• bloomberg

    Financial Times

    Βίκτωρ Ρέστης: Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την επιχειρηματία Amanda Staveley – Σε εκκαθάριση η εταιρεία της

    • NewsRoom
    Amanda Staveley - Βίκτωρ Ρέστης

    Amanda Staveley – Βίκτωρ Ρέστης


    Σε εκκαθάριση οδηγήθηκε εταιρεία που ανήκε στο πρώην μέλος του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας της Newcastle United, Amanda Staveley, μετά από την διαμάχη που είχε με τον Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή, Βίκτωρ Ρέστη για ένα δάνειο.

    Η Apollo Belvedere Services της Staveley – μια βρετανική εταιρεία που ήταν προηγουμένως γνωστή ως PCP Capital Partners – τέθηκε σε εκκαθάριση από δικαστή του Λονδίνου στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτηση που κατέθεσε ο Βίκτωρ Ρέστης.

    Η εξέλιξη αυτή απορρέει από μια διαμάχη σχετικά με ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. λιρών που ο Ρέστης, ο οποίος είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, χορήγησε στην Staveley το 2008, αναφέρουν οι FT.

    Η Staveley κλήθηκε να καταβάλει στον μεγιστάνα περίπου 3,5 εκατ. στερλίνες, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της τον Μάρτιο στο Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τη νόμιμη απαίτηση -το επίσημο τελεσίγραφο για την πληρωμή ενός χρέους- που ο Ρέστης της επέδωσε πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει πλέον καταβληθεί, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

    Ο Ρέστης ζήτησε επίσης την καταβολή τόκων για το δάνειο, και την περασμένη εβδομάδα απέρριψε μια προσφορά διακανονισμού ύψους 1,6 εκατ. λιρών από την Apollo ως πολύ μικρότερη από το συμβατικό ποσό που οφείλεται, όπως είπε.

    Αντ’ αυτού, επέλεξε να συνεχίσει την αίτηση για εκκαθάριση της εταιρείας. Η Apollo αμφισβήτησε ότι το οφειλόμενο ποσό ήταν μεγαλύτερο από 1,6 εκατ. στερλίνες.

    Ο Ρέστης δήλωσε στους Financial Times ότι θα ζητήσει τώρα τον διορισμό εξειδικευμένων επαγγελματιών ως εκκαθαριστών της εταιρείας, για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις υποθέσεις της, τις συνθήκες της εκκαθάρισής της και τη συμπεριφορά της Staveley ως διορισμένου μέλους.

    Η εταιρεία δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και δεν έχει δείξει σημάδια ενεργούς εμπορικής δραστηριότητας εδώ και αρκετά χρόνια.

    Η εκκαθάριση ξεκίνησε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε τον Μάρτιο την προσπάθεια της Staveley να μπλοκάρει τη νόμιμη απαίτηση που της είχε επιβληθεί από τον Ρέστη.

    Η Staveley, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση της στο διοικητικό συμβούλιο της Newcastle United και να πουλήσει το μερίδιό της στον σύλλογο της Premier League, δήλωσε ως απάντηση στην απόφαση του Μαρτίου ότι θα ασκήσει έφεση, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνη για το ποσό, αλλά από τότε έχει καταβάλει το ποσό των περίπου 3,5 εκατ. λιρών.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο Βίκτωρ Ρέστης αρχικά είχε ζητήσει 36 εκατομμύρια στερλίνες. Ο δικηγόρος της Staveley, Ted Loveday, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο εφοπλιστής εγκατέλειψε την προσπάθεια να την διώξει για περισσότερα από 30 εκατομμύρια στερλίνες με τόκους.

    Οι δικηγόροι της Staveley είχαν προηγουμένως υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι είχε υπογράψει κάποιες συμφωνίες με τον εφοπλιστή υπό πίεση και ότι αυτός είχε εκμεταλλευτεί τη νόσο του Huntington, μια πάθηση που σταματά τη σωστή λειτουργία κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.

    Ωστόσο, τον Μάρτιο ο δικαστής Daniel Schaffer στο δικαστήριο Insolvency and Companies, τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφάνθηκε κατά της Staveley για μια σειρά από λόγους, δηλώνοντας ότι ο Ρέστης ενεργούσε απλώς ως «επιχειρηματίας που θα τηρούσε μία σκληρή στάση για σημαντικά κεφάλαια που του οφείλονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

    «Κατά την κρίση μου δεν μπορεί να αποδειχθεί κανενός είδους εξαναγκασμός», πρόσθεσε.

    Ο ισχυρισμός της Staveley ότι ο μεγιστάνας την απείλησε με βία για την μη πληρωμή δεν ήταν αληθοφανής, ενώ ένας άλλος ισχυρισμός ότι δεν καταλάβαινε ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνη «κινήθηκε στη σφαίρα της φαντασίας», αποφάνθηκε ο δικαστής Schaffer.

    Η Staveley ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Newcastle United, αφού βοήθησε στη διαπραγμάτευση της αγοράς του συλλόγου για 300 εκατομμύρια στερλίνες το 2021, για λογαριασμό του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

    Επίσης, ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν διευκόλυνε την αγορά της Manchester City από τον Άραβα σεΐχη Mansour bin Zayed al-Nahyan.

    Στη συνέχεια βοήθησε την βρετανική τράπεζα Barclays να εξασφαλίσει επενδύσεις από το Αμπού Ντάμπι. Τα τελευταία χρόνια, η Staveley επιδίωξε ανεπιτυχώς να προσφύγει δικαστικά κατά της Barclays σχετικά με τη συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίκτωρ Ρέστης: Συνέχεια στη διαμάχη – Στο εφετείο η συνιδιοκτήτρια της Newcastle για να αποφύγει την… πτώχευση

    FT: Κυριάκος Μητσοτάκης – Επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν για τις ακραίες τιμές στο ρεύμα – Απαιτεί επείγουσα πολιτική απάντηση

    FT: Το comeback των ελληνικών τραπεζών απειλείται από το παρελθόν τους;


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ