• Κοινωνία

    Υπoυργείο Δικαιοσύνης: Μεταφέρθηκαν 10.000 υποθέσεις από δικαστές σε δικηγόρους – Διευκολύνεται η απονομή Δικαίου

    • NewsRoom
    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης


    Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκαλεί ικανοποίηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον.

    Ειδικότερα από την ημέρα εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης περίπου 10.000 υποθέσεις έχουν μεταφερθεί προς επίλυση, από τους Δικαστές στους Δικηγόρους.

    Αυτές αφορούν στην ίδρυση Σωματείων, σε εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων καθώς και σε έκδοση κληρονομητηρίων. Ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα έχουν εκδοθεί από τους Δικηγόρους, περίπου 125.000 ένορκες βεβαιώσεις.

    Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους, η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία. Αυτό σημαίνει απαλλαγή φόρτου εργασίας από τους Δικαστές, ουσιαστική ενίσχυση του Δικηγορικού Σώματος και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Λόγω του κύρους του δικηγορικού σώματος και του χαρακτήρα του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού της Δικαιοσύνης εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια στη μεταφορά των διαδικασιών.

    Σημειώνεται ότι οι ένορκες βεβαιώσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφους και δικηγόρους, αποφορτίζοντας τις γραμματείες των Δικαστηρίων.

    Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκεται, η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν με πρόσφορο τρόπο να διενεργηθούν από τους δικηγόρους μέσω της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα της Ελλάδας: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 4,9 δισ. ευρώ για το πρώτο οκτάμηνο του 2024

    Τράπεζα της Ελλάδας: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 4,9 δισ. ευρώ για το πρώτο οκτάμηνο του 2024

    Τράπεζα της Ελλάδος: Μείωση των κόκκινων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης

     



    ΣΧΟΛΙΑ