• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Θα αφαιρέσει 200 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία

    • NewsRoom
    Κομισιόν: Πράσινο φως στο σχέδιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Ευρωπαϊκή Επιτροπή


    Η Ουγγαρία χάνει 200 εκατομμύρια ευρώ από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Βουδαπέστη αθέτησε την προθεσμία να πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση του νόμου της ΕΕ για το άσυλο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ), επέβαλε το πρόστιμο τον Ιούνιο. Η Βουδαπέστη είχε διορία μέχρι και χθες, Τρίτη, να το πληρώσει αλλά δεν συμμορφώθηκε, ανέφερε σήμερα η Επιτροπή.

    «Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να αφαιρέσουμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τις προσεχείς πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς την Ουγγαρία», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Η ανακοίνωση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιπλήξεων για την Ουγγαρία, όπου η εθνικιστική κυβέρνηση επικρίνεται συχνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άκαμπτη πολιτική της όσον αφορά το προσφυγικό.

    Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε επίσης την Ουγγαρία να καταβάλει επιπλέον ένα εκατομμύριο την ημέρα λόγω μη εφαρμογής προηγούμενης απόφασης να αλλάξει τις πολιτικές ασύλου της.

    Η Επιτροπή είχε στείλει ένα πρώτο αίτημα πληρωμής στη Βουδαπέστη προκειμένου να συγκεντρώσει τις μη καταβληθείσες ημερήσιες ποινές, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

    Το Δικαστήριο έχει επιβάλει πρόστιμο στη Βουδαπέστη για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του περιορισμού πρόσβασης σε διαδικασίες διεθνούς προστασίας, του δικαιώματος των αιτούντων άσυλο να παραμένουν στην Ουγγαρία εν αναμονή της τελικής απόφασης και της απομάκρυνσης παρανόμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε τον Ιούνιο.

    Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι δεσμευτικές για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Η εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου «συνιστά άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ», είχε αναφέρει τότε το δικαστήριο.

    Η Βουδαπέστη «διαφεύγει εκ προθέσεως την εφαρμογή της κοινής πολιτικής της ΕΕ για τη διεθνή προστασία», προσέθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Ο Παρασκευάς Νομικός, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οριστική συμφωνία για τους όρους του ντιμπέιτ

    ΗΠΑ: «Άλμα» 9,6% στις ενάρξεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ