ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στα βράχια φαίνεται πως έπεσε η επιθετική στρατηγική της Nova προ δύο ετών να ρίξει τις τιμές των προϊόντων της, καθώς προχώρησε σε αυξήσεις στις χρεώσεις συμβολαίων σταθερού και ίντερνετ.
Αρχές του 2023 η Nova πέταξε το γάντι στον ανταγωνισμό, βγαίνοντας στην αγορά με συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ξεκινώντας ουσιαστικά έναν «πόλεμο».
Υπενθυμίζεται τότε, ότι οι Cosmote-Vodafone είχαν κρατήσει στάση αναμονής, προχωρώντας κυρίως σε προσφορές, οι οποίες όμως δεν είχαν τόσο μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές τιμές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο site της Nova, οι τιμές στα συμβόλαια σταθερής και internet έχουν αυξηθεί ακόμα και 15 ευρώ σε σχέση με ενάμισι χρόνο πριν. Ειδικότερα, η Nova προσέφερε τα 50Mbps ίντερνετ στα 23 ευρώ και πλέον ο καταναλωτής στην ιστοσελίδα το βρίσκει στα 26 ευρώ/μήνα. Το πακέτο Fiber 100 που προσφέρει 100Mbps ίντερνετ και απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά ήταν στα 26 ευρώ και τώρα έχει αυξηθεί και αυτό κατά 3 ευρώ.
Ωστόσο η μεγάλη διαφορά και αυτό που κάνει την έκπληξη είναι η αύξηση στις ταχύτητες 1Gbps. Το συμβόλαιο δηλαδή που πριν λίγο καιρό η Nova προσέφερε στα 33 ευρώ και τώρα φαίνεται στα 48 ευρώ. Δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 45,45% ή 15 ευρώ πάνω. Αλλά και το 500αρι από τα 26 ευρώ/μήνα εκτοξεύτηκε στα 43 ευρώ/μήνα.
Οι αυξήσεις έχουν μετακυλιστεί όπως είναι φυσικό και στα συνδυαστικά πακέτα, όπου το Fiber 500 EON+ Unlimited Ομιλία+SMS είναι πλέον στα 85 ευρώ, το Fiber 300 EON+Unlimited All στα 86 ευρώ και το Fiber 1Giga EON+ & Unlimited All στα 96 ευρώ. Που σημαίνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται στις υπερηψυλές ταχύτητες, είτε πρόκειται για απλά είτε για συνδυαστικά προγράμματα.
Οι τιμές πραγματικά φαίνονται να έχουν εκτοξευτεί, με την αγορά να θεωρεί ότι «το σχέδιο της Nova με τις χαμηλές τιμές έπεσε στο κενό», ενώ επιβεβαιώνει τα λόγια του πρώην προέδρου και CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος ερωτώμενος για την στρατηγική της Nova είχε πει ότι «οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα ακριβό σπορ».
Το… κόλπο με τα κουπόνια
Παράλληλα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι «αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι ακόμα και… τέχνασμα, το οποίο εφαρμόζει η Nova».
Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό, έρχεται το νέο Gigabit Voucher που θα είναι μια επιδότηση που ουσιαστικά θα οδηγήσει χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ εξήγγειλε τη κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι από 100 Mbps και άνω.
Έτσι η Nova μπορεί να «δείχνει μειωμένες τιμές, χωρίς ουσιαστικά να έχει προχωρήσει σε κάποια επί της ουσίας τιμολογιακή παρέμβαση. Γι αυτό και οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται στις υπερυψηλές ταχύτητες (300Mbps και πάνω)».
Επίσης όπως λένε πηγές, «οι παραπάνω ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την έκπτωση 28% στις τιμές χονδρικής για οπτική ίνα, που πρότεινε ο ΟΤΕ και ενέκρινε Κομισιόν και ΕΕΤΤ, οδηγούν τη Nova να επαναπαυθεί αλλά και να διαμορφώσει τις τιμές όπως κρίνει αναλόγως και με την πελατεία που τελικά θα έχει».
Οι επενδύσεις σε οπτική ίνα
Πάντως άνθρωποι της αγοράς επιμένουν ότι «η Nova έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις σε οπτική ίνα συγκριτικά με τον ΟΤΕ αλλά και τη ΔΕΗ, η οποία μάλιστα την «απειλεί ανοιχτά».
Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει περάσει οπτική ίνα σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η Nova αντιθέτως «αναπροσάρμοσε» το επενδυτικό της πλάνο για οπτική ίνα σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Όταν στην αρχή είχε κάνει λόγο για 1,6 εκατ. γραμμές μέχρι το 2027.
Και η Cosmote προχώρησε σε μικρότερες αυξήσεις
Πάντως η Nova δεν είναι η μόνη που προχώρησε σε αυξήσεις, καθώς και η Cosmote έχει αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια σταθερής και ίντερνετ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όχι όμως σε τόσο μεγάλο επίπεδο.
Συγκεκριμένα η Cosmote αύξησε κατά ένα (1) ευρώ τα συμβόλαια με 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps Unlimited ενώ κατά τέσσερα (4) ευρώ το 300αρι, το 500αρι και το 1Gbps.
Τι σχολιάζει η Nova
Πηγή από τη Nova σχολιάζει σχετικά με τα παραπάνω:
«Η Nova διέθεσε για πρώτη φορά προϊόντα οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH), στα άλλα δίκτυα, στις ταχύτητες 100 Mbps, 300 Mbps, 500 Mbps και 1Gbps ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας με άλλο πάροχο για παροχή εκπτώσεων χονδρικής. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός για αυξήσεις τιμών είναι ανακριβής αφού τα εν λόγω προϊόντα διατίθενται για πρώτη φορά. Μέχρι πρότινος, η Nova διέθετε στα άλλα δίκτυα, προϊόν FTTH στα 200 Μbps, όπου και η τιμή δεν έχει μεταβληθεί».
«Σχετικά με τη United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, οι ισχυρισμοί ότι καθυστερεί στην υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών είναι επίσης ανακριβείς. Η United Fiber είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει τα 25.000 σπίτια τον μήνα, αγγίζοντας τα 540.000 σπίτια σε όλη την επικράτεια μέχρι το τέλος του 2024. Η United Fiber υλοποιεί απρόσκοπτα το έργο ανάπτυξης οπτικής ίνας βάσει του επενδυτικού σχεδίου της United Group ύψους 2 δις ευρώ ως το 2027, εκ των οποίων 800 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευτεί».
Διαβάστε επίσης:
«Φουντώνει» η μάχη για τις οπτικές ίνες: Τι κάνουν Στάσσης, Νεμπής, Γεωργιόπουλος, Μπρουμίδης
Οπτική ίνα: Οι κινήσεις για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα