• Business

    Η επένδυση 300 εκατ. της «Data 4» φουντώνει τον ανταγωνισμό για Data Center στην Ελλάδα

    Olivier Micheli CEO της DATA4


    Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε η γαλλική Data 4, καθώς έχει στα άμεσα σχέδια τη δημιουργία data center campus στην Παιανία, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια από κολοσσούς της τεχνολογίας στην χώρα.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν οι Γάλλοι, το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διοικητικά στελέχη, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ ενώ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.

    Ποια είναι η Data 4

    Η DATA4 είναι ένας από τους μεγαλύτερους πάροχους και επενδυτές στην αγορά των data centers στην Ευρώπη.

    Ο Όμιλος Data4 στοχεύει να υποστηρίξει την ψηφιακή ανάπτυξη των πελατών του με βιώσιμο τρόπο, παρέχοντάς τους κλιμακούμενες και ασφαλείς λύσεις φιλοξενίας για τους διακομιστές πληροφορικής τους, που κυμαίνονται από ένα μόνο rack έως ένα ειδικό κτίριο.

    Η Data4 υποστηρίζεται από την Brookfield, έχει έδρα στο Παρίσι και ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με υφιστάμενους δανειστές και ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους του έργου στην Ελλάδα.

    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Brookfield Infrastructure Partners, η οποία αγόρασε την Data4 από την Axa IM το 2023, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού μεριδίου για ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Η Citigroup Inc. συμβάλλει στην αξιοποίηση επενδυτών για τα λεγόμενα σταθεροποιημένα περιουσιακά στοιχεία, πλήρως κατασκευασμένα κέντρα δεδομένων με υψηλά και σταθερά ποσοστά μίσθωσης. Οι αρχικές προσφορές αναμένονται αυτόν τον μήνα.

    Κόμβος Data Center η Ελλάδα

    Η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ένταξη της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω με την άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

    Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

    Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.

    Η βελτίωση των υποδομών και κυρίως το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας στους συγκεκριμένους κλάδους αποτελούν ένα βασικό στοιχείο που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται στα ραντάρ των μεγάλων εταιρειών.

    Ήδη μεγάλες εταιρείες τρέχουν επενδύσεις πολλών δις. ευρώ. Η Microsoft τρέχει το mega-project αξίας 1 δις. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος για τα Data Centers.

    Η Google είναι ο άλλος τεχνολογικός κολοσσός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με την μεγάλη επένδυση των τριών Data Centers που έχει στα σκαριά να προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος, με τις σημαντικές εξελίξεις να αναμένονται το 2025.

    Μεγάλο αποτύπωμα στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον και η Digital Realty, καθώς μετά την εξαγορά της Lamda Hellix έχει ήδη σε λειτουργία 3 Data Centers, ενώ σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4 και ταυτόχρονα σχεδιάζεται και το Athens 5.

    Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον και των πλούσιων χωρών της Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο Άμπου Ντάμπι, όπου και ήρθε σε συμφωνία με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί έκλεισε η νέα συμφωνία, μετά το Data Center

    Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα – Συνεργασία με Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις Ψηφιακές Υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ