• Pharma & Health

    ΣΦΕΕ – ΙΟΒΕ: Πώς θα έρθουν επενδύσεις, πού έφθασε η δαπάνη και το ρεκόρ στην παραγωγή φαρμάκων

    ΣΦΕΕ ΙΟΒΕ επενδύσεις, δαπάνη


    Στο κεφάλαιο επενδύσεις αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Μίλησαν για τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και για το νέο ρεκόρ στην ελληνική παραγωγή φαρμάκων το 2023.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Mononews για τους τρόπους προσέλκυσης νέων επενδύσεων και για το τι θα γίνει μετά το RRF, όλοι συμφώνησαν ότι η σύμπραξη ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες μπορεί να δώσει πολύ σημαντικούς καρπούς, όπως, άλλωστε, και οι κλινικές μελέτες.

    Να σημειωθεί ότι θα δημιουργηθούν Γραφεία Κλινικών Μελετών πιλοτικά σε 10 νοσοκομεία της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής Μιχάλη Χειμώνας εξήγησαν ότι μπορούμε να 8πλασιάσουμε τις επενδύσεις για την κλινική έρευνα, φθάνοντας τα 800 εκατ., από τα 100 που παίρνουμε σήμερα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο ΟΠΑ, Νίκος Βέττας, για να γίνουν άλματα τα βήματα, πρέπει να υπάρχει ορατότητα, να ξέρει ο κλάδος τι θα γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια. Ουσιαστικά να υπάρχει ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης. Επιπλέον επεσήμανε τον ρόλο της πρωτογενούς έρευνας.

    Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το RRF, ο κ. Παπαδημητρίου, αφού αστειεύτηκε ότι δεν προβλέπει το μέλλον – «τη γυάλινη σφαίρα την έχω αφήσει στο γραφείο» – εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική.

    ΙΟΒΕ: Στα 7,1 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη 

    Παράλληλα, στην ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023», παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη.

    Ειδικότερα, στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) για το 2022 διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. σε σύγκριση με 5,6 δισ. το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το 2023 η δαπάνη ανήλθε στα 7,1 δισ.

    Η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν στα 2,7 δισ., με εκτίμηση για 2,8 δισ. το 2023, ενώ η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη έφθασε το 2022 στα 2,9 δισ. και στα 3,5 δισ. το 2023 (εκτίμηση).

    Τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου. Από το 2022 και μετά το κράτος έκανε ανακατανομή της δαπάνης στα τρία κανάλια διανομής (retail, ΦΥΚ και νοσοκομεία), με αποτέλεσμα μια άνιση ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών, ειδικά στα νοσοκομειακά φάρμακα και στα φάρμακα υψηλού κόστους.

    Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%. Τέλος, η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε το 2022 στα 698 εκατ. και στα 734 εκατ. το 2023.

    Σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα, από τα 167 νέα φάρμακα, που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019–2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

    Νέο ρεκόρ για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων 

    Την ίδια ώρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της, κάνοντας νέο ρεκόρ. Ειδικά εκτός συνόρων τα εργοστάσια κατάφεραν πέρυσι να ανεβάσουν την αξία των παραγόμενων σκευασμάτων τους στα 2,19 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 14,4% σε σχέση με το 2022.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex factory) προσέγγισε τα 2,2 δισ. ευρώ το 2023, αυξημένη σε σύγκριση με το 2022 κατά 14,4%, ενώ η παραγωγή είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2017 (906 εκατ. ευρώ).

    Ο κύκλος εργασιών της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων συνεχίζει την ανοδική του και στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2024.

    Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 5,5% το 2023, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 5,3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, έναντι 4,5% το 2022.

    Τα μεγάλα «αγκάθια», πάντως, παραμένουν οι υποχρεωτικές επιστροφές. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο ΣΦΕΕ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να μειώσει τις υποχρεωτικές επιστροφές κατά 3,5 εκατ., «αν το κάνει, θα είναι μία κίνηση καλής θελήσεως».

    Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Κίνητρα σε γιατρούς για να καλύψουν θέσεις του νοσοκομείου



    ΣΧΟΛΙΑ