Μόλις μερικές μέρες πριν το ετήσιο 29ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Bank of America (BofA) στο Λονδίνο στις 24-26 Σεπτεμβρίου στο οποίο θα συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αποφάσισε να «ανακατέψει την τράπουλα» αναφορικά με τις συστάσεις και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς παρέμειναν οι «αγαπημένες» του οίκου, ενώ στην Alpha Bank έγινε αναθεώρηση σε ουδέτερη σύσταση από σύσταση υποαπόδοσης. Η μεγάλη «χαμένη» ήταν η μετοχή της Εθνική Τράπεζας που παρέμεινε σε σύσταση υποαπόδοσης με αύξηση στην τιμή στόχο της στα 8,06 ευρώ από 7,06 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 10%.

1

O Ilija Novosselsky που είναι ο βασικός αναλυτής της BofA για τις ελληνικές τράπεζες, εξαρχής, δεν έβλεπε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με καλό… μάτι. Η αιτιολογία του Novosselsky για τη σύσταση underperform είναι οι πολύ υψηλοί σχετικοί πολλαπλασιαστές και η καλύτερη αξία σε σχέση με τις άλλες επιλογές.

Η απόδοση όμως της ΕΤΕ από τις αρχές του έτους τον διαψεύδει για την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ τα 11 ευρώ, η Morgan Stanley τα 10,43 ευρώ, η Jefferies τα 11 ευρώ, η J.P. Morgan τα 9,70 ευρώ, η UBS τα 11,20 ευρώ και η Deutsche Bank τα 9,85 ευρώ και όλοι οι οίκοι δίνουν σύσταση αγοράς ή υπεραπόδοσης.

Οι συστάσεις αλλά και οι τιμές στόχοι των άλλων οίκων κάνουν την τιμή στόχο της BofA για ΕΤΕ να φαίνεται… εκτός τόπου και χρόνου.

Τι εκτιμά η BofA και γιατί είναι underperform στη μετοχή

Επί λέξη, ο αναλυτής της BofA αναφέρει ότι «δεν βλέπει τίποτα θεμελιωδώς κακό με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας», αλλά πιστεύει ότι υπάρχει καλύτερη αξία αλλού στον κλάδο.

«Η ΕΤΕ έχει βγει από την αναδιάρθρωση σε ισχυρή κατάσταση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά πιστεύουμε ότι τα θετικά στοιχεία είναι στην τιμή και θα είναι δύσκολο να επαναξιολογήσουμε περαιτέρω από εδώ και πέρα. Η ανοδική της πορεία φαίνεται περιορισμένη, δεδομένου ότι αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση του RoTE από ότι στις ομοειδείς εταιρείες, από το 18,3% περίπου που αναφέρθηκε πέρυσι σε 12,4% το 2025, αντανακλώντας κυρίως την υψηλή ευαισθησία στα καθαρά έσοδα από τόκους. Η ΕΤΕ διαπραγματεύεται σε δείκτη P/E 6,5 φορές και υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ η προβλεπόμενη αποδοτικότητα RoTE είναι χαμηλότερη. Το 2025/2026, η μερισματική απόδοσή της θα είναι 6,7% και 7,7% που δεν αποτελεί επίσης σημαντικό διαφοροποιητικό στοιχείο έναντι των ανταγωνιστών. Η τράπεζα εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ευαισθησία στο NII.

Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις για τα NII του 2024-26 κατά 1%-2% με βάση το μείγμα καταθέσεων. Η ΕΤΕ έχει δημιουργήσει 10 δισ. ευρώ αντιστάθμισης NII και έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο τίτλων (24% του ενεργητικού), αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε πτώση των NII κατά 8% το 2023-25 με δεδομένα ότι:

1) το 90% των δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου με τα ταχύτερα χρονοδιαγράμματα αναπροσαρμογής,

2) μόνο το 21% περίπου των καταθέσεων είναι προθεσμιακές, γεγονός που παρέχει περιορισμένα περιθώρια για μείωση του κόστους των καταθέσεων, και

3) 9,1 δισ. ευρώ είναι σε πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία θα πρέπει να ανατιμολογηθεί προς τα κάτω, ενώ ένα μέρος της ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Θεωρούμε ότι υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα επέκτασης των μετόχων από εδώ και πέρα.

Η ΕΤΕ, επίσης, έχει μείνει πίσω στο μέτωπο των αμοιβών, αλλά αυτό παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες για την κάλυψη της υστέρησης τα επόμενα χρόνια. Ο κύριος τομέας υποαπόδοσης ήταν το μέτωπο των κεφαλαίων υπό διαχείριση, όπου η ΕΤΕ έχει μικρότερη δυναμικότητα, αλλά μπορεί τώρα να επωφεληθεί από την ταχεία επέκταση των ποσών στην Ελλάδα. Παρόλο που βλέπουμε μικρότερη αύξηση των αμοιβών σε σχέση με τις προσδοκίες της ΕΤΕ, εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι θα κερδίσει πάνω από 10% ανάπτυξη το 2024, ακολουθούμενη από 7,5%/7,5% το 2025/2026. Αναμένουμε μερισματική απόδοση 6,7%/7,7% το 2025/26,  κάτω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μετά την καταβολή του 30% των κερδών του 2023, η ΕΤΕ αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 40%. Υποθέτουμε 45% το 2025 και 50% το 2026, καθώς ο δείκτης DTC/CET1 εξακολουθεί να είναι πάνω από 50%. Η επαναγορά μεριδίου από την ίδια την ΕΤΕ έχει απομακρυνθεί, γεγονός που αφαιρεί μια διέξοδο για την επέκταση της RoTE. Η ΕΤΕ μπορεί ακόμη να υποβάλει αίτηση για επαναγορά στο μέλλον, αλλά δεν υποθέτουμε εξαγορές για καμία τράπεζα μέχρι να υπάρξει σαφής επικοινωνία από τις ρυθμιστικές αρχές ότι είναι δυνατές», καταλήγει ο αναλυτής της BofA.

Διαβάστε επίσης:

BofA: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha

ΑΧΙΑ για Σαράντης: Η αλλαγή στρατηγικής «αλλάζει πίστα» για τον όμιλο – αγοράστε τη μετοχή

J.P. Morgan: Οι επιπτώσεις στις μετοχές από τις μειώσεις επιτοκίων της Fed