• Διαγωνισμός NBG Business Seeds

    Οι νικητές του 14ου Διαγωνισμού Business Seeds

    BUSINESS SEEDS BY NBG: 15ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας

    BUSINESS SEEDS by NBG: Στηρίζοντας τις ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο

    • NewsRoom

    Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds από την Εθνική Τράπεζα που, πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη όλων και με στόχο να ενθαρρύνει και να στηρίξει την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, έχει ήδη αναδείξει, στα χρόνια παρουσίας του, 140 νικήτριες ομάδες.

    Συνολικά, στα 14 έτη διοργάνωσης του Διαγωνισμού, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε 8.223 με 4.792 διατυπωμένες επιχειρηματικές προτάσεις και έχουν δοθεί  στους νικητές 686.000 ευρώ σε χρηματικά βραβεία.

    Νικητές του διαγωνισμού είναι πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως η Avocarrot, η Pollfish και η Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες.

    Ο νέος δε, 15ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds, απαντώντας στις ανάγκες του Σήμερα, θα έχει για πρώτη φορά ειδικά βραβεία για δύο νέους τομείς:

    • Xρηματοοικονομικού Εγραμματισμού και Ενδυνάμωσης
    • Γυναικείας επιχειρηματικότητας

    Μέσω του Business Seeds, η Τράπεζα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, σε κάθε βήμα, προσφέροντας όχι μόνο χρηματοδότηση, αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη, εργαλεία και δικτύωση.

    Αυτό επιβεβαιώνει, άλλωστε, και η εμπειρία των τεσσάρων πρώτων νικητών του προηγούμενου, 14ου Διαγωνισμού, που είναι και ο καλύτερος μάρτυρας για τη συμβολή του στη σύγχρονη και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

    Στον 14ο Διαγωνισμό Business Seeds, στον οποίο συμμετείχαν 525 άτομα και ομάδες, με 280 προτάσεις, ξεχώρισαν στις πρώτες τέσσερις θέσεις:

    Η ομάδα Genosophy, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση, και βραβεύτηκε κατά την εκδήλωση με χρηματικό έπαθλο €20.000. Αναγνωρίζοντας πως η διαχείριση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών και άλλων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων βασιζόταν μέχρι πρότινος στη λογική του «one size fits all», αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου, η ερευνητική ομάδα της GENOSOPHY® έχει αναπτύξει την πλατφόρμα εξατομικευμένης διατροφής και άσκησης με το εμπορικό όνομα GENOSOPHY® που συνδυάζει έναν από τους πλέον ενημερωμένους γενετικούς ελέγχους και έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο βασισμένο στην ανάλυση DNA, επιτυγχάνοντας την εναρμόνιση της διατροφής και του τρόπου ζωής του ατόμου με τα γενετικά χαρακτηριστικά του.

    «Θέλουμε να επεκταθούμε σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που εμπεριέχει έναν αριθμό χωρών στη δυτική Ευρώπη και στην Κύπρο και, σε δεύτερη φάση, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η υλοποίηση, όμως, της ιδέας προϋποθέτει χρηματοδότηση και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις πολλαπλές δυνατότητες που μας παρέχει το Business Seeds για τον σκοπό αυτό», ανέφερε για το πρόγραμμα ο Αριστείδης Ηλιόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος και συνιδρυτής της Genosophy, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η Irida.Ai και το προϊόν της Forest Protect κατέλαβαν τη δεύτερη θέση και έλαβαν χρηματικό έπαθλο €10.000. To Forest Protect είναι ένα εξελιγμένο σύστημα προστασίας δασών που συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη με εξοπλισμό όπως ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες, για την ανίχνευση πυρκαγιών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το σύστημα αυτό προσφέρει προληπτική προστασία μέσω των καινοτομιών του, όπως το ενεργειακά αυτόνομο όχημα, και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

    «Ο Διαγωνισμός Business Seeds αποτέλεσε για εμάς ένα καθοριστικό βήμα προς την επιτυχία, προσφέροντάς μας πολύτιμη καθοδήγηση, εκπαίδευση και πρόσβαση σε ένα δίκτυο επαγγελματιών και ειδικών του κλάδου. Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, ο Διαγωνισμός αποκτά κύρος και αξιοπιστία, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για startups όσο και για scaleups. Εκτός από την οικονομική και τεχνική ενίσχυση, το πρόγραμμα παρέχει τεράστια προβολή στα ΜΜΕ και στην επιχειρηματική κοινότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες επιχειρήσεις να αναδείξουν το έργο τους σε ευρύτερο κοινό. Θα τον συστήναμε ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να εξελίξει την ιδέα ή την επιχείρησή του, καθώς προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης και την αναγνώριση που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη μελλοντική επιτυχία», ανέφερε στο mononews.gr για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό ο COO της εταιρείας, κ. Γιώργος Διακομανώλης.

    Η Vivestia κατέκτησε την τρίτη θέση και βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €6.000. Η εταιρεία προσφέρει μια πλατφόρμα για την προβολή και εκμίσθωση ξενοδοχείων, πολυτελών καταλυμάτων και σκαφών αναψυχής, αξιοποιώντας την τεχνολογία των Ρεαλιστικών Μοντέλων Εικονικής Περιήγησης (Virtual Reality Tour) ως κύριο μέσο προβολής. Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να δουν με ακρίβεια την κατάσταση, το μέγεθος και την ποιότητα των καταλυμάτων, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους τουριστικούς προορισμούς και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.

    «Θέλουμε να αναπτυχθούμε σε πάρα πολλές χώρες, ξεκινώντας από την Ευρώπη, και στη συνέχεια να γίνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη, πολυεθνική εταιρεία. Το πρόγραμμα μάς έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε πάρα πολύ κοντά στην αγορά, να μιλήσουμε με ανθρώπους που είναι χρόνια στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μας έδωσε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και, φυσικά, μας έδωσε πάρα πολύ μεγάλο όγκο πληροφορίας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να πατάμε γερά στα πόδια μας», τόνισε για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό ο Ανδρέας Γκίνης, από τους συνιδρυτές της Vivestia και υπεύθυνος του τμήματος Μάρκετινγκ.

    Η εταιρεία ComeTogether αναδείχθηκε στην τέταρτη θέση και έλαβε χρηματικό έπαθλο €4.000. Η ComeTogether διαχειρίζεται μια πλατφόρμα ticketing που συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες όπως το NFT (Non-Fungible Token). Το αποτέλεσμα είναι μια προηγμένη λύση έκδοσης εισιτηρίων, που προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, ευκολία στη χρήση και μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ επιτρέπει στους διοργανωτές να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων μέσω της πώλησης των εισιτηρίων στη δευτερογενή αγορά, των ψηφιακών συλλεκτικών tokens και τη διασύνδεση φυσικών και ψηφιακών εμπειριών.

    «Πρόκειται για έναν πολύ γνωστό Διαγωνισμό στο startup οικοσύστημα, ενώ αποτελεί και τον μακροβιότερο θεσμό στο είδος του. Το οικονομικό έπαθλο σίγουρα ήταν ελκυστικό στην αρχή, αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό ήταν και το mentorship που λάβαμε, καθώς και η δικτύωση, η οποία αναμένουμε να οδηγήσει και σε περαιτέρω ανάπτυξη. Για τους παραπάνω λόγους, φυσικά και θα πρότεινα σε όποιον “χτίζει” τη δική του startup να υποβάλει αίτηση», σημείωσε στο mononews.gr για την εμπειρία τους από τον Διαγωνισμό ο κ. Λάζαρος Πεντερίδης, Co-Founder/CEO της ComeTogether.

    Αν έχετε, λοιπόν, κι εσείς μια ιδέα πρωτοποριακή  για τον κλάδο σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στον νέο κύκλο του Διαγωνισμού εδώ!

    Υποβάλετε την πρότασή σας μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στις 15.00.