• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Σε «pole position» για αγορά χαρτοφυλακίου δανείων €450 εκατ. από την Bankinter

    • Bloomberg
    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs ετοιμάζεται να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η ισπανική τράπεζα Bankinter, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.

    Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται σε “pole possition” για να κερδίσει μια ανταγωνιστική διαδικασία που διήρκεσε μήνες, ενώ αναμένεται να κλείσει τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

    Ωστόσο, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η Bankinter με έδρα την Μαδρίτη, ενδέχεται να αποφασίσει να μην προχωρήσει στη συμφωνία ή να επιλέξει άλλον επενδυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

    Ένας εκπρόσωπος της Bankinter σημείωσε ότι η διαδικασία είναι “ανοιχτή” και εν εξελίξει, ενώ εκπρόσωποι της Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες επιδιώκουν να αποτινάξουν δάνεια δισεκατομμυρίων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν την οικονομία και έφεραν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η CaixaBank πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο στην Apollo Global Management νωρίτερα φέτος.

    Η απόφαση της Bankinter, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί μέρος του σχεδίου της να διατηρήσει μια στρατηγική “minimal default ratio”, η οποία είναι “ύψιστη προτεραιότητα φέτος”, σύμφωνα με τους επικεφαλής της τράπεζας.

    Το χαρτοφυλάκιο περιέχει επισφαλή δάνεια που έχουν δοθεί σε 50.000 πρώην κατόχους πιστωτικών καρτών.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Bankinter αυξήθηκε στο 2,2% το β’  τρίμηνο από 2,1% το 2023.

    Για τις δραστηριότητές της στην Ισπανία, αυτός ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,5%, ακόμη χαμηλότερος από τις άλλες τράπεζες της χώρας.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, η Goldman αναμένεται να κερδίσει το τεράστιο ποσό των 92 εκατ. δολαρίων, για το συμβουλευτικό της έργο στην εταιρεία παραγωγής των Pringles και των Pop-Tarts, Kellanova στη διαδικασία πώλησής της στη Mars, σε ένα deal αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες αμοιβές συγχωνεύσεων και εξαγορών της Wall Street τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε φέτος στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τι θα συζητήσει ο SSM στην Αθήνα με τους Έλληνες τραπεζίτες

    Το μεγαλύτερο deal της χρονιάς μεταξύ Mars και Kellanova – Συμφωνία μαμούθ $36 δισ.

    Goldman Sachs: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ