• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Tα μηνύματα των Ελλήνων τραπεζιτών στους επενδυτές στο Ετήσιο Συμπόσιο του οίκου

    Οι CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς και της Eurobank Φωκίων Καραβίας


    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs διοργάνωσε το 12ο Ετήσιο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών και Τραπεζών, στο οποίο συμμετείχαν δύο από τις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανάμεσα σε τράπεζες από όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

    «Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι οι επιχειρηματικές χορηγήσεις θα παραμείνουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των χορηγήσεων κατά την περίοδο 2024-2026, αλλά οι προσθήκες από τα ρυθμισμένα δάνεια (πρώην μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία είχαν πωληθεί προηγουμένως και άρχισαν να αποδίδουν ξανά) αναμένεται να αποτελέσουν μεγαλύτερο θέμα από το 2027 και μετά», επισημαίνει ο Mikhail Butkov.

    Ο αναλυτής Goldman Sachs εξηγεί ότι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για πετύχουν ή και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των ετών 2024-2026 σε μια σειρά μεγεθών και δεικτών όπως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κερδοφορίας, στους δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE, στην αύξηση των χορηγήσεων τους, στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1 αλλά και στα κόστη κινδύνων.

    Η διοίκηση της Eurobank επιβεβαίωσε ότι η καθοδήγησή της υποθέτει σταδιακή αύξηση του δείκτη διανομής των καθαρών κερδών σε μερίσματα σε 30%, 40% και 50% τα έτη 2024, 2025 και 2026.

    Η τράπεζα εξετάζει επίσης δύο ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης που αφορούν μια εξαγοράς εταιρείας χρηματοδότησης εμπόρων μέσω POS στη Δυτική Ευρώπη (με συνεργάτη) και μιας επιχείρησης διαχείρισης περιουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

    Η Eurobank επανέλαβε ότι η τράπεζα θα περιγράψει τις λεπτομερείς προοπτικές για τις συνέργειες από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου στην ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν το 2025. Ο Butkov διατηρεί την αξιολόγηση αγοράς (Buy) για τη Eurobank με δωδεκάμηνο στόχο τιμής στα 2,7 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της πρόταση και τον στόχο τιμής περιλαμβάνουν: (1) ασθενέστερο του αναμενόμενου μακροοικονομικό περιβάλλον, (2) δυσμενείς ρυθμιστικές αλλαγές, (3) χαμηλότερες ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τους όγκους, (4) χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, (5) σημαντική μείωση της αντίληψης κινδύνου που επηρεάζει το κόστος ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση, και (6) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.

    Η Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι «είναι άνετη για δείκτες διανομής μερίσματος σε επίπεδα 30%, 40%, και 50% τα επόμενα έτη 2024, 2025 και 2026, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για τη διάθεση των κεφαλαίων και δεν αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις στους δείκτες διανομής των μερισμάτων από το 2026 και μετά.

    Στη Goldman Sachs αξιολογούμε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σύσταση αγοράς (Buy) και με τιμή στόχο τα 11 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της πρόταση και την τιμή στόχο περιλαμβάνουν: (1) ασθενέστερο του αναμενόμενου μακροοικονομικό περιβάλλον, (2) δυσμενείς ρυθμιστικές αλλαγές, (3) ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τον όγκο, (4) χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, (5) σημαντική αύξηση της αντίληψης κινδύνου που επηρεάζει το κόστος ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση, και (6) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Vodafone: Συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

    Εξειδίκευση μέτρων για το στεγαστικό – Πάνω από 30.000 δικαιούχοι θα βρουν κατοικία με το «Σπίτι μου 1 και 2» (Live)

    Airbnb: Παρέμβαση για τα μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα – Δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ