• Διεθνής πολιτική

    Τραμπ-Χάρις: Ποιος κερδίζει στη μάχη των δισεκατομμυριούχων δωρητών

    • NewsRoom
    Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μονομάχοι

    Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μονομάχοι


    Οι αμερικανικές εκλογές παίζονται σε πολλά ταμπλό: στις πολιτείες-κλειδιά, στα οικονομικά θέματα αλλά και στη στήριξη από τους δισεκατομμυριούχους δωρητές. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις.

    Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί που ηγούνται σε κορυφαίους τομείς της οικονομίας έχουν πολιτική άποψη και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν… αδρά γι’ αυτό! Ειδικότερα, να στηρίξουν οικονομικά τον υποψήφιο που θεωρούν ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή στις ΗΠΑ.

    Η προσωπικότητα, η εμπειρία, η πολιτική πορεία αλλά και οι δεσμεύσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία έχουν συγκεντρώσει ήδη δεκάδες δισεκατομμυριούχους στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο, που συγκροτούν και τους διάσημους δείκτες των super rich, να έχουν βάλει τα δύνατά τους –είτε αυτό είναι παχυλές δωρεές είτε η ισχυρή επιρροή τους- ώστε να κερδίσει ο δικός τους υποψήφιος.

    Ποιος προκρίνεται

    Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει στην εκλογική κούρσα πολύ νωρίς, δυναμικά και επιθετικά. Έχοντας ήδη ένα επιτυχημένο ντιμπέιτ έναντι του –κακήν κακώς -εκδιωχθέντα υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, δεν άργησε να εξασφαλίσει τη στήριξη των δωρητών.

    Οι «σκληροπυρηνικές» του απόψεις μπορεί να μην συνασπίζουν πλήθος κόσμου γύρω του, όμως οι δωρητές του είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι.

    Μόλις 13 δισεκατομμυριούχοι στηρίζουν τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι όμως συνολικά έχουν συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 24,4 εκατ. δολαρίων.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει ένα ατού έναντι της Καμάλα Χάρις: τρεις δωρητές που στηρίζουν ενεργά και με υψηλά ποσά τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

    Η Καμάλα Χάρις στον αντίποδα συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο στο πλευρό της, όχι όμως τόσο γαλαντόμους υποστηρικτές.

    Ειδικότερα, η εκστρατεία της Χάρις έχει συσπειρώσει 20 άτομα και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 12,8 εκατ. δολάρια. Βέβαια, η ίδια έχει το μειονέκτημα ότι μπήκε αρκετά καθυστερημένα στην εκλογική κούρσα για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν. Αν και υπολείπεται σε χρήματα, οι σύμμαχοί της δεν υπολείπονται σε φήμη.

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ, είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της με  σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια δωρεά για την υποψηφιότητά της.

    Οι πλούσιοι και ισχυροί πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ

    Πρώτος στη λίστα, ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδιαίτερα ενεργός στην πλατφόρμα Χ, η οποία του ανήκει, με δηλώσεις υποστήριξης στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

    Έλον Μασκ
    Έλον Μασκ (Πηγή: Qilai Shen/Bloomberg)

    Αν και ο Μασκ δεν έχει κάνει απευθείας δωρεά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, βοήθησε στην έναρξη της America PAC, μιας επιτροπής δράσης που υποστηρίζει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Φέρεται να έχει δαπανήσει 45 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

    Ένας ακόμα ισχυρός άνδρας, ο Στίβεν Σβάρτσμαν, διευθύνων σύμβουλος του private equity Blackstone είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ με δωρεές που αγγίζουν τα 419.000 δολάρια στην επιτροπή 47 του Τραμπ.

    Steve Schwarzman, CEO της Blackstone
    Steve Schwarzman, CEO της Blackstone

    Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ είναι η Μίριαμ Άντελσον, μεγαλομέτοχος στα αμερικανικά καζίνο Las Vegas Sands, η Νταϊάν Χέντρικς, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ABC Supply, εταιρείας με είδη σπιτιού και ο Κέλσι Γουόρεν, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της εταιρείας ενέργειας Energy Tranfer. Οι δύο πρώτες έχουν δώσει έκαστη πάνω από 840.000 δολάρια στην επιτροπή Τραμπ και 5 εκατ. δολάρια στις εταιρείες Preserve America PAC και Make America Great Again, ενώ ο Γουόρεν έχει δώσει 814.000 δολάρια στην επιτροπή Τραμπ και 5 εκατ. στην εταιρεία Make America Great Again.

    Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της επενδυτικής αμερικανικής σκηνής, ο Μπιλ Άκμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Perking Square έχει υποστηρίξει τον Τραμπ μέσω αναρτήσεών του στο Χ, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει ακόμα σε κάποια δωρεά.

    Οι πλούσιοι και ισχυροί πίσω από την Καμάλα Χάρις

    Πέρα από τον Έρικ Σμιντ, τον κάποτε ισχυρό άνδρα της Alphabet και δισεκατομμυριούχο με προσωπική περιουσία άνω των 30 δισ. δολαρίων, ο οποίος έχει δώσει συνολικά 3 εκατ. δολάρια σε ταμεία των Δημοκρατικών, ένας ακόμα ισχυρός άνδρας της τεχνολογίας, ο Ντάστιν Μόσκοβιτζ, συνιδρυτής της Meta έχει δώσει κι αυτός με τη σειρά του σχεδόν 930.000 δολάρια στο ταμείο για τη νίκη του Μπάιντεν.

    Στα ηχηρά ονόματα των υποστηρικτών βρίσκεται και η Μελίντα Γκέιτς, πρώην σύζυγος του Γκέιτς, φιλάνθρωπος και μία εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των Δημοκρατικών.

    Melinda Gates, δισεκατομμυριούχος, ιδρύτρια της Pivotal Ventures

    Φυσικά και ο Τζορτζ Σόρος, ένα γνωστό όνομα στους Δημοκρατικούς έχει δώσει με τη σειρά του πάνω από 903.000 δολάρια για τη νίκη του κόμματος.

    Τζορτζ και Άλεξ Σόρος
    Τζορτζ και Άλεξ Σόρος
    Πηγή: Facebook

    Στη Blackstone εμφανίζονται διχασμένα τα μεγαλοστελέχη καθώς ο Τόνι Τζέιμς, πρώην εκτελεστικός διευθυντής αλλά και ο Τζον Γκρέι, πρόεδρος της εταιρείας στηρίζουν τη Χάρις με κάποια δεκάδες χιλιάδες δολάρια, σε αντίθεση με τον Στίβεν Σβάρτσμαν.

    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone
    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone (Πηγή: Bloomberg)

    Στον χώρο της επένδυσης, ο Μάρκ Κούμπαν με περιουσία άνω των 5 δισ. δολαρίων στηρίζει τη Χάρις με δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά χωρίς να έχει δώσει χρήματα.

    Από τον επιχειρηματικό χώρο, ο Τζόε Γκέμπια της Airbnb αλλά και ο Ριντ Χάστινγκς της Netflix έχουν δωρίσει 20.000 και 100.000 αντίστοιχα στην εκστρατεία της υποψηφίου.

    Ούτε όμως ο χώρος του κινηματογράφου έχει μείνει αμέτοχος με τον κορυφαίο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ να βρίσκεται μεταξύ των γενναιόδωρων δωρητών με 929.000 δολάρια συνεισφορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Debate – ΗΠΑ: Το Mononews θα μεταδώσει την τηλεοπτική μονομαχία Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ

    Brent: Κάτω από 70 δολάρια η τιμή του – Σε χαμηλό τριετίας

    Bank of America: Αυξάνει το κατώτατο ωρομίσθιο στα 24 δολάρια – Στα 50.000 δολ. οι ετήσιες αποδοχές



    ΣΧΟΛΙΑ