• Photo Credits: Ektoras Nikolakis

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

    ΔΕΘ 2024

    HUB26: Μια νέα εποχή για τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης

    • NewsRoom

    «Φως» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης έρχεται να ρίξει το πρώτο, από τα έργα, συνολικής αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί ο όμιλος DIMAND στη συμπρωτεύουσα.

    Στις 6 Σεπτεμβρίου, το HUB26, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό, επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας, άνοιξε τις πύλες του, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη. Το επιχειρηματικό πάρκο θα φιλοξενήσει περίπου 2.500 εργαζομένους σε μία γεωγραφική περιοχή η οποία αναμένεται να παίξει ξανά καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ζωή των Βαλκανίων.

    Το νέο πράσινο hub γραφείων έχει ήδη προσελκύσει μισθωτές διεθνούς φήμης, όπως η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς, ενώ τη νέα τους έδρα θα βρουν ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς.

    Παράλληλα, από το πρώτο εξάμηνο του 2025, στο επιχειρηματικό πάρκο θα λειτουργούν τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε ιδιόκτητο, αυτόνομο κτήριο.

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

    Το HUB26 αποτελεί έργο της Ourania A.E., κοινοπραξία των DIMAND και PRODEA Investments, με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα και έχει εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία άνω των 56 εκατ. ευρώ. Μαζί με την ανάπτυξη των γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 72 εκατ. ευρώ.

    Στο ακίνητο, συνολικής επιφανείας 9.104 τ.μ. έχουν αναπτυχθεί πέντε κτήρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, με το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων να αγγίζει τα 36.000 τ.μ. Το σύγχρονο αυτό και φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρηματικό πάρκο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.

    Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος γραφείων είναι εμπνευσμένη από τη βιομηχανική εποχή και τα ποικίλα ιστορικά στρώματα που συνθέτουν τον αστικό ιστό της πόλης, προσέγγιση που επιτρέπει στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να ενσωματώσει στοιχεία του παρελθόντος και να τα συνδέσει με το μέλλον. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην εξωστρέφεια με τα κτήρια να πλαισιώνουν μια κεντρική πλατεία, έναν καταπράσινο υπαίθριο χώρο, που γίνεται αφορμή για επαφή και συνύπαρξη.

     

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

     

    Ένα από τα πλεονεκτήματα του ακινήτου είναι η εγγύτητά του σε σημαντικούς κόμβους όπως ο λιμένας Θεσσαλονίκης. Το επιχειρηματικό πάρκο βρίσκεται επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, σε προνομιακή θέση, απέχοντας μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και εξυπηρετείται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βρίσκεται σε απόσταση 1,8 χιλιομέτρων από το σταθμό του Μετρό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και 17 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ και οι εγκαταστάσεις της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέχουν μόλις 400 μέτρα από το νέο «σίτι» της Θεσσαλονίκης.

     

     Photo Credits: Ektoras Nikolakis
    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

     

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

     

    «Το HUB26, μαζί με το ΦΙΞ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και την έκταση των 125 στρεμμάτων του ΟΣΕ, θα ενώσουν τη δυτική είσοδο με την πλατεία Αριστοτέλους και το κέντρο της πόλης. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες της DIMAND, την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects, την PRODEA Investments – συνεπενδυτή εδώ και τρία χρόνια σε αυτή την επένδυση, την Alpha Bank που χρηματοδότησε το έργο και είναι από τους μισθωτές του, όπως και την Παρευξείνια Τράπεζα που μας εμπιστεύθηκε για τα νέα της γραφεία – μετά από μια δεκαετία έρευνας για τη νέα της στέγη, την Πειραιώς και την TaskUs. Ευχαριστίες επίσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, μας κατηύθυνε σωστά και μας έδωσε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να δημιουργήσουμε το συγκρότημα αυτό το οποίο ξεχωρίζει, σεβόμενο πάντα το έναντι διατηρητέο μνημείο του ΦΙΞ», είπε κατά τη διάρκεια της λαμπερής τελετής εγκαινίων ο Διευθύνων Σύμβουλος της OURANIA A.E. και της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

     

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis

     

    Η DIMAND συστήθηκε μεν στην πόλη με το HUB26, ωστόσο εξίσου καθοριστική για τη νέα εποχή της δυτικής εισόδου της πόλης είναι και η ανάπλαση της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ που ακολουθεί, ακριβώς απέναντι. Το εμβληματικό αυτό ακίνητο, θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα μεικτών χρήσεων που θα περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχείο, γραφεία καθώς και εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει ανακοινώσει τη δωρεά μελέτης ποδηλατοδρόμου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ενώ ακολουθεί και το Project Skyline, η μεγαλύτερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η DIMAND μαζί με την PREMIA Properties και την EBRD, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο της Alpha Bank που αφορά σε 573 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων, σε όλη τη χώρα, με περίπου 70 από αυτά να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

     

    Photo Credits: Ektoras Nikolakis