• Τράπεζες

    BofA: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Η αμερικανική τράπεζα BofA εξηγεί ότι πέρα από τα καθαρά έσοδα από τόκους, το προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να βελτιώνεται.

    Οι αναλυτές του οίκου διατηρούν τη σύσταση σε αγορά (buy) σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank με τιμές στόχους αντίστοιχα τα 5,30 ευρώ από 5,12 ευρώ και τα 2,76 ευρώ από 2,70 ευρώ και περιθώρια ανόδου 37% και 40%.

    Ο τίτλος της Alpha Bank αναβαθμίζεται σε ουδέτερη σύσταση από υποαπόδοση και η τιμή στόχος μειώνεται οριακά σε 1,79 ευρώ από 1,80 πριν και ανοδικό περιθώριο 19%. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η σύσταση παραμένει υποαπόδοση (underperformance) με τιμή στόχο τα 8,06 ευρώ από 7,06 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 10%.

    «Διατηρούμε επιλεκτική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες με αξιολογήσεις buy για τη Eurobank (πιο κερδοφόρα) και την Τράπεζα Πειραιώς (φθηνότερη). Οι αντίξοες συνθήκες για τα κέρδη παραμένουν με σημαντική μέση πτώση του δείκτη αποδοτικότητας RoTE του κλάδου πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και πάνω από 1% αρνητικό ρυθμό μεταβολής των κερδών ανά μετοχή (CAGR EPS) την περίοδο 2023-2025, κυρίως από την πίεση του καθαρού εσόδου από τόκους (NII).

    Ωστόσο, οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί με τη μείωση του κόστους κινδύνου (CoR), τις ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις και τη λιγότερη αβεβαιότητα γύρω από τις διανομές κεφαλαίου. Πιστεύουμε ότι οι αντίξοες συνθήκες RoTE είναι σε μεγάλο βαθμό στις τιμές, καθώς το εύρος αποτίμησης σε δείκτη P/E για το 2025 στις 5 με 6,5 φορές παραμένει φθηνό σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη», προβλέπει η BofA.

    Η πίεση στα NII παραμένει έντονη παρά την ανακούφιση του μείγματος καταθέσεων

    «Αναμένουμε μέση πτώση των NII κατά 7% και διάβρωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) κατά 21 μονάδες βάσης για τις ελληνικές τράπεζες το 2023- 2025 με δεδομένα: 1) το 85-90% των δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, με ως επί το πλείστον αναπροσαρμογή εντός 3-6 μηνών, 2) τις προσδοκίες για πτώση των επιτοκίων, 3) το περιορισμένο περιθώριο αναπροσαρμογής των καταθέσεων (μόνο 25% προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα) και 4) τη συνεχιζόμενη έκδοση MRELs. Η πτώση των NII είναι χαμηλότερη από το 9% που προβλέπαμε», εξηγεί η BofA.

    «Το μείγμα καταθέσεων έχει παραμείνει στατικό, ενώ τα χαρτοφυλάκια αντιστάθμισης κινδύνου και τίτλων έχουν πλέον οικοδομηθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, τα NII παραμένουν κάτω από μερικές από τις πιο έντονες πιέσεις στην Ευρώπη, μειούμενα το β’ τρίμηνο, ακόμη και πριν γίνουν αισθητές οι επιδράσεις των επιτοκίων.

    Αναμένουμε ηπιότερη μέσα στον κύκλο μείωση του κόστους του κινδύνου (CoR) στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχηματισμός NPE, αναβάθμιση του ΑΕΠ και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης. Το CoR έχει εξελιχθεί εξαιρετικά καλά φέτος και βλέπουμε 63 μ.β. κατά μέσο όρο το 2024 έναντι 79 μ.β. το 2023. Αναμένουμε ακόμη μια αύξηση στις 68μ.β. το 2025 καθώς η αύξηση στα επιτόκια επιδρά αρνητικά με καθυστέρηση, προτού μειωθούν και πάλι το 2026.

    Παρόλα αυτά, ακόμη και στους στόχους των τραπεζών, το ελληνικό CoR παραμένει διατηρήσιμα υψηλότερο στις δύο φορές, υψηλότερα έναντι της αναπτυγμένης Ευρώπης, λόγω των αμοιβών εξυπηρέτησης και τιτλοποίησης NPE που θα καταβληθούν μακροπρόθεσμα», εξηγεί η BofA.

    Οι μερισματικές αποδόσεις τώρα ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά δεν υπάρχουν επαναγορές

    «Η πορεία διανομής φαίνεται πιο ξεκάθαρη τώρα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την καταβολή των στοχευμένων μερισμάτων τους για το 2023.

    Οι μέσες μερισματικές αποδόσεις του 7,8% με 8,5% των ετών 2025 και 2026 είναι ελκυστικές, πάνω από την ανεπτυγμένη Ευρώπη και πολύ υψηλότερες έναντι των αναδυόμενων αγορών (GEM/EEMEA).

    Διατηρούμε έναν βαθμό συντηρητισμού και υποθέτουμε χαμηλότερους δείκτες αποπληρωμής έναντι των οδηγιών των τραπεζών, αλλά είναι δυνατή η πρόσθετη άνοδος των αποδόσεων αν επιτευχθούν οι στόχοι αποπληρωμής. Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι πρόωρο να σκεφτούμε για επαναγορές, καθώς η εξυγίανση των κεφαλαίων δεν έχει τελειώσει ακόμα», καταλήγει η BofA.

    Διαβάστε επίσης:

    Κίνα: Goldman, Citi και Morgan Stanley υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

    Eurobank: Βγαίνει στις αγορές με 6ετές πράσινο ομόλογο 

    Εθνική: Μεγάλο ενδιαφέρον για το placement καταγράφει η J.P. Morgan – Ωρα αποφάσεων από το ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ