• Πολιτική

    Τον Ιανουάριο ξεκινάει το «Σπίτι μου ΙΙ» – Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης


    Με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά όρια παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που θα ανοίξει τον Ιανουάριο 2025, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξη τύπου παρουσία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 για άγαμους, έως 28.000 για ζευγάρια και συν 4.000 για κάθε παιδί, έως 31.000 για μονογονεϊκή οικογένεια και συν 5.000 για κάθε παιδί. Το δάνειο αφορά ακίνητα έως 150τ.μ. με αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ και έτος κατασκευής ως και το 2007. Η διάρκεια δανείου είναι από 3 ως 30 έτη και το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από 2%.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση στόχοι της κυβερνητική Στεγαστικής Πολιτικής είναι:

    -Η μείωση υψηλού κόστους στέγασης

    -Η στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση

    -Ο εκσυγχρονισμός /αναβάθμιση παλαιών ακινήτων (βελτίωση ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώµατος)

    -Η άμβλυνση στρεβλώσεων στεγαστικής αγοράς – κίνητρα για φθηνές µμακροχρόνιες μισθώσεις

    Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ

    Παράλληλα, τον Ιανουάριο θα «τρέξει» μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ένα νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει δάνεια έως 25.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, δεν έχει περιουσιακά και ηλικιακά κριτήρια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

    «Ανακαινίζω Νοικιάζω»

    Αλλαγές προωθούνται στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» καθώς αυξάνεται η επιδότηση από το 40 στο 60% αλλά και το ποσό της επιδότησης θα φτάνει μέχρι τα 13.330 ευρώ.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανακαίνιση του σπιτιού τους και να το διαθέσουν στη συνέχεια προς ενοικίαση. Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι έως 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία.

    Κοινωνική Αντιπαροχή

    Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών & µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων. Δρομολογείται η τροποποίηση της αρχική διάταξης του ν. 5006/2022, ούτως ώστε να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου.

    • Μέσω του προγράμματος θα αξιοποιηθεί το δημόσιο αποθεματικό κατοικιών.

    • Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

    • Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται µε βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια.

    • Θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης µε δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

    Πρόγραµµα «Κάλυψη»

    Το πρόγραμμα αφορά την στέγαση ευάλωτων κοινωνικών και ατόμων ηλικίας 25-39 ετών, αλλά και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Προτεραιότητα δίνεται σε µονογονείς τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράµµατος ανέρχεται σε 21,5 εκ. ευρώ.

    Στέγαση & Εργασία για τους αστέγους

    Με τη νέα πρόσκληση προβλέπεται αύξηση του Π/Υ από 10 εκ. σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία & αναμένεται αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών από 558 σε 700.
    Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων

    Στεγαστικό απόθεµα δηµοσίων ή ιδιωτικών δοµηµένων ή αδόµητων ακινήτων για να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δηµοσίων υπαλλήλων

    Έχουµε ήδη συγκεντρώσει & καταγράψει σε συνεργασία µε ΕΕΤΑΑ ακίνητα σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα (πχ ορεινές, ηµιορεινές, παραµεθόριες και Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν κίνητρα φορολογικά αλλά και η αύξηση του οικιστικού αποθέµατος σε συνεννόηση και συνέργεια µε τους Δήµους, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: E-mail σε 50.000 επιχειρήσεις για την υποχρέωση διασύνδεσης POS – ταμειακών συστημάτων

    Vodafone: Συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

    O μεγιστάνας που πλήρωσε 27 εκατ. δολάρια για ένα ακίνητο στο Notting Hill



    ΣΧΟΛΙΑ