• Business

    Logistics: Mega deal €14 δισ. μεταξύ DSV και Deutsche Bahn δημιουργεί έναν παγκόσμιο κολοσσό

    • Bloomberg
    Jens H. Lund

    Jens H. Lund, CEO DSV (Πηγή: Linkedin)


    Να εξαγοράσει μια μονάδα της γερμανικής κρατικής Deutsche Bahn συμφώνησε η DSV, σε ένα mega deal 14,3 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να μετατρέψει τη δανέζικη εταιρεία, σε έναν παγκόσμιο κολοσσό στον κλάδο των logistics.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η DSV υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της DB Schenker, σε μια συναλλαγή με μετρητά.

    Η συμφωνία, η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερη αναφορά του Bloomberg, έχει συσσωρευμένη αξία ιδίων κεφαλαίων στα 11 δισ. ευρώ, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κρατικής επιχείρησης στη Γερμανία εδώ και χρόνια.

    Η DSV ανέφερε ότι θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες μέσω πώλησης μετοχών έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα «βάλει πλάτη» για τη χρηματοδότηση  χρέους.

    Η εταιρεία σκοπεύει να εκδώσει νέες μετοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο CEO, Jens H. Lund στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και εντός μήνα.

    Ωστόσο, τo deal αναμένει έγκριση από το εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Bahn και το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας, καθώς και άλλες ρυθμιστικές αρχές.

    Η απόκτηση της Schenker, η οποία διαθέτει περίπου τον ίδιο αριθμό προσωπικού με την DSV (πάνω από 70.000), θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Lund, που πήρε τη σκυτάλη φέτος από τον Jens Bjorn Andersen.

    Κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας του Andersen, η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτινάχθηκε περισσότερο από 10 φορές.

    Στο απόηχο της είδησης της εξαγοράς του γερμανικού κολοσσού Deutsche Bahn, η μετοχή της DSV σημείωσε άλμα 4,3% τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κοπεγχάγη, μετά από άνοδο 10% την Πέμπτη.

    Μπαράζ εξαγορών

    Η DSV, που ιδρύθηκε από 10 Δανούς οδηγούς φορτηγών τη δεκαετία του 1970, αναπτύχθηκε μέσω σημαντικών εξαγορών, στον κατακερματισμένο κλάδο των μεταφορών.

    Με έδρα δυτικά της Κοπεγχάγης, έχει χτίσει μια καλή φήμη στην ικανότητα εξαγορών, μεταξύ των οποίων η Panalpina Welttransport Holding το 2019 και η UTi Worldwide τρία χρόνια νωρίτερα.

    Στα τέλη του 2022, η DSV ολοκλήρωσε ακόμη μια μεγάλη εξαγορά αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας logistics GIL, με έδρα το Κουβέιτ, ενώ τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να προβεί σε μια νέα εξαγορά.

    Ωστόσο, η δανέζικη εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει μεταξύ 1.600 και 1.900 θέσεις εργασίας στη Γερμανία ως μέρος της ολοκλήρωσης του deal, σύμφωνα με εκπρόσωπο της DSV.

    Αυτό περιλαμβάνει και 800 έως 900 θέσεις εργασίας που είχε σκοπό να περικόψει η DB Schenker, στο πλαίσιο ενός δικού της προγράμματος αναδιάρθρωσης.

    Τα έσοδα μπορεί να «μειωθούν λίγο» βραχυπρόθεσμα, σημείωσε ο Lund, σχολιάζοντας τη διαδικασία της ενσωμάτωσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια.

    Ωστόσο, αναμένει ότι η DSV θα κερδίσει μερίδιο αγοράς μακροπρόθεσμα.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο

    Η ενσωμάτωση των δύο εταιρειών, αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο, καθώς θα διαθέτει τεράστιους  χώρους σε φορτηγά, πλοία και άλλα σημεία, ενώ θα συμβάλει τα μέγιστα στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού.

    Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεταφορών εμπορευμάτων επωφελήθηκε από μια καταναλωτική «άνθηση» μετά την πανδημία, καταγράφοντας κέρδη ρεκόρ.

    Όμως, το 2023, ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απότομη πτώση, όταν εξομαλύνθηκαν οι γραμμές ανεφοδιασμού και η κατανάλωση, ενώ οι ναύλοι εκτοξεύτηκαν ξανά, μετά τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του περασμένου έτους.

    Η κρατική Deutsche Bahn, η οποία κατηγορείται για κακοτεχνίες στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της Schenker για να μειώσει «σημαντικά» το χρέος της.

    Ωστόσο, ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών, ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

    Η DSV δεσμεύτηκε να προσθέσει θέσεις εργασίας και να προχωρήσει σε επενδύσεις, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg.

    Δεσμεύτηκε ακόμη να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γερμανία, γεγονός που αναμένεται να «συμβάλει στη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

    Διαβάστε επίσης: 

    PwC: Πρόστιμο ρεκόρ $62 εκατ. και «λουκέτο» στις δραστηριότητές της στην Κίνα λόγω… Evergrande

    Christie’s: Mega deal στις δημοπρασίες κλασικών αυτοκινήτων καλύπτει την «υπερκορεσμένη» αγορά

    Vodafone: Συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ