• Business

    Apple: Γιατί υποχωρεί η μετοχή μετά την κυκλοφορία του iPhone 16

    • NewsRoom
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Υποχώρησε σήμερα στις πρωινές συναλλαγές η μετοχή της Apple, μετά από αναφορές ότι η ζήτηση για το νέο iPhone 16 είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο και μειωμένη κατά 12% σε ετήσια βάση από τις πωλήσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου του iPhone 15 πέρσι.

    “Η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη για τη σειρά iPhone 16 Pro”, ανέφερε  ο αναλυτής της TF Securities Ming-Chi Kuoο Kuo, αφού συγκέντρωσε δεδομένα από τους ιστότοπους της Apple.

    Ο Kuo πρόσθεσε ότι ένας από τους “βασικούς παράγοντες” της χαμηλότερης ζήτησης είναι ότι “το σημαντικότερο σημείο πώλησης, το Apple Intelligence, δεν είναι διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία μαζί με την κυκλοφορία του iPhone 16. Επιπλέον, ο έντονος ανταγωνισμός στην κινεζική αγορά συνεχίζει να επηρεάζει τη ζήτηση του iPhone”.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η Apple παρουσίασε τις νέες εκδόσεις των iPhone, AirPods και Apple Watch σε εκδήλωση στα κεντρικά της γραφεία στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

    Οι προπαραγγελίες για τα νέα iPhone ξεκίνησαν την Παρασκευή και θα κυκλοφορήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, οι πρώτες λειτουργίες Apple Intelligence για το iPhone 16 δεν θα κυκλοφορήσουν παρά τον επόμενο μήνα, σε έκδοση beta.

    Αναλυτές της Barclays, της JPMorgan και της Bank of America έγραψαν επίσης στις σημειώσεις των επενδυτών ότι οι χρόνοι αποστολής θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μικρότερη ζήτηση για τα νεότερα μοντέλα iPhone Pro, σε σύγκριση με πέρσι.

    Οι αναλυτές της Barclays ανέφεραν ότι η κυκλοφορία του Apple Intelligence στην κινεζική γλώσσα.

    “Καθώς δεν θα γίνει μέχρι το 2025, μπορεί να μειώσει τον ενθουσιασμό για το IP16. Αυτό σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις πωλήσεις iPhone στην Κίνα”.

    Οι αναλυτές της BofA τόνισαν ότι μετά την παρατήρηση των ημερομηνιών αποστολής iPhone στον ιστότοπο της Apple και σε άλλους ιστότοπους, ο χρόνος αποστολής “για τα μοντέλα iPhone 16 Pro και Pro Max παρατείνεται, αλλά κάπως λιγότερο (κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με πέρσι”.

    Σημειώνεται ότι το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max είναι τα πιο premium τηλέφωνα της Apple, που έχουν ωραιότερες οθόνες και κάμερες από τα basic μοντέλα.

    Οι τιμές τους ξεκινάνε από 999 δολάρια και 1.199 δολάρια αντίστοιχα.

    «Μπλόκο» της ΕΕ για την AI του iPhone 16

    Την ίδια στιγμή, οι νέες λειτουργίες του τηλεφώνου που επιτρέπουν στους χρήστες να γράφουν μηνύματα, να δημιουργούν ταινίες και να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια, δεν θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των «ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων» που επικρατούν στην περιοχή.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε τον Ιούνιο πως αισθάνεται ανακουφισμένη που δεν θα λάβει υπηρεσίες AI στο iPhone της.

    Από την πλευρά των καταναλωτών, υπήρξαν αντιδράσεις, με έναν χρήστη να σχολιάζει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει να αγοράσουμε τη συσκευή εκτός ΕΕ;».

    Ωστόσο, η Apple διευκρίνισε πως οι λειτουργίες AI δεν θα είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ, ούτε και σε αυτή την περίπτωση.

    Διαβάστε επίσης: 

    iPhone 16: Οι προ-παραγγελίες για τη νέα σειρά της Apple ξεκίνησαν στα Public!

    Apple: Πότε θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα τα νέα iPhone 16, με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης

    Huawei: Υπογράφει το πρώτο «ανατριπλούμενο» και πανάκριβο smartphone στον κόσμο – Πάνω από 3,7 εκατ. προπαραγγελίες



    ΣΧΟΛΙΑ