• Business

    UniCredit-Commerzbank: Η κίνηση του Andrea Orcel ανοίγει την πόρτα για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

    • Bloomberg
    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit


    Αυτό το καλοκαίρι, η γερμανική κυβέρνηση φάνηκε έτοιμη να μειώσει τελικά τη συμμετοχή της στην Commerzbank. Ήταν μια στιγμή που περίμενε ο Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit.

    Την Τετάρτη, η UniCredit αποκάλυψε ότι πλέον κατέχει το 9% της Commerzbank, προσθέτοντας όλες τις μετοχές που πούλησε το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, στην θέση που είχε χτίσει αθόρυβα στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι εικασίες για πιθανή πώληση αυξήθηκαν.

    Πολλοί στη Γερμανία αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση αυτή.

    Ο Orcel θεωρούσε από καιρό την Commerzbank ως πιθανό στόχο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Επί τρία χρόνια αναζητούσε μία συμφωνία μετασχηματισμού της ιταλικής UniCredit.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μειοψηφική συμμετοχή αυτής της εβδομάδας είναι μόνο το πρώτο βήμα.  Ο απώτερος στόχος του Orcel είναι να επιτύχει μια πλήρη εξαγορά της Commerzbank, ακόμη και αν αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Η UniCredit έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τους μετόχους για να δει αν υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες.

    Οι λεπτομέρειες της προσέγγισης του Orcel και οι απαντήσεις, βασίζονται μέχρι στιγμής σε συνεντεύξεις με επτά άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία και ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισημαίνει το Bloomberg.

    Εκπρόσωπος της UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Προς το παρόν, η συμμετοχή της UniCredit της δίνει το προβάδισμα έναντι άλλων πιθανών αγοραστών της Commerzbank.

    Και αν μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω, ο Orcel θα επιβλέπει τη μεγαλύτερη τράπεζα -βάσει εσόδων- στη Γερμανία, και θα ανοίξει την πόρτα για την πολυαναμενόμενη διεθνή ενοποίηση του κατακερματισμένου τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν θέλουμε αυτό το οικονομικό μπλοκ να αντέξει έναντι των ΗΠΑ ή της Κίνας», δήλωσε ο Orcel στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο.

    Μετά το κλείσιμο των αγορών την Τετάρτη, Όταν έκλεισαν οι αγορές την Τετάρτη, η UniCredit είχε αξία περίπου 59 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) και η Commerzbank έφτασε τα 17,4 δισ. ευρώ (19,2 δισ. δολάρια).

    Τα σχέδια του Οrcel

    Ο Orcel ήταν ανοιχτός στις φιλοδοξίες του για την πραγματοποίηση συμφωνιών στην UniCredit.

    Στις αρχές της θητείας του, υπαναχώρησε από μια συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου της ιταλικής κυβέρνησης στην Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, αλλά πέρυσι εξαγόρασε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Alpha Bank. Αυτή τη φορά, η διάθεση των μετοχών της Commerzbank από το γερμανικό κράτος δημιούργησε μια ευκαιρία πολύ καλή για να χαθεί.

    Το Βερολίνο, το οποίο κατείχε το 16,5% της Commerzbank λόγω ενός πακέτου διάσωσης, “έστειλε μήνυμα” στους πιθανούς αγοραστές την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για πώληση. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τιμή της μετοχής μεταξύ 12,48 και 12,60 ευρώ και το ενδιαφέρον ήταν χλιαρό.

    Στη συνέχεια, η UniCredit έδωσε εντολή για την άμεση εξαγορά του συνόλου του διαθέσιμου ποσοστού 4,5%. Ο γερμανικός κυβερνητικός βραχίονας που διαχειρίζεται τη διαδικασία απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για καθοδήγηση. Με την ιταλική τράπεζα να υπερτερεί όλων των άλλων ενδιαφερόμενων, η Γερμανία δεν είχε άλλη επιλογή από το να της πουλήσει ολόκληρο το ποσοστό και να εξασφαλίσει τιμή 13,20 ευρώ ανά μετοχή για το δημόσιο ταμείο.

    Ο Orcel έκανε μια ευγενική επίσκεψη στην Commerzbank την Τετάρτη, χωρίς να θέσει στρατηγικά ζητήματα, όπως μια πιθανή εξαγορά, ανέφερε το Bloomberg.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Manfred Knof, σχεδιάζει να αποχωρήσει όταν λήξει το συμβόλαιό του στο τέλος του επόμενου έτους, προσθέτοντας μια ακόμη πτυχή σε κάθε στρατηγικό σχεδιασμό.

    Η UniCredit ενημέρωσε τους συμβούλους της κυβέρνησης για το μερίδιο που είχε συγκεντρώσει πριν προσφερθεί να αγοράσει το 4,5% του κράτους αυτή την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης ενημερωθεί ήδη από το καλοκαίρι. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Hans-Peter Burghof, πρόεδρος του τμήματος τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim στη Στουτγάρδη, δεν αναμένει μεγάλη αντίσταση απέναντι στο νέο μέτοχο της Commerzbank.

    «Πληρώνουν περισσότερα από την τιμή της αγοράς, τα χρήματα είναι απαραίτητα και έχουν στρατηγικές προθέσεις. Η κυβέρνηση θα χαρεί να έχει τα χρήματα», δήλωσε τηλεφωνικά. «Η δύσκολη συζήτηση έρχεται όταν και αν αποφασίσουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους».

    Αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στις μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, εάν η Commerzbank και η τοπική μονάδα της UniCredit, γνωστή ως HypoVereinsbank, ενώσουν τις δυνάμεις τους, εγκαίρως για τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους. Ένα εργατικό συνδικάτο έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες.

    Η Γερμανία εξακολουθεί να διαθέτει έναν αριθμό μικρότερων τραπεζών λιανικής, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό από οποιαδήποτε συμφωνία.

    «Ανάλογα με το πώς το βλέπετε, οι αποταμιευτικές και συνεταιριστικές τράπεζες έχουν περίπου τη μισή αγορά εδώ», δήλωσε ο Peter Barkow, ιδρυτής της Barkow Consulting, σε τηλεφωνική συνέντευξη. Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος της συγχώνευσης δύο μεγάλων τραπεζών θα ήταν «πολύ πιο περιορισμένος», είπε.

    Τα οφέλη της συγχώνευσης

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι εδώ και καιρό υπέρ μιας τραπεζικής σύμπραξης που θα μπορούσε να προάγει την οικονομία της περιοχής και να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ στην παγκόσμια σκηνή.

    Οι συγχωνεύσεις «μπορούν να αποτελέσουν μέσο για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε ορισμένα τμήματα της αγοράς ή σε ορισμένες δικαιοδοσίες, όπως η χαμηλή κερδοφορία και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», δήλωσε η Kerstin af Jochnick, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέδριο τον Ιούνιο. «Αλλά τελικά, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν οι αγορές. Θεωρούμε ότι η εξυγίανση των τραπεζών είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από την αγορά».

    Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά τα εμπόδια για τις διασυνοριακές συμφωνίες, όπως οι δυσκολίες στη μετακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των χωρών. Η UniCredit έχει εμπειρία από αυτό με την HVB, η οποία έστειλε 1,7 δισ. ευρώ στη μητρική της μέσω μερισμάτων για το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

    Φέτος, υπήρξαν ενδείξεις ότι η ευρύτερη αγορά συμφωνιών ξεπαγώνει μετά από μια παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η UniCredit, διαπραγματεύονται πάνω από τη λογιστική τους αξία, καθιστώντας τις επαναγορές μετοχών λιγότερο ελκυστικές και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές καλύτερες προοπτικές για τους μετόχους.

    Η BBVA βρίσκεται στη διαδικασία εξαγοράς της ισπανικής ανταγωνίστριας Banco Sabadell – αν και πρόκειται για επιθετική κίνηση, σε αντίθεση με την πιο μετρημένη προσέγγιση της UniCredit.

    Η BNP Paribas, η πολυτιμότερη τράπεζα της ευρωζώνης και δυνητικός διαπραγματευτής χάρη στην μεγάλη της ρευστότητα ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέλεξε αντ’ αυτού να ποντάρει στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, κλείνοντας συμφωνία για την εξαγορά μίας μονάδας της Axa SA τον Αύγουστο.

    Μία παράμετρο της συγχώνευσης που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο Orcel είναι ότι όταν οι τράπεζες γίνονται μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες, οι κεφαλαιακές τους απαιτήσεις τείνουν να αυξάνονται. Αυτό μπορεί να περιορίσει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα δάνεια ή μερίσματα μετόχων.

    Η ΕΚΤ παρείχε κάποια ανακούφιση σε αυτό το μέτωπο το 2022, όταν έπεισε τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ότι τα διασυνοριακά ανοίγματα εντός της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης μπορούν να θεωρηθούν ως εγχώρια, τα οποία θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα.

    Το κατά πόσον ο Orcel μπορεί να μετατρέψει τη φιλόδοξη κίνηση του σε πλήρη εξαγορά είναι ένα ανοιχτό ερώτημα: Το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank επανεξετάζει την αμυντική στρατηγική της. Αλλά η κίνηση αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Οι μετοχές της Commerzbank αυξήθηκαν περίπου 17% την Τετάρτη, προσθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην αξία της συμμετοχής της UniCredit.

    Διαβάστε επίσης:

    Commerzbank: Κατά της εξαγοράς μεριδίου της από την UniCredit οι συνδικαλιστές του Ver.di

    UniCredit: Απέκτησε ποσοστό 9% της γερμανικής Commerzbank

    Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ