• Business

    Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας σε Μύκονο & Σαντορίνη – 50 εκατ. το όφελος για το Δημόσιο

    Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

    Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη


    Από την τουριστική σεζόν του 2025 θα ξεκινήσει να επιβάλλεται το τέλος κρουαζιέρας, που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και εξειδικεύτηκε ως μέτρο από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Όπως διευκρίνισε η υπουργός, το τέλος θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και σε 5 ευρώ ανά επιβάτη στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

    Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 50% τους πλάγιους μήνες και μειωμένο κατά 80% τους χειμερινούς. Το όφελος από την επιβολή του τέλους υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια κατ’ έτος για τα δημόσια ταμεία και τα έσοδα αυτά θα εγγράφονται κατά 1/3 στους δήμους, κατά 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται από 0,5 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατά τη διάρκεια των μηνων αιχμής, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, το τέλος ανθεκτικότητας που έχει επιβληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ειδικότερα, το πράσινο τέλος αυξάνεται κατά 0,5 για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατά 2 ευρώ στα 5 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, αυξάνεται στα 10 από 7 ευρώ για τα τετράστερα ξενοδοχεία και στα 15 από 10 ευρώ για τα πενταστερα και τις βίλες.

    Τέλος, το τέλος αυξάνεται από 1,5 στα 8 ευρώ την περίοδο αιχμής για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα 2 ευρώ από 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την περιοδο χαμηλότερης ζήτησης.

    Για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, το τέλος παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, εξαιρουμένων των Airbnb.

    Διαβάστε επίσης:

    On line εκπαιδευτικά μαθήματα από την HELMEPA SQLearn

    Ο ΟΠΑΠ ανακαίνισε τις υποδομές των ειδικών σχολείων στην πλημμυροπαθή Καρδίτσα

    Ενεργειακός Διαμεσολαβητής: Ικανοποίηση για το πρώτο 6μηνο λειτουργίας



    ΣΧΟΛΙΑ