• Big Story

    Γιατί Αμερικανός οικονομολόγος αναφώνησε “Ουάου” μόλις διαπίστωσε τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της Ελλάδας

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    «Δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup το Peterson Institute. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα για τη συμφωνία.

    Το γεγονός ότι η συμφωνία παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει τη δέσμευση για λήψη συγκεκριμένου πακέτου για την ελάφρυνση του χρέους αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένη στην περιγραφή των δημοσιονομικών παραδοχών ενός τέτοιου πακέτου – μέχρι το 2060 αποτελεί θετική είδηση. Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτού που περιγράφει είναι ανησυχητικό.

    Στα θετικά της συμφωνίας, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2019 που λήγει το πρόγραμμα. Το πλεόνασμα αυτό είναι μικρότερο από ότι πρότεινε νωρίτερα η Κομισιόν. Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση, το πλεόνασμα αυτό απέχει πολύ από το ιδεώδες σε μια χώρα που οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει και η ανεργία κινείται στο 23%.

    “Ουάου”

    Στα «άσχημα νέα» το Ινστιτούτο κατατάσσει τη δέσμευση της Ελλάδας να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 μέχρι το 2060.

    «Ουάου» αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ, σε καμία χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Έχει επιτευχθεί μέση ανάπτυξη ύψους 2% του ΑΕΠ σε διάρκεια 40 ετών αλλά όχι κάθε χρόνο για 40 χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ