• Business

    Amazon: Επενδυτικό σχέδιο άνω των €9 δισ. στη Βρετανία – Τι αφορά

    • NewsRoom
    Tanuja Randery, διευθύνουσα σύμβουλος στην AWS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

    Tanuja Randery, διευθύνουσα σύμβουλος στην AWS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (Πηγή: Linkedin)


    Επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων λιρών (πάνω από 9 δισ. ευρώ) στην Βρετανία, ανακοινώνει για τα επόμενα πέντε χρόνια η μονάδα cloud της Amazon, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Amazon και η Intel, όσο και οι Alphabet και Microsoft τις προηγούμενες ημέρες, είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε κυρίως στις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σχεδίων τους για την ανάπτυξη της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Σήμερα, η Amazon Web Services (AWS), του αμερικανικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία data centers στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να εισχωρήσει περαιτέρω στον χώρο του cloud computing.

    Η επένδυση ανακοινώθηκε καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για τα οφέλη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) και καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις επιχειρήσεις τους.

    “Έχουμε δει μια πραγματική υιοθέτηση του cloud computing και της τεχνολογίας AI από βρετανικές επιχειρήσεις και γνωρίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα πολύ φιλόδοξο ψηφιακό σχέδιο”, δήλωσε στο CNBC η Tanuja Randery, διευθύνουσα σύμβουλος στην AWS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

    “Τα κέντρα δεδομένων θα μπορούν να παρέχουν ουσιαστικό cloud computing στους πελάτες μας”, συμπλήρωσε.

    H Randery επεσήμανε την σημαντικότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται σε αυτό.

    «Έχουμε παρατηρήσεις ότι οι επιχειρήσεις την εξετάζουν τόσο όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, όσο και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, κάτι που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι η AWS, μαζί με άλλους “παίκτες” στο cloud, έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε υποδομές, όπως κέντρα δεδομένων και Nvidia τσιπ, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να “τρέξει” μοντέλα AI.

    Αυτοί οι “παίκτες” πωλούν στη συνέχεια υπηρεσίες AI σε επιχειρήσεις.

    Στην τεχνολογική “αρένα”, η AWS ανταγωνίζεται τη Microsoft και την Google στο Ηνωμένο Βασίλειο και η νέα επένδυση που σχεδιάζει, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αφορά την επέκτασή της στην Ευρώπη.

    Επίσης, η AWS δήλωσε φέτος ότι σχεδιάζει επενδύσεις 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία έως το 2040, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υποδομές data centers για την τεχνολογία cloud computing, που έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης τεράστιου όγκου δεδομένων.

    Επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας, η AWS προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν κέντρα δεδομένων, με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις αποτελούν την πρώτη επέκταση της υποδομής “Local Zone” εκτός των ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που επιλέχθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Δηλώνει «απογοητευμένη» από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

    Amazon: Απογοήτευσε με τα έσοδα τριμήνου και τo guidance της

    Alphabet (Google): Κοντά σε εξαγορά μαμούθ $23 δισ. – Η μεγαλύτερη του τεχνολογικού γίγαντα



    ΣΧΟΛΙΑ