• Business

    OpenAI: Στα 150 δισ. δολάρια θα εκτιναχθεί η αποτίμηση της – Στόχος η άντληση 6,5 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων σύμβουλος OpenAI

    Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων σύμβουλος OpenAI


    Η OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση 6,5 δισ. δολαρίων από επενδυτές με αποτίμηση 150 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η νέα αποτίμηση, ένα ποσό που δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που συγκεντρώνονται, είναι σημαντικά υψηλότερη από την αποτίμηση των 86 δισ. δολαρίων που είχε νωρίτερα φέτος και κατοχυρώνει τη θέση της ως μία από τις πιο πολύτιμες startups στον κόσμο.

    Την ίδια στιγμή, η OpenAI βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την λήψη δανείου ύψους 5 δισ. δολαρίων από τράπεζες με τη μορφή ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης, δήλωσε μία από τις πηγές.

    Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη συμφωνία επισήμαναν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι όροι μπορεί να αλλάξουν.

    Ο γύρος χρηματοδότησης έχει προγραμματιστεί να γίνει με επικεφαλής την Thrive Capital, όπως ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η Thrive αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία αποτίμηση.

    Η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρείας, πρόκειται επίσης να συμμετάσχει, ενώ η Apple και η Nvidia, πραγματοποιούν συζητήσεις για να επενδύσουν.

    Η OpenAI δεν είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική startup που απευθύνεται σε τράπεζες της Wall Street για ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση.

    Μια σειρά από εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook – τώρα Meta Platforms  – η Alibaba Group Holding, η Uber Technologies και η DoorDash έχουν στραφεί στη Wall Street για πιστωτικές γραμμές πριν προχωρήσουν σε μία αρχική δημόσια προσφορά.

    Ιστορικά, οι εταιρείες τείνουν να ανταμείβουν τις τράπεζες που αναλαμβάνουν μεγάλες πιστωτικές δεσμεύσεις με ρόλους στις δημόσιες εγγραφές τους, ενώ σε αντάλλαγμα οι δανειστές προσφέρουν μερικές φορές καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

    Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 και βρίσκεται στο επίκεντρο της ταχείας στροφής της τεχνολογικής βιομηχανίας προς την τεχνητή νοημοσύνη, πυροδοτώντας μια επενδυτική φρενίτιδα με το ντεμπούτο του εύχρηστου chatbot της, ChatGPT, το 2022.

    Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή της. Στα τέλη του περασμένου έτους, απομάκρυνε προσωρινά τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Sam Altman. Σήμερα, ελάχιστα μέλη από την αρχική ιδρυτική ομάδα παραμένουν και η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για την αναμόρφωση του διοικητικού της συμβουλίου και την προσθήκη νέων στελεχών στις διοικητικές βαθμίδες.

    Σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της OpenAI, Sarah Friar δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα στηρίξει την ανάγκη για υπολογιστική ισχύ και άλλα λειτουργικά έξοδα, ανέφερε το Bloomberg.

    Επισήμανε επίσης, ότι η startup πρόκειται να επιτρέψει στους εργαζόμενους να πουλήσουν μέρος των μετοχών τους σε μια προσφορά που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Nvidia: Εξετάζει τη συμμετοχή της στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

    H LVMH στην Formula 1: Συζητήσεις για να γίνει μεγάλος χορηγός της κορυφαίας διοργάνωσης

    Google: Πρόστιμο ύψους €2,4 δισ. από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ – «Είμαστε απογοητευμένοι»



    ΣΧΟΛΙΑ