• Architecture & Design

    Temple of Wings: Η ιστορική κατοικία των Getty πωλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ

    • Μανταλένα Διαμαντή
    Η κατοικία Temple of Wings του Gordon Getty

    Η κατοικία Temple of Wings του Gordon Getty (Open Homes Photography)


    Μισό κόσμο και χιλιάδες χρόνια μακριά από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη που την ενέπνευσαν, η εντυπωσιακή κατοικία «Temple of Wings» της οικογένειας Γκέτι (Getty), ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής στην Καλιφόρνια, άλλαξε χέρια μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

    Αυτό το μοναδικό ακίνητο πωλείται από τον δισεκατομμυριούχο Γκόρντον Γκέτι, γιο του θρυλικού πετρελαιαγωγού Ζαν Πολ Γκέτι, και έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ιστορικής του αξίας και του εξαιρετικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του. Ο «Ναός των Φτερών», που σχεδιάστηκε το 1911 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Μπερνάρντ Μέιμπεκ, πωλήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την καταχώριση της αγγελίας πώλησης έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό ποιος το αγόρασε.

    Η ταχύτητα με την οποία βρήκε αγοραστή η ιδιαίτερη αυτή κατοικία αποδεικνύει πόσο ελκυστική και σπάνια είναι ως ακίνητο. Η μοναδική αρχιτεκτονική της, εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, την διακρίνει από κάθε άλλο ακίνητο στην περιοχή. Με κορινθιακές κιονοστοιχίες και κλασικά ελληνικά και ρωμαϊκά στοιχεία, το ακίνητο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από την αρχαιότητα, κάτι που σίγουρα τράβηξε το ενδιαφέρον των αγοραστών.

    Ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία

    Η ιστορία του «Ναού των Φτερών» είναι εξίσου συναρπαστική με την αρχιτεκτονική του. Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1911 για τον δικηγόρο Τσαρλς Μπόυντον και τη σύζυγό του, Φλόρενς Τρέντγουελ Μπόυντον. Η Φλόρενς ήταν μια παθιασμένη χοροδιδάσκαλος, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις με την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ιζαντόρα Ντάνκαν. Το σπίτι σχεδιάστηκε με τρόπο που αντανακλούσε την αγάπη της Φλόρενς για τον χορό και τη φύση, προσφέροντας άπλετο χώρο για καλλιτεχνική έκφραση και φυσική ομορφιά.

    Η κατοικία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρντ Μέιμπεκ και ολοκληρώθηκε το 1914 από τον A. Ράντολφ Μονρόε. Το σπίτι, με τις εντυπωσιακές του κιονοστοιχίες και τα κλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτέλεσε ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο στην περιοχή των λόφων του Μπέρκλεϊ. Ωστόσο, το 1923, μια πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του σπιτιού και έτσι ανακαινίστηκε για να ανακτήσει την αρχική του λάμψη.

    Η αγορά και ανακαίνιση από την οικογένεια Γκέτι

    Το 1994, η κατοικία πέρασε στην ιδιοκτησία του Γκόρντον Γκέτι (Gordon Getty) και της συζύγου του, Αν, έναντι του ποσού των 950.000 δολαρίων. Η οικογένεια Γκέτι έκανε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες περιλάμβαναν την αποκατάσταση πέτρινων και ξύλινων στοιχείων, την εγκατάσταση εσωτερικής σκάλας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σπιτιού. Με την ανακαίνιση αυτή, η κατοικία διατήρησε τη μοναδική αρχιτεκτονική της και, ταυτόχρονα, ενσωμάτωσε σύγχρονες ανέσεις, συνδυάζοντας έτσι με ιδανικό τρόπο παρελθόν και παρόν.

    Αρχιτεκτονική και χώροι

    Το σπίτι, το οποίο έχει εμβαδόν κοντά στα 372 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, δύο πλήρη μπάνια, δύο τουαλέτες και δύο μεγάλους χώρους υποδοχής. Ο σχεδιασμός του ακινήτου βασίζεται σε δύο κύριες πτέρυγες, τη βόρεια και τη νότια. Στο μπροστινό μέρος της κατοικίας υπάρχει μία ημικυκλική στοά με 16 πανύψηλες κιονοστοιχίες κορινθιακού ρυθμού, η οποία λειτουργεί ως πέρασμα από το εσωτερικό στο εξωτερικό. Μία πέτρινη σκάλα οδηγεί στον ημιώροφο.

    Στο κέντρο του σπιτιού βρίσκεται μια μεγάλη αίθουσα, ιδανική για εορτασμούς, παραστάσεις ή εκδηλώσεις. Στο πίσω μέρος της υπάρχει ένα παράθυρο με θέα στο δάσος και συνδέεται με τοιχογραφίες με αρχαιοελληνική έμπνευση.

    Η κατοικία Temple of Wings του Gordon Getty

     

    Η βόρεια πτέρυγα του σπιτιού περιλαμβάνει έναν μεγάλο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας με διακοσμημένα δοκάρια και τζάκι. Ο χώρος αυτός οδηγεί απευθείας στη βόρεια βεράντα, η οποία είναι ιδανική για φαγητό έξω, με θέα τον κήπο. Η κουζίνα είναι εξοπλισμένη με μαρμάρινα πάγκους, ξύλινα ντουλάπια και κλασικά στοιχεία, συνδυάζοντας κλασική αισθητική και σύγχρονη λειτουργικότητα. Στον επάνω όροφο, υπάρχει ένα δωμάτιο από πεύκο με μπαλκόνι τύπου «Juliet», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων ή βιβλιοθήκη. Επίσης, η κύρια σουίτα προσφέρει πανοραμική θέα στα τοπόσημα της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ενώ το μπάνιο της σουίτας διαθέτει καθεδρικούς θόλους, μαρμάρινη μπανιέρα και τζάκι, προσδίδοντας μια αίσθηση πολυτέλειας.

    Η κατοικία Temple of Wings του Gordon Getty
    Temple of Wings (Open Homes Photography)

     

    Η νότια πτέρυγα του σπιτιού περιλαμβάνει έναν άλλο ευρύχωρο καθιστικό χώρο με δάπεδο από πέτρα και κοχύλια, καθώς και ένα κλασικό τζάκι. Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα δύο άλλα υπνοδωμάτια, ένα εκ των οποίων διαθέτει μπαλκόνι τύπου «Juliet». Η θέα από τη νότια πτέρυγα είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει την περιοχή του κόλπου, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Όκλαντ. Τις ημέρες με καλή ορατότητα, οι κάτοικοι μπορούν να δουν τις γέφυρες Golden Gate και Bay.

    Η κεντρική στοά του σπιτιού, η οποία λειτουργεί ως ένας πολυλειτουργικός χώρος για κοινωνικές εκδηλώσεις, συνδέει αρμονικά τις δύο πτέρυγες του σπιτιού. Ο σχεδιασμός της είναι εμπνευσμένος από τις στοές των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών κτηρίων, προσφέροντας έναν ανοιχτό και ευάερο χώρο που ενώνει τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο. Αυτή η στοά είναι ιδανική για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις χορού, που θυμίζουν την αρχική χρήση του σπιτιού από τη Φλόρενς Μπόυντον.

     

    Η κατοικία δεν είναι απλά ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Αποτελεί επίσης ένα ιστορικό ορόσημο για την περιοχή του Μπέρκλεϊ. Είναι καταχωρισμένη στο Αρχείο Ιστορικών Πόρων της Καλιφόρνια και προστατεύεται ως σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αναγνώριση αυτή ενισχύει την αξία του σπιτιού, καθιστώντας το ένα σπάνιο παράδειγμα κλασικής αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη Αμερική.

    Η ιστορία της οικογένεια Γκέτι

    «Τα πανέμορφα πράγματα έχουν τέτοια ομορφιά που δεν έχω βρει ποτέ σε άνθρωπο» είπε κάποτε ο Ζαν Πολ Γκέτι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος κατέληξε να πεθάνει στο «παλάτι» του μόνος του, κρατώντας στην αγκαλιά του έναν συλλεκτικό πίνακα αμύθητης αξίας, χωρίς καμία ανθρώπινη παρουσία και δίχως αγάπη.

    Η οικογένεια Γκέτι αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές δυναστείες της Αμερικής, κυρίως λόγω της τεράστιας περιουσίας της στον πετρελαϊκό τομέα. Η ιστορία της ξεκινά με τον Τζορτζ Φράνκλιν Γκέτι (1855-1930), ο οποίος, αφού εργάστηκε ως δικηγόρος, πέρασε στον ενεργειακό κλάδο ιδρύοντας τη Minnehoma Oil Company το 1903 στην Οκλαχόμα. Αυτή η κίνηση έθεσε τις βάσεις για την τεράστια περιουσία που απέκτησε η οικογένεια από το πετρέλαιο.

    Ο γιος του Τζορτζ, Ζαν Πολ Γκέτι, είναι ο γνωστότερος όλων και θεωρείται ένας από τους πρώτους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Γεννημένος το 1892, ο Ζαν Πολ Γκέτι ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και την επέκτεινε με τεράστια επιτυχία. Ίδρυσε την Getty Oil Company το 1942 και επέκτεινε τις δραστηριότητες της εταιρείας διεθνώς, ειδικά στη Μέση Ανατολή, κάνοντάς την μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.

    Ο Ζαν Πολ Γκέτι κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, περιβόητος γυναικοκατακτητής, αλλά με τσιγκουνιά παροιμιώδη. Έκανε πέντε γάμους κι απέκτησε πέντε γιους, μεταξύ των οποίων και ο Γκόρντον Γκέτι, στον οποίο ανήκε η κατοικία «Temple of Wings» (ήταν 4ος κατά σειρά) χωρίς να καταφέρει κανένας να τον αγγίξει συναισθηματικά. Το μόνο που τον συγκινούσε ήταν πώς να αποκτήσει ακόμα περισσότερα χρήματα κι έργα τέχνης – πάντα με φοβερό παζάρι.

    Τη δεκαετία του ’70, ο Ζαν Πολ Γκέτι ήταν ήδη μεγιστάνας του πετρελαίου. Δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι είχε -για παράδειγμα- εγκαταστήσει τηλεφωνικό θάλαμο στην πολυτελή του έπαυλη για να κάνουν οι επισκέπτες τα τηλεφωνήματά τους χωρίς να τον χρεώνουν ή ότι προτιμούσε να απλώνει ο ίδιος τα ρούχα του στα πολυτελή ξενοδοχεία όπου διέμενε για να μην τον χρεώσει η καμαριέρα.

    Ήταν το 1966, όταν ο 34χρονος γιος του χώρισε την πρώτη του σύζυγο, άφησε τα τέσσερα παιδιά του και παντρεύτηκε την 26χρονη στάρλετ Ταλίθα.

    Ο πατέρας του δεν παρευρέθηκε στον γάμο, γιατί θεωρούσε ότι η «ατάλαντη στάρλετ» που παντρευόταν ο γιος του είχε βάλει στο μάτι την περιουσία του. Το ζευγάρι κυνηγούσε με πάθος κάθε ηδονή, δίχως ταμπού, κανόνες ή περιορισμούς. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η ευχαρίστησή τους, να ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματά τους, να ζουν μέσα στην πολυτέλεια και φυσικά με μόνιμη την εξάρτησή τους από την ηρωίνη.

    Ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια στην ιστορία της οικογένειας Γκέτι είναι η απαγωγή του εγγονού του, Τζον Πολ Γκέτι Γ΄, το 1973. Οι απαγωγείς ζήτησαν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ο παππούς του αρνήθηκε να πληρώσει άμεσα. Πολλοί πίστευαν ότι επρόκειτο για μια φάρσα του νεαρού, ατίθασου Πολ, ο οποίος συχνά αστειευόταν ότι θα οργάνωνε την απαγωγή του ώστε να «απαλλάξει» τον παππού του από κάποια εκατομμύρια. Τραγική ήταν η στάση του Ζαν Πολ Γκέτι, ο οποίος αρνήθηκε να συμβάλει στην καταβολή των λίτρων, δηλώνοντας: «Έχω άλλα 14 εγγόνια. Αν τους δώσω έστω και μια δεκάρα, θα απαγάγουν και τα 14».

    Τον Νοέμβριο του 1973, η κατάσταση δείχνει πως έχει «σοβαρέψει» πολύ, καθώς φτάνει στα γραφεία μιας ιταλικής εφημερίδας ένας συγκλονιστικός φάκελος που άλλαξε -κάπως- την αδιάφορη στάση του Γκέτι. Μέσα στο φάκελο υπήρχε μια μπούκλα από μαλλιά του αγοριού, ένα κομμένο ανθρώπινο αυτί και μια πρόσφατη φωτογραφία του μικρού Πολ, η οποία δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι το αυτί ήταν δικό του. Ο παππούς του -και πάλι μετά από διαπραγμάτευση- δέχθηκε τότε να δώσει ένα ποσό από τα χρήματα που ζητούσαν κι ο νεαρός Γκέτι αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του. Αυτό το γεγονός εδραίωσε τη φήμη του ως σκληρού και φειδωλού επιχειρηματία.

    Ένα χρόνο μετά την απαγωγή του και προς μεγάλη ενόχληση του πατέρα του, ο μικρός παντρεύτηκε τη σκηνοθέτιδα Μαρτίν Ζάχερ. Στα 19 του χρόνια, είχε ήδη έναν γιο, τον Μπαλτάζαρ. Ένα χρόνο αργότερα, ο παππούς τους πεθαίνει χωρίς να αφήσει τίποτα, ούτε σ’ εκείνον, ούτε στον πατέρα του.  Η κατάρα των Γκέτι συνεχίζεται όταν το 1981, παίρνει ένα θανατηφόρο κοκτέιλ από βάλιουμ, μεθαδόνη και αλκοόλ, παθαίνει εγκεφαλικό και κίρρωση του ήπατος, ενώ πέφτει σε κώμα. Όταν συνέρχεται, είναι  πλέον τετραπληγικός και έχει σχεδόν χάσει εντελώς την όρασή του. Ο πατέρας του αρνείται να τον βοηθήσει οικονομικά, αλλά τελικά υποχρεώνεται δικαστικά.

    Οι σχέσεις πατέρα και γιου αποκαταστάθηκαν αργότερα. Ο πατέρας πεθαίνει το 2003 και ο γιος, ο Τζον Πολ Γκέτι ο νεότερος, παρά τα προβλήματα υγείας του, δεν χάνει  τη θέλησή του για ζωή. Το 1993 χωρίζει από τη σύζυγό του, εξακολουθώντας όμως να έχει φιλικές σχέσεις μαζί της. Φεύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2011, στην κατοικία του, στο Μπάκιγχαμσαϊρ στην Αγγλία, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, την πρώην σύζυγό του, το γιο του και τα 6 εγγόνια του, στους οποίους, σε αντίθεση με τον παππού του, «επέτρεψε»» να του δώσουν χαρά στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

    Πέρα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Ζαν Πολ Γκέτι ήταν φιλότεχνος και ιδρυτής του Μουσείου Γκέτι στο Λος Άντζελες, ενός από τα πιο διάσημα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Το ίδρυμα που φέρει το όνομά του διαχειρίζεται σήμερα μεγάλο μέρος της περιουσίας της οικογένειας και συνεχίζει τη φιλανθρωπική του δράση. Η κληρονομιά της οικογένειας Γκέτι παραμένει ισχυρή, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Ζαν Πολ Γκετί: Ο μεγιστάνας με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων που πέθανε μόνος σε μια έπαυλη 3.000 τμ

    Ένα διαφορετικό Ταξίδι στην Τήνο



    ΣΧΟΛΙΑ