• Business

    Κληρονομιά, Ακρίβεια και Κομψότητα Longines Legend Diver

    • NewsRoom


    Το Longines Legend Diver, ένα ρολόι που αρχικά σχεδιάστηκε για υποβρύχιες εξερευνήσεις, είναι εξίσου άνετο να φοριέται τόσο στη στεριά όσο και κάτω από το νερό. O διαχρονικός σχεδιασμός του και οι επιδόσεις τελευταίας τεχνολογίας το καθιστούν ένα πραγματικά εμβληματικό ρολόι στην ωρολογοποιία. Το 2024, με αφορμή την 65η επέτειο της, η συλλογή διευρύνεται με νέα καντράν σε χρώματα πράσινο, terracotta και anthracite γκρι. Αυτά τα μοντέλα διατίθενται με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαμέτρου 39 mm που είναι αδιάβροχη έως 30 bar (300 μ.), και είναι πιστοποιημένα τόσο ως χρονόμετρα από τον COSC (Contro le Officiel Suisse des Chronome tres – Επίσημος Ελβετικός Έλεγχος Χρονομέτρων) όσο και ως ρολόγια για δύτες σύμφωνα με το πρότυπο αναφοράς ISO 6425.

    Το ρολόι ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά χάρη στις δύο κορώνες του και την εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη. Η συλλογή Longines Legend Diver παρουσιάστηκε το 2023 σε μια έκδοση σχεδιασμένη από την αρχή, με ρολόγια διαμέτρου 39 mm και φέτος
    διευρύνεται με νέα γυαλισμένα lacquered καντράν σε πράσινο, terracotta και anthracite γκρι χρώμα.

    Η σειρά Legend Diver, ένα σύμβολο της μάρκας εδώ και 65 χρόνια, κατέχει μια μοναδική κληρονομιά στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Ήδη από το 1937, η μάρκα λάνσαρε τον πρώτο χρονογράφο με αδιάβροχα pushers, τον οποίο κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1938, ενώ ακολούθησε το πρώτο ρολόι κατάδυσης το 1958. Ένα χρόνο αργότερα, η Longines δημιούργησε ένα ρολόι ειδικά σχεδιασμένο για υποβρύχια εξερεύνηση με μια επαναστατική κάσα Super-Compressor με εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη και δύο βιδωτές κορώνες: έτσι γεννήθηκε ο εμβληματικός σχεδιασμός του Longines Legend Diver.

    Σήμερα, το εμβληματικό ρολόι για δύτες έχει ανανεωθεί εσωτερικά και εξωτερικά, παραμένοντας πιστό στο αρχικό μοντέλο. Όπως και οι εκδόσεις με μπλε ή μαύρο καντράν που παρουσιάστηκαν πέρυσι, οι νέες εκδόσεις είναι πιστοποιημένες ως Ρολόγια για Δύτες – Divers’Watches(ISO 6425), με αντοχή στο νερό έως 30 bar (300 μέτρα). Όλα τα ρολόγια είναι επίσης πιστοποιημένα χρονόμετρα από τον COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres -Επίσημος Ελβετικός Έλεγχος Χρονομέτρων), έναν ανεξάρτητο φορέα ελέγχου.

    Η διαδικασία πιστοποίησης υποβάλλει το τελικό προϊόν, δηλαδή με τον μηχανισμό να λειτουργεί στο εσωτερικό του, σε δοκιμαστική περίοδο 15 συνεχόμενων, αδιάλειπτων ημερών. Ολόκληρο το ρολόι υποβάλλεται σε μια σειρά δοκιμών λειτουργίας σε διαφορετικές θέσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας, για να επιβεβαιωθεί η ακρίβειά του.

    Αυτά τα ρολόγια διαθέτουν έναν αποκλειστικό μηχανισμό Longines L888.6. Είναι μηχανισμός εξοπλισμένος με σπιράλ ταλαντωτή από πυρίτιο και καινοτόμα εξαρτήματα που τον καθιστούν στα μαγνητικά πεδία δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το πρότυπο αναφοράς ISO 764. Αυτός ο εξαιρετικά ακριβής αυτόματος μηχανισμός διαθέτει αυτονομία ενέργειας έως και 72 ώρες.

    Το άμεσα αναγνωρίσιμο καντράν δεν έχει ημερομηνία και καλύπτεται με κρύσταλλο από ζαφείρι, με μαύρη μεταλλική επεξεργασία και πολλαπλά στρώματα antireflective επικάλυψης και στις δύο πλευρές. Οι ώρες επισημαίνονται από επιμήκεις δείκτες και ανάγλυφους αραβικούς αριθμούς με επικάλυψη Super-LumiNova®.

    Οι rhodium-plated γυαλισμένοι δείκτες σε σχήμα βέλους, επίσης επεξεργασμένοι με Super-LumiNova®, καταγράφουν την ώρα με βέλτιστη αναγνωσιμότητα κάτω από όλες τις συνθήκες. Ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό ασφαλείας για τους δύτες είναι ο δείκτης δευτερολέπτων με το φωσφορίζον άκρο που χρησιμεύει για να επιβεβαιώνει ότι το ρολόι λειτουργεί, ακόμη και στο σκοτάδι.

    Ένα άλλο εμβληματικό χαρακτηριστικό αυτής της συλλογής είναι η εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης για τη μέτρηση του χρόνου κατάδυσης. Η θέση της στεφάνης στο εσωτερικό της κάσας την προστατεύει από τυχαίους χειρισμούς και κραδασμούς, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ρυθμίσεις της. Η βιδωτή κορώνα στη θέση της ώρας 2 ενεργοποιεί τη στεφάνη σε μια κλίμακα 60 λεπτών, που διαβαθμίζεται σε μία εσωτερική στεφάνη του καντράν (flange), ενώ διαθέτει ένα φωσφορίζον τριγωνικό σύμβολο στην κορυφή. Η κομψή κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαθέτει εναλλασσόμενες γυαλισμένες και σατινέ επιφάνειες.

    Η φιγούρα ενός δύτη, το σύμβολο της συλλογής, είναι αποτυπωμένη στο τέλεια κεκλιμένο βιδωτό καπάκι στο πίσω μέρος της κάσας. Τα νέα μοντέλα φέρουν μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι με συνδέσμους “grains-ofrice” τοποθετημένους στο κέντρο, προσφέροντας ευελιξία και άνεση. Αυτό το μπρασελέ διαθέτει μια διπλά αναδιπλούμενη μπούκλα ασφαλείας με μικρορύθμιση (microadjustment).

    Η ιστορία ενός θρυλικού μοντέλου Longines Legend Diver

    1959

    Το Καταδυτικό ρολόι Longines με κάσα SuperCompressor, ref. 7042. Έχει κάσα 42 mm, δύο τεμαχίων, με βιδωτό καπάκι στο πίσω μέρος, αδιάβροχη έως 12 bar (120 m). Με αυτόματο μηχανισμό Longines, διαμέτρου 19AS. Η Longines εγκαινιάζει μια εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης με διαβάθμιση 60 λεπτών.

    1936/65

    Το Καταδυτικό ρολόι Longines με κάσα SuperCompressor, ref. 7594. Έχει κάσα 42 mm, αδιάβροχη έως 12 bar (120 m) και στη συνέχεια έως 20 bar (200 m). Αυτόματο κούρδισμα, μηχανή 290, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης.

    1974

    Ρολόι Longines με κάσα Super-Compressor σχεδιασμένο για δύτες του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας. Βελτιωμένη αντοχή στο νερό έως 30 bar (300 m). Αυτόματο κούρδισμα, μηχανή 633.1, ένδειξη ημέρας και μήνα, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης.

    2007

    Longines Legend Diver ref. L3.674.4.56.2. Το εμβληματικό ρολόι επανέρχεται στην επιφάνεια με την ονομασία Longines Legend Diver. Κάσα 42 mm, αδιάβροχη έως 30 bar (300 m). Αυτόματο κούρδισμα, μηχανή L633, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης.

    2020

    Longines Legend Diver ref L3.774.1.50.2. Το μοντέλο κοσμείται πλέον με μπρούντζο, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο επιτυχημένο. Κάσα 42 mm, αδιάβροχη έως 30 bar (300 m). Αυτόματο κούρδισμα, μηχανή L888.5, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης.

    2023

    Longines Legend Diver ref. L3. 764.4.50.0. Η σειρά σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες της, ενώ παράλληλα επωφελείται από τις σημερινές τεχνικές και αισθητικές εξελίξεις. Κάσα 39 mm, αδιάβροχη στο νερό έως 30 bar (300 m) σύμφωνα με το ISO 6425. Αυτόματο
    κούρδισμα, αποκλειστική μηχανή Longines L888.6, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης. Ολόκληρο το ρολόι είναι επίσημα πιστοποιημένο ως χρονόμετρο από τον COSC.

    2024

    Το 2024, το Longines Legend Diver έρχεται με νέα καντράν σε χρώματα πράσινο, terracotta και anthracite γκρι. Κάσα 39 mm, αδιάβροχη έως 30 bar (300 m) σύμφωνα με το πρότυπο αναφοράς ISO 6425. Αυτόματο κούρδισμα, αποκλειστική μηχανή Longines L888.6, εσωτερική στεφάνη περιστροφής αμφίδρομης κατεύθυνσης. Ολόκληρο το ρολόι είναι επίσημα πιστοποιημένο ως χρονόμετρο από
    τον COSC.

    Από τα πρώτα αδιάβροχα μοντέλα μέχρι το θρυλικό Legend Diver

    Η LONGINES ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    Η Ελβετική μάρκα ρολογιών άρχισε να παράγει τα πρώτα αδιάβροχα ρολόγια τής τη δεκαετία του 1910. Το 1937, παρουσίασε τον πρώτο χρονογράφο με αδιάβροχους διακόπτες, τον οποίο κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την επόμενη χρονιά. Τη δεκαετία του 1940, η Longines βοήθησε το Υδρογραφικό Ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου να σχεδιάσει τα πρώτα καταδυτικά ρολόγια χειρός για τους δύτες του Βασιλικού Ναυτικού.

    Οι καταδύσεις, που προηγουμένως προορίζονταν για τον στρατό και τους επιστήμονες, στη συνέχεια επεκτάθηκαν στο κοινό, το οποίο άρχισε να τις εκτιμά όλο και περισσότερο. Η εξερεύνηση της βαθιάς θάλασσας γινόταν πιο προσιτή, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ενθουσιώδεις ενδιαφερόμενους.

    Εκτός από τις αναπνευστικές συσκευές (aqualungs), τους ρυθμιστές, τις μάσκες και τα πτερύγια, η κατάδυση απαιτεί τεχνικό εξοπλισμό, όπως ένα βυθόμετρο, ένα μανόμετρο και ένα αξιόπιστο ρολόι δύτη για την ακριβή μέτρηση των χρόνων βύθισης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Longines άρχισε να παράγει ρολόγια για δύτες.

    Τα όργανα αυτά ακολούθησαν τα βήματα εκείνων που κατασκεύαζε η μάρκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της για αμέτρητους πρωτοπόρους στη θάλασσα, στη στεριά και στον αέρα.

    Το 1958, η Longines παρουσίασε το Nautilus Skin Diver. Το ρολόι αυτό διέθετε μια κάσα που ήταν αδιάβροχη μέχρι 12 bar (120 m) και ένα ατσάλινο μπρασελέ με σύστημα λεπτής ρύθμισης (fine-adjustment system) για να φοριέται πάνω από μια στολή κατάδυσης.

    Το 1959, η Longines δημιούργησε αυτό που έμελλε να γίνει το Legend Diver: ένα μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για υποβρύχια εξερεύνηση, αδιάβροχο έως 12 bar (120 m). Για να αποφύγουν την έκθεση της εξωτερικής περιστρεφόμενης στεφάνης, οι τεχνικοί της Longines αποφάσισαν να τη μετακινήσουν κάτω από το γυαλί για να την προστατεύσουν.

    Αυτή η εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη είναι ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που εφευρέθηκε από τη Longines το 1936 και το Legend Diver ήταν το πρώτο ρολόι κατάδυσης που το διέθετε, αποτελώντας έμπνευση για πολλές άλλες μάρκες ρολογιών. Η λειτουργία του γινόταν με μία πρόσθετη κορώνα στη θέση της ώρας 2, και όλα αυτά προστατεύονταν από την επαναστατική κάσα Super-Compressor.

    Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970, η αντοχή στο νερό βελτιώθηκε περαιτέρω με διάφορες νέες γενιές μοντέλων. Στη δεκαετία του 2000, η μάρκα αναβίωσε αυτό το εμβληματικό ρολόι συμπεριλαμβάνοντάς το στο τμήμα Heritage. Σήμερα, το Longines Legend Diver συνδυάζει τεχνολογία αιχμής και εμβληματικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα γιορτάζει μια μοναδική ιστορία.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Οι τρεις πληθωριστικές φάσεις και πώς επηρέασαν την οικονομία της Ευρωζώνης (γράφημα)

    Βασίλης Κορκίδης: Αύξηση του αριθμού νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής

    Θ. Σκυλακάκης: Αξιοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου για την πράσινη μετάβαση



    ΣΧΟΛΙΑ