• Πολιτική

    Τι συμβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου: Καυγάδες, ψυχρό κλίμα, έλλειψη συντονισμού

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Άκης Σκέρτσος - Γιώργος Μυλωνάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Άκης Σκέρτσος – Γιώργος Μυλωνάκης


    «Είναι κακό να μην έχεις ισχυρό πολιτικό αντίπαλο. Γιατί τότε… τρώγεσαι μόνος σου». Αυτό μας είπαν πρόσφατα τουλάχιστον τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να βρει βηματισμό για την επόμενη τριετία αλλά εμφανίζει σημάδια κόπωσης, αλλά και χαρακτηριστικά… Βυζαντίου.

    Πριν από λίγους μήνες το mononews αναφερόταν σε «σύννεφα» που έχουν μαζευτεί πάνω από το Μαξίμου και σε σχέσεις (σ)οργής μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων.

    Τα σύννεφα αυτά φαίνεται ότι έχουν βαρύνει επικίνδυνα και μια μεγάλη καταιγίδα απειλεί να χτυπήσει το επιτελικό κράτος.

    Παρά τις αλλαγές που έγιναν από τον πρωθυπουργό, σε Μαξίμου και υπουργεία, φαίνεται ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις. Τσακωμοί μεταξύ υπουργών, καθημερινές αντιπαραθέσεις στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικές ατζέντες, για οικονομικά αλλά και πολιτικά θέματα βαρύνουσας σημασίας, συντροφικά μαχαιρώματα και «καρφώματα» στον πρωθυπουργό, συνθέτουν μια καθημερινή εικόνα.

    Την ίδια στιγμή, από τον ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ, αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί φαίνεται να έδειξαν επικίνδυνες τάσεις… εφησυχασμού, παρά τις προειδοποιήσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου.

    Σε μια χρονική περίοδο όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης σπαράσσονται από εμφυλίους, το κυβερνών κόμμα δείχνει σημάδια ύπνωσης, ακριβώς διότι δεν υπάρχει η σκληρή κριτική που θα ξυπνούσε τα χαλαρά αντανακλαστικά πολλών στελεχών, τόσο εντός του Μαξίμου όσο και στα υπουργεία.

    Είναι χαρακτηριστικό, όπως έλεγε στο mononews στέλεχος που γνωρίζει όσο λίγοι πρόσωπα και πράγματα στο επιτελικό κράτος ότι πολλές φορές στον πρωϊνό καφέ του Μαξίμου δεν υπήρχαν θέματα συζήτησης επειδή πολλά υπουργεία δεν έστελναν τον σχεδιασμό τους, τα θέματα που έπρεπε να προβληθούν, το έργο που είχαν αναλάβει και έπρεπε να επικοινωνηθεί.

    Το αποτέλεσμα αυτής της αβελτηρίας είναι πολλές φορές το κυβερνητικό έργο να μην μπορεί να περάσει στην κοινωνία και η κυβέρνηση να «σέρνεται» σε ατζέντα που διαμορφώνει κάποιο άλλο κόμμα, ένας φορέας, ένα τηλεοπτικό κανάλι ή τα social media.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ, αλλά και αμέσως μετά από αυτήν επικρατεί αναβρασμός στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος τη… χειμερία νάρκη διαρκείας έριξε… γκάζια στο επιτελείο του και στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν αμέσως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και να επικοινωνηθούν άμεσα στον κόσμο.

    Ειδικά για τα υπουργεία που βρίσκονται στη red zone, αυτά δηλαδή που εμπλέκονται με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως το Οικονομικών, το Υγείας, το Ενέργειας, το Παιδείας.

    Κάποιοι από τους υπουργούς δείχνουν να βγαίνουν από το μεταρρυθμιστικό τέλμα των προηγούμενων μηνών, κάποιοι άλλοι με πιο αργούς ρυθμούς.

    Όπως, μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, «όλοι και όλα αξιολογούνται. Και μην απορήσετε αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για ακόμη μια φορά όπου χρειαστεί και όταν δει ότι η κατάσταση χειροτερεύει».

    Το πρόβλημα του Μαξίμου

    Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ψυχρό κλίμα κι έριδες μεταξύ στελεχών, ασυμφωνία χαρακτήρων, πολλά «εγώ» να συγκρούονται καθημερινά και μια διαρκής αδυναμία συνεννόησης του επιτελείου με τα υπουργεία προκειμένου να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο.

    Το mononews είχε γράψει παλαιότερα για τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου με τον υφυπουργό παρά το πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη. Είτε για λόγους διαφορετικών πολιτικών καταβολών, είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας (ο ένας πιο ήρεμος, ο άλλος πιο συγκρουσιακός), είτε επειδή πάντα υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, οι κ. Σκέρτσος και Μυλωνάκης διάγουν… πολικές ημέρες.

    Υπάρχουν υποστηρικτές και στα δύο στρατόπεδα. Κάποιοι π.χ. κατηγορούν τον κ. Σκέρτσο ότι ασκεί κριτική (σκληρή και άδικη πολλές φορές όπως λένε) σε στελέχη και υπουργούς, ενημερώνοντας τον κ. Μητσοτάκη για τις επιδόσεις του καθενός.

    Κάποιοι άλλοι επιτίθενται στον κ. Μυλωνάκη για προσωπικές ατζέντες και προώθηση θεμάτων για τα οποία κάποιες φορές δεν είναι ενημερωμένος ούτε ο πρωθυπουργός. Μιλούν επίσης για «διαρροές» και παραπολιτικά που διοχετεύονται σε φίλια μέσα ενημέρωσης με σκοπό να πλήξουν τον «αντίπαλο».

    Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να αποδειχθούν, όμως, δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας που δεν βοηθά στη χάραξη κοινής στρατηγικής.

    Στα προβλήματα που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μας λένε πηγές που γνωρίζουν, είναι και ένα πρόβλημα στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων. Η τοποθέτηση του ικανότατου, ευγενούς και άκρως φιλικού με όλους, δημοσιογράφου Πάνου Αμυρά, δεν φαίνεται να έλυσε το πρόβλημα.

    Ο λόγος είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι ο κ. Αμυράς δεν είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, γεγονός που οδηγεί στο να πέφτει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς στα υπόλοιπα στελέχη του επιτελείου.

    Επίσης ικανότατα αλλά που χρήζουν βοήθειας και κυρίως συντονισμού.

    Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα υπήρξε έντονος εκνευρισμός όταν υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στηρίχθηκε αποκλειστικά στο προσχέδιο που έγραψε ο κ. Σκέρτσος και πετάχτηκε αυτό που έγραψε ο λογογράφος του κ. Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βλαστάρης.

    Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι ότι επανέρχονται οι γκρίνιες για έναν κεντρικό συντονισμό στην κυβέρνηση, έναν συνδετικό κρίκο με τους υπουργούς αλλά κι έναν άνθρωπο που να μπορεί να «πατήσει στα κάρβουνα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά γνώστες του θέματος.

    Εννοώντας ότι λείπει το στέλεχος εκείνο που θα μπει μπροστά σε κρίσιμα θέματα, θα λύσει άμεσα προβλήματα, θα γίνει ταυτόχρονα η ασπίδα ώστε τα εκατέρωθεν πυρά των διαφορετικών στρατοπέδων να μην έχουν… απώλειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκλαβενίτης: Καταργείται η 6ήμερη απασχόληση από την 1η Νοεμβρίου – Τι λένε οι εργαζόμενοι
    Πόλεμο με την ΕΤΑΔ ανοίγει ο δήμος Σαρωνικού με φόντο το συμβιβασμό Δημοσίου – Μαντωνανάκη
    Ερχονται αλλαγές στα τιμολόγια του νερού – Πώς θα διαμορφώνονται οι τιμές, τι αλλάζει στην ΕΥΔΑΠ
     



    ΣΧΟΛΙΑ