• Οικονομία

    Νίκος Παπαθανάσης: Τι προβλέπει τα νέα προγράμματα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου » και «το Σπίτι μου ΙΙ»

    • NewsRoom
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης


    Τα δύο νέα φιλόδοξα προγράμματα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ο

    Υπουργός υπογράμμισε ότι “τα δύο νέα προγράμματα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τη στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, αποτελούν αποτελέσματα της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά και της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνιστούν δε, έμπρακτη απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που εξασφαλίσαμε, όπως αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατευθύνονται στη στήριξη όχι μόνο της οικονομίας και της ανάπτυξης, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνίας, διαψεύδοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο”.

    Αυτό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το στεγαστικό ζήτημα, μαζί με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

    Ο κ. Παπαθανάσης, παρουσίασε δύο νέα προγράμματα: το “Σπίτι μου” ΙΙ και το “Αναβαθμίζω το Σπίτι μου”, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 1,1 δισ. από τραπεζικά κεφάλαια.

    Ειδικότερα, το στεγαστικό πρόγραμμα “Σπίτι μου” ΙΙ, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περί τους 20 χιλιάδες δικαιούχους, έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

    Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό. Το ποσοστό του άτοκου δανείου ανέρχεται σε 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους

    Επίσης, στα πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος συγκαταλέγονται:

    – η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, καθώς το όριο ανεβαίνει στα 50 έτη από 39 στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά και

    – η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς το ποσό ανέρχεται στις 20 χιλιάδες για άγαμους, φτάνει στις 28 χιλιάδες για ζευγάρια, συν 4 χιλιάδες και κάθε παιδί, και στις 31 χιλιάδες για μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5 χιλιάδες για κάθε παιδί.

    Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα με αξία συμβολαίου έως 250 χιλιάδες ευρώ, ακίνητα έως 150 τ.μ, κατασκευής έως το 2007. Και το ποσό του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 190 χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε και τις ρυθμίσεις του νέου προγράμματος “Αναβαθμίζω το Σπίτι μου”, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τραπεζικά κεφάλαια.

    Πρόκειται για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους, φτάνει το 100%.

    Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι: Θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, ηλιακός θερμοσίφωνας, αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινη στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών/μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, καθώς και ευρύτερες εργασίες τοποθέτησης. Το πόσο του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 25 χιλιάδες ευρώ και η διάρκειά του φτάνει από 3 έως 7 έτη.

    “Η ανάπτυξη δεν έρχεται τυχαία, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αποτελεί προϊόν στοχοθεσίας, προσήλωσης και σκληρής καθημερινής δουλειάς. Με αυτά τα δύο προγράμματα, που υλοποιούνται με την ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με το σύνολο των δράσεων που χρηματοδοτούνται μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που διοχετεύουμε στην πραγματική οικονομία- στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. – πέρα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η οικονομική κρίση και κυρίως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υποστηρίζουμε παρεμβάσεις στην Υγεία και στην Παιδεία, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, στηρίζουμε την κοινωνία, δίνουμε ελπίδα στις νέες και στους νέους να μείνουν στο τόπο τους και να δημιουργήσουν” , κατέληξε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ