• Διεθνής πολιτική

    Ουγγαρία: Έτοιμη να ασκήσει αγωγή κατά της Κομισιόν με επίκεντρο τη συνθήκη Σέγκεν

    • NewsRoom
    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν


    Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να ασκήσει αγωγή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Βουδαπέστη λέει πως της στοίχισε γύρω στα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

    Ο Βίκτωρ Ορμπάν έκλεισε μια μείζονα οδό μέσω της Ουγγαρίας, την οποία είχαν ακολουθήσει το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διέφευγαν από τον πόελμο και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υποστήριξή του στο εσωτερικό, αλλά και να δεχθεί πολλές επικρίσεις από πολλούς συμμάχους στην ΕΕ.

    «Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού κάλυψε εν μέρει ή πλήρως τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν άλλα κράτη μέλη για να προστατεύσουν τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας.

    «Η Ουγγαρία έχει ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων του χώρου Σένγκεν τα περασμένα χρόνια, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε σοβαρή συνεισφορά από την ΕΕ».

    Ο Ορμπάν έδειξε πως θεωρεί ότι δικαιώνεται αφού η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε, να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση.

    Οι έλεγχοι σ’ αυτή που κανονικά είναι μια εκτεταμένη περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας – η Ευρωπαϊκή Ζώνη Σένγκεν– θα αρχίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά έξι μήνες, αλλάζοντας την προηγούμενη πολιτική ανοικτών θυρών του Βερολίνου.

    «Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκούλιας. «Το 2015 ο ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που δήλωσε ξεκάθαρα πως, αν η ΕΕ δεν επιβάλει τον κοινοτικό νόμο και τη Συμφωνία Σένγκεν, … τότε το Σένγκεν θα καταρρεύσει».

    Ο Γκούλιας τόνισε πως η απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει από τη Δευτέρα μεθοριακούς ελέγχους σημαίνει πως η Γερμανία καταστρέφει την περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

    «Πρώτα την κατέστρεψε με το να μην κάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και τώρα την καταστρέφει επιβάλλοντας εσωτερικούς μεθοριακούς ελέγχους», υπογράμμισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Η υποδειγματική αποκατάσταση του σπιτιού της σχεδιάστριας Melina Blaxland-Horne στην Πάτμο

    Σταϊκούρας: Η παραχώρηση της Αττικής Οδού είναι απόδειξη της ωφέλιμης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    Αυξάνονται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού



    ΣΧΟΛΙΑ