσει ότι η διαδικασία που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση αιτημάτων διαλειτουργικότητας από τρίτους προγραμματιστές είναι “διαφανής, έγκαιρη και δίκαιη”, σύμφωνα με το DMA που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν δωρεάν και αποτελεσματική πρόσβαση σε λειτουργίες λογισμικού και υλικού στους αντιπάλους.

Πρόστιμα που ισοδυναμούν με το 10% του ετήσιου τζίρου

“Σήμερα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε διαδικασίες προδιαγραφών στο πλαίσιο του DMA για να καθοδηγήσουμε την Apple προς την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις διαλειτουργικότητας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου”, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ο DMA δίνει στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ την εξουσία να επιβάλλουν στις εταιρείες τεχνολογίας πρόστιμα που ισοδυναμούν με το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Η Apple παρέχει σε τρίτους προγραμματιστές περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα φωνητικών εντολών Siri του τηλεφώνου και εμποδίζει τους ανταγωνιστές προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα ανέπαφων πληρωμών της, το οποίο προορίζεται για χρήστες της δικής της εφαρμογής Apple Pay.

Οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του DMA επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι οι έξι “gatekeepers” στις ψηφιακές αγορές – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta Platforms, META και Microsoft – διασφαλίζουν ότι οι δικές τους πλατφόρμες συνεργάζονται με αυτές που έχουν αναπτυχθεί από ανταγωνιστές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μήνα, η Apple κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση της κορυφαίας συσκευής της, το iPhone 16, στοιχηματίζοντας ότι μπορεί να προσελκύσει τους καταναλωτές με μέτριες αναβαθμίσεις υλικού και τεχνολογία AI στο μέλλον.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, ο αμερικανικός γίγαντας τόνισε ότι ορισμένες λειτουργίες – συμπεριλαμβανομένου του Apple Intelligence, του iPhone Mirroring και του SharePlay Screen Sharing – θα αποσυρθούν από την ΕΕ, λόγω των απαιτήσεων του DMA.

H μετοχή της Apple σημείωνε άνοδο 1,80% την Πέμπτη στις 14:24 ώρα Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Γιατί υποχωρεί η μετοχή μετά την κυκλοφορία του iPhone 16

iOS 18: Τι ώρα θα είναι διαθέσιμο σήμερα στην Ελλάδα – Ποια iPhone θα το λάβουν

Huawei: Υπογράφει το πρώτο «ανατριπλούμενο» και πανάκριβο smartphone στον κόσμο – Πάνω από 3,7 εκατ. προπαραγγελίες