• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Στο 2ο εξάμηνο του 2025 θα φτάσει ο πληθωρισμός το στόχο του 2%

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: IMF Managing Director Christine Lagarde speaks at the Spring Meetings of the World Bank Group and IMF in Washington, U.S., April 11, 2019. REUTERS/James Lawler Duggan/File Photo


    Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

    Ύστερα από δύο μειώσεις, μία τον περασμένο Ιούνιο και μία τον Σεπτέμβριο, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Οκτωβρίου είναι πολύ κοντά με την ΕΚΤ να μην μπορεί να δεσμευτεί για μείωση επιτοκίων.

    «Είναι έξι εβδομάδες πριν τις 17 Οκτωβρίου, που είναι μια σχετικά μικρή χρονική περίοδος σε σχέση με άλλα διαστήματα που είχαμε στο παρελθόν. Απλώς θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει. Θα βασιστούμε στα οικονομικά στοιχεία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην εκάστοτε συνεδρίαση. Δεν σας δίνω κανενός είδους δέσμευση σε σχέση με τη συγκεκριμένη ημερομηνία», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.

    Επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός κινείται κοντά στις προβλέψεις της ΕΚΤ, με το 2025 να θεωρείται η χρονιά που θα πέσει στη τιμή-στόχο του 2%.

    Προειδοποίησε πάντως ότι δεδομένα όπως μισθοί, εταιρικά κέρδη και εντάσεις αποτελούν ρίσκα που μπορεί να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

    Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι υποτονική, κυρίως λόγω της αδύναμης κατανάλωσης και των περιορισμένων επενδύσεων.

    Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς χαμηλότερα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, στο 0,8% το 2024, στο 1,3% το 2025 και στο 1,5% το 2026.

    Η ίδια επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να οδηγήσει έγκαιρα τον πληθωρισμό στον στόχο και θα κρατήσει τα επιτόκια σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα, για να επιτύχει τον σκοπό αυτόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Η διαδρομή του e-ΕΦΚΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην 88η ΔΕΘ

    Οι Έλληνες «ψήφισαν» υβριδικά οχήματα τον Αύγουστο – Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις

    ΗΠΑ: Οριακή αύξηση στις τιμές παραγωγού τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ