• HealthStories.gr

    Σνακ που ανοίγουν την όρεξη και οδηγούν σε υπερφαγία

    • NewsRoom


    Υπάρχουν σνακ που αντί να μας χορταίνουν, μας «ανοίγουν» την όρεξη, οδηγώντας μας στο τσιμπολόγημα και την υπερφαγία. Συγκεκριμένα, κάποια σνακ με υδατάνθρακες, χωνεύονται γρήγορα, κάνοντας το σάκχαρο του αίματός μας να ανεβαίνει και στη συνέχεια να πέφτει απότομα. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα μετά από λίγο να νιώθουμε πάλι πεινασμένοι.

    «Είναι πιθανό ότι ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και να συμβάλουν στη διαχείριση της πείνας, ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα τείνουν να μην ενεργοποιούν τις ορμόνες κορεσμού που μας σταματούν από το να τρώμε», αναφέρει η Dr Duane Mellor, καθηγήτρια διαιτολογίας στην Ιατρική Σχολή Aston.

    Σνακ που ανοίγουν την όρεξη και οδηγούν σε υπερφαγία

    Αλμυρά σνακ

    Τα πατατάκια και γενικά τα αλμυρά σνακ περιέχουν απλούς υδατάνθρακες που μεταβολίζονται γρήγορα και μας κάνουν να πεινάμε μετά από λίγο. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, Dr. Kathleen Zelman, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να μας προκαλέσει ελαφριά αφυδάτωση και δίψα, κάτι που ο οργανισμός τείνει να μπερδεύει με την πείνα.

    Κράκερ

    Από τις πιο κλασικές επιλογές για σνακ, ειδικά σε περιόδους που προσέχεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις, είναι 2-3 κρακεράκια. Ωστόσο, τα περισσότερα κράκερ είναι απλοί υδατάνθρακες, που απορροφώνται γρηγορότερα από τον οργανισμό και σε κάνουν να πεινάς περισσότερο.

    Ντόνατς

    Τα ντόνατς είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, χωρίς θρεπτικά στοιχεία. Προσφέρουν πολλές θερμίδες χωρίς σχεδόν κανένα διατροφικό όφελος. «Ακόμη, δεν μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν έχουμε φάει αρκετά, με αποτέλεσμα να τα υπερκαταναλώνουμε», υποστηρίζει η Δρ Mellor.

    Μάφινς

    Όσο ωραία και αν είναι, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μάφινς δεν πρόκειται ποτέ να είναι το πιο θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας. Ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός μάφιν και μιας φέτας κέικ!

    Η Dr Zelman λέει: «Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο είναι γεμάτα σε επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, ζάχαρη και λίπος – ένας τέλειος τρόπος για να μαζέψετε πολλές θερμίδες χωρίς να ικανοποιήσετε την πείνα σας».

    Δημητριακά με τεχνητά γλυκαντικά

    Οι ειδικοί μάς λένε συνέχεια να αποφεύγουμε αυτά τα βασικά προϊόντα πρωινού, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη. Αλλά ακόμα και αυτά που είναι φτιαγμένα με τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα.

    Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν έχουμε αυτή τη γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες, το σώμα μας εξακολουθεί να αναζητά αυτές τις θερμίδες. Είναι πιθανώς καλύτερο να γλυκάνουμε τα δημητριακά με φρέσκα φρούτα, καθώς αυτό προσθέτει περισσότερο όγκο για να μας βοηθήσει να μείνουμε χορτάτοι, σημειώνει η Δρ Mellor.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Έρχεται σχέδιο για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων

    Βρετανία: Στασιμότητα στην ανάπτυξη για δεύτερο μήνα σερί

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η έκθεση Ντράγκι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εφήμερη φωτοβολίδα



    ΣΧΟΛΙΑ