Προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός θεραπείας των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών και έχουν αναλάβει την διαχείριση τους οι servicers καθώς τα δάνεια αυτά εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδι για την πραγματική οικονομία, και κρατούν εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πως το 2ο τρίμηνο του 2024 τα δάνεια που βρίσκονται στη διαχείριση των servicers μειώθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 69,768 δισ. ευρώ (από 70,045 δισ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου).

1

Το «ξεκλείδωμα» των πλειστηριασμών, η λειτουργία του Φορέα Επαναγοράς και μίσθωσης των ακινήτων, αλλά και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός που έχει πάρει μπροστά είναι οι τρεις βραχίονες που θα απαλλάξουν την πραγματική οικονομία από τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η ονομαστική αξία για τα επιχειρηματικά δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers μειώθηκε στα 22,788 δισ. ευρώ (από 22,9 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο).

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 115 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,75 δισ. ευρώ στο τέλος του 2ου  τριμήνου του 2024, με τα 11,156 δισ. ευρώ να είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά 99 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που διαχειρίζονται οι servicers και υποχώρησαν στα 9,097 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2024.

Επίσης τα δάνεια προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 63 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα: τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21, 956 δισ. ευρώ και κατά  29 εκατ. ευρώ τα καταναλωτικά δάνεια (με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 15,637 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της Ένωσης των servicers:

  • Ρυθμίστηκαν 3 δισ. ευρώ δάνεια το πρώτο εξάμηνο φέτος,  εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. ευρώ προέρχονται από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Τα 2,7 δισεκατομμύρια αφορούν διμερείς ρυθμίσεις και ρυθμίσεις του Ν.3869 («νόμος Κατσέλη»). Οι διμερείς ρυθμίσεις αποτελούν την πλέον αποτελεσματική διαδικασία για τη διευθέτηση οφειλών και συνολικά, για το α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, κατηγορία στην οποία τρεις στις τέσσερις ρυθμίσεις περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής που έφτασε κατά μέσο όρο το 48%.
  • Παράλληλα λειτουργεί και το εργαλείο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, μέσω του οποίου ρυθμίστηκαν το α΄εξάμηνο οφειλές της τάξης των 330 εκατ. ευρώ, στην πλειονότητά τους προερχόμενες από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Πάνω από 6 στις 10 ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής σε ένα μέσο ποσοστό που φτάνει το 44%.

Διαβάστε επίσης:

Chateau V: Ένα παραμυθένιο παλάτι στο Κολοράντο εμπνευσμένο από τις Βερσαλλίες (video)