ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί άραγε η παραγωγή στέβιας να μεγαλώσει τις επόμενες γενιές στη Θράκη, όπως έκανε ο καπνός τις προηγούμενες 10ετίες;
Τι έδειξε το τριετούς διάρκειας πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια» που «έτρεξαν» από κοινού σε Ροδόπη και Ξάνθη η εταιρεία Παπαστράτος και η Stevia Hellas;Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και είναι ικανοποιητικές οι τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς;
Απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα, αλλά και τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος Αναγεννητικής Καλλιέργειας «Νέα Γη», που ξεκίνησε το 2021 με στόχο την ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για την μετάβασή τους από τον καπνό στη στέβια, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος και ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της «Stevia Hellas», Χρήστος Σταμάτης, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της εταιρείας εντός της 88ης ΔΕΘ. Το «παρών έδωσε στην εκδήλωση και ο Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ηλίας Κάλφας.
Με την ζήτηση του καπνού να φθίνει στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς και με την ολοένα και πιο εντεινόμενη στροφή των καταναλωτών σε λιγότερο βλαβερά προϊόντα έναντι του τσιγάρου, «οφείλαμε να δώσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές που επί σειρά χρόνων μας στήριζαν», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος αναφερόμενος στο τριετές πρόγραμμα «Νέα Γη».
Eυχαρίστησε μάλιστα τις χιλιάδες οικογενειών που στήριξαν την εταιρεία και εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε η καλλιέργεια της στέβιας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αφενός μεν η ζήτηση για την στέβια καταγράφεται σημαντικά μεγάλη παγκοσμίως και ολοένα και αυξάνει, αφετέρου δε, όπως εξήγησε η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια είναι εύκολη, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ επιτυγχάνεται καλύτερη στρεμματική απόδοση.
Παράλληλα, για την καλλιέργεια στέβιας δεν απαιτείται αγρανάπαυση, που σημαίνει ότι ο καλλιεργητής θα μπορεί να έχει εισόδημα από τον πρώτο χρόνο παραγωγής της, όπως επισήμανε ο ίδιος, λέγοντας εμφατικά ότι «στόχος μας με την υλοποίηση αυτούς του προγράμματος, όχι μόνο να μην μείνει κανένας πίσω, αλλά και να δείξουμε το δρόμο για ένα μέλλον με νέες και γιατί όχι και καλύτερες προοπτικές».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην πλειονότητά τους οι καπνοκαλλιεργητές που διαπίστωσαν την εύκολη μετάβαση από τον καπνό στην στέβια μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «Νέα Γη» ήταν μουσουλμανικής καταγωγής.
Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος έθεσε επί τάπητος το θέμα της λειψυδρίας και λέγοντας ότι αποτέλεσε για τον ίδιο έκπληξη η πληροφορία ότι το 80% με 85% του νερού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την άρδευση των χωραφιών, επισήμανε ότι το νερό είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά που δεν πρέπει να λείψει από την ανθρωπότητα. «Η περιοχή της σωστής διαχείρισης του νερού πρέπει να μας απασχολήσει και να μας απασχολεί», τόνισε ο ίδιος.
Αυξάνουν παραγωγοί & στρέμματα-Μπήκαν οι βάσεις για το αύριο των καπνοκαλιεργητών
Η καλλιέργεια της στέβιας είναι μια καταπληκτική διέξοδος για τους καπνοκαλλιεργητές, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης και υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια εξαιρετικά καλή και σίγουρη εναλλακτική για τους παραγωγούς καπνού, τόνισε ότι δεν ενέχει…ρίσκο, αφού όπως εξήγησε «η ζήτηση για το προϊόν παγκοσμίως είναι τεράστια, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση για πλήρη απορρόφηση της παραγωγής και μάλιστα οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί της Θράκης είναι +10% καλύτερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η καλλιέργεια της στέβιας γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αφού «η καλλιέργεια στέβιας δεν θέλει φυτοφάρμακα, γίνεται με λιγότερη άρδευση που σημαίνει και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά και ενέργειας, ενώ η συγκομιδή και αποξήρανσή της δεν απαιτεί πολύ χρόνο και έτσι αυτόματα κάποιος καταλαβαίνει, ότι δεν απαιτεί πολλά εργατικά χέρια».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που «έτρεξε», ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι μπορεί το 2021 οπότε και ξεκίνησε οι καπνοκαλλιεργητές να ήταν δύσπιστοι, αλλά σήμερα έχουν ιδρύσει το δικό τους πρώτο επί ελληνικού εδάφους Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβια Θράκης, ο οποίος από περίπου 30 παραγωγούς προ 3ετίας, σήμερα εκπροσωπεί 60 με 70 οικογένειες που καλλιεργούν σε έκταση 200 στρεμμάτων, με το 80%-85% εξ αυτών να «δουλεύονται» με βιολογικές μεθόδους.
«Το προϊόν που λαμβάνουμε από τους καλλιεργητές στέβιας στην Θράκη είναι άριστο», επισήμανε ο κ. Σταμάτης, διευκρινίζοντας ότι από το 2021 διπλασιάζονται ετησίως τόσο οι παραγωγοί που απασχολούνται με την παραγωγή, όσο και τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται να καταγραφεί αύξηση +30% στις εκτάσεις.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πανελλαδικά καλλιεργούνται 550 με 600 στρέμματα με στέβια, τόνισε ότι στην πλειονότητά του το προϊόν εξάγεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και γνωστοποίησε ότι «πλέον δημιουργείται και νέος πυρήνας παραγωγών στέβιας στο Συκουριό Λάρισας».
Το μέλλον για τη στέβια είναι «ευοίωνο και με το πρόγραμμα που “ τρέξαμε” με την Παπαπαστράτος δείξαμε ότι η μετάβαση από τον καπνό είναι εφικτή και εύκολη, ενώ δεν επιτυγχάνεται μόνο βιωσιμότητα, αλλά υπηρετείται και η έννοια “ κλειδί” που θα μας απασχολήσει όλους στα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναγέννηση», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.
«Η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον και έντονη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην γεωργική παραγωγή.
Η εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων ενισχύει την παραγωγικότητα και προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη ευημερία για τους τοπικούς παραγωγούς», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ηλία Κάλφας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πλέον είναι σαφής η απάιτηση να πάμε σε αναγεννητική γεωργία, που σημαίνει να αφήσουμε ήσυχη τη φύση να κάνει τη δουλειά της«, υπογράμμισε ότι «δεν νοείται στη σημερινή εποχή γεωργία χωρίς ίσχνος ενσωμάτωσης ευφυούς γεωργίας» και κατέληξε λέγοντας ότι δεν τον εκπλήσσει η επιτυχία του εγχειρήματος από τους καπνοκαλλιεργητές, αφού όπως εξήγησε «αν μπορείς να κάνεις καπνά, μπορείς να κάνεις τα πάντα».
Διαβάστε επίσης:
Ιάκωβος Καργαρώτος: Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος το 2023- Πάνω από 500.000 οι χρήστες iQOS
Έλληνες εφοπλιστές: Χρυσά deals για τα παλαιάς κατασκευής πλοία τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις